Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ poľuje na kráľa. Svetový na antukového

Na parížskej antuke sa cíti ako doma. Dvorce Rolanda Garrosa sú pre neho spálňou i obývačkou. Zdá sa však, že nastal čas, aby vysedené miesto na pohodlnej pohovke či vyležanej posteli prepustil iným.

24.05.2015 11:00
Roland Garros Foto: ,
Parížsky štadión na ktorom sa odohrá finále Roland Garros.
debata

Pred blížiacim sa druhým grandslamovým turnajom sezóny, ktorý štartuje už zajtra, visia vo vzduchu dve základné otázky. Prekvapí Rafael Nadal tenisový svet a zdvihne nad hlavu trofej pre víťaza Roland Garros aj po desiaty raz za ostatných jedenásť rokov? Alebo potvrdí slabú formu z posledných mesiacov a nahradí ho na kráľovskom tróne niektorý z jeho netrpezlivo vyčkávajúcich konkurentov?

Podstatne pravdepodobnejšia je druhá možnosť. „Po veľmi dlhom čase nepríde do Paríža v úlohe favorita. Tú prevezmú iní,“ tvrdí o šanciach Nadala legendárny Američan Jim Courier.

Na jednoznačné slová ho oprávňujú Nadalove výsledky v aktuálnej sezóne. Na najobľúbenejšom povrchu prehral v tomto roku už päť zápasov – najviac od sezóny 2003. Do finále sa prebojoval len raz – na turnaji v Madride, kde však jednoznačne podľahol Andymu Murrayovi. V poslednej previerke pred prvou výmenou v Paríži zaznamenal najhorší výsledok. S Rímom sa rodák z Malorky lúčil už po štvrťfinále (prehral so Stanom Wawrinkom). Zatiaľ čo jeho úspešnosť na antuke je počas kariéry 92 percent, v tomto roku klesla na hranicu priemerných 74 percent.

Nie div, že do francúzskej metropoly prichádza antukový kráľ v pozícii siedmeho hráča sveta. Tak nízko nikdy pred Roland Garros nebol. „Zdolať Nadala na parížskej antuke bude aj tentoraz nesmierne náročné. Jeho prípadná prehra – ak k nej dôjde – však bude menej prekvapujúca, ako by to bolo po minulé roky,“ tvrdí Robin Söderling. Švéd je za ostatných desať sezón jediným a dosiaľ posledným premožiteľom bývalej svetovej jednotky na Roland Garros. V roku 2009 ju vyradil vo štvrtom kole.

Nadalova parížska bilancia od roku 2005 je 66 víťazstiev – 1 prehra. O jeho suverenite svedčí aj fakt, že žiadny z jeho deviatich finálových súperov nedokázal súboj s ním doviesť aspoň do päťsetovej bitky. Tradíciu neporušil výnimočný ľavák ani vlani, keď zdolal Novaka Djokoviča 3:1 na sety. „Uznávam, Nadal je v Paríži o niečo menej zraniteľný. Päťsetové zápasy môžu byť jeho výhodou. Zároveň si však treba uvedomiť, že konkurencia po ňom pôjde tak ako nikdy predtým. Keď ho súperi uvidia v šatni, budú mať pred očami jediné: lákavú vidinu veľkého víťazstva,“ upozorňuje Courier.

Najväčším ašpirantom na titul je tak podľa expertov Djokovič. Pre Srba je triumf na Roland Garros najväčšou výzvou roka. Parížska trofej je jedinou, ktorá mu spomedzi grandslamových chýba. „Som vo výbornej forme. Nemusím nič meniť, nikde pridávať či z niečoho uberať. Verím, že môžem byť konečne úspešný,“ vyhlasuje zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera, ktorý v tejto sezóne vyhral už päticu turnajov – vrátane Australian Open.

Výkony svetovej jednotky prirovnávajú mnohí experti k jedným z najlepších v histórii. O dominancii Djokoviča svedčí aj náskok na čele svetového rebríčka, kde má pred Švajčiarom Rogerom Federerom k dobru takmer päťtisíc bodov.

Či mu bude aktuálna forma stačiť na splnenie veľkého sna, je otázne. O skalp belehradského rodáka sa bude uchádzať niekoľko jeho rivalov – na čele s Federerom, Britom Andym Murrayom či Japoncom Keiom Nišikorim, ktorý je na antuke mimoriadne nebezpečný.

Pred Djokovičom však musia mať mimoriadny rešpekt. Z 37 tohtosezónnych duelov vyhral 35.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...