Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový búrlivák s náušnicou v uchu oslavuje 45. narodeniny

Plešina, zrýchlený krok, výstrelky, povesť zlého chlapca. Ale aj výnimočný talent. André Agassi, legenda tenisu, slávi 45. narodeniny.

02.05.2015 08:00
Andre Agassi Foto: ,
Andre Agassi.
debata

Kariéra športovca bola Agassimu súdená odmalička. Najmladšie zo štyroch detí priviedol na tenisové kurty otec Mike – niekdajší boxer, ktorý reprezentoval Irán na olympijských hrách v rokoch 1948 a 1952. Len čo chytil malý André do rúk raketu, prirovnávali ho experti k takým tenisovým celebritám, akými boli Ilie Nastase či Björn Borg.

Keď mal trinásť rokov, dočkal sa pochvaly aj od svetoznámeho trénera Nicka Bolettieriho, v ktorého prestížnej škole vyrastal. „Prirodzenejší talent som nikdy predtým nevidel,“ vravel o svojom zverencovi s údivom v očiach skúsený kouč. Na odhad Agassiho pozoruhodných schopností mu údajne stačilo tridsať minút.

Žiak veľkého učiteľa nesklamal. Len tri roky od začiatku spolupráce vstúpil Agassi do sveta profesionálov. V rebríčku sa vyškriabal na tretie miesto a zdalo sa, že jeho kariére nebude chýbať hviezdny lesk. Popri dobrých výkonoch však pútal pozornosť médií a fanúšikov aj výstrelkami. Priznal sa k užívaniu drog. Konzervatívny tenisový svet s obľubou šokoval výstredným imidžom.

K dlhým vlasom a náušnici v uchu pridal pestrofarebné tričká či rifľové kraťasy. „Chcel som sa odlíšiť. Výzor znamenal v tom čase pre mňa nesmierne veľa,“ spomínal na bláznivé obdobie Agassi.

zväčšiť Po období mladíckych výstrelkov bezpečne... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Steffi Graf a André Agassi Po období mladíckych výstrelkov bezpečne zakotvil v manželskom prístave so Steffi Grafovou.

Postupne sa však upokojil a dočkal sa i prvých veľkých úspechov. Zlomovým v kariére bol rok 1992. Na slávny Wimbledon síce cestoval len ako držiteľ divokej karty, no vracal sa z neho s trofejou pre nového šampióna. Priviedol ho k nemu Bolettieri, s ktorým sa vzápätí šokujúco rozlúčil. „Neviem, prečo som to urobil. Pomohol mi tak ako nikto predtým,“ vraví aj po rokoch Agassi.

Trénerskú funkciu tak zveril Bradovi Gilbertovi, pod ktorého vedením získal ďalšie tituly a dosiahol na post svetovej jednotky. Celkovo triumfoval na šiestich desiatkach turnajov, osemkrát sa tešil z úspechu na grandslame. Zarobil viac ako 31 miliónov amerických dolárov. Vďačí za to predovšetkým Gilbertovi, ktorý ho v ďalšom slabšom období, keď odmietal trénovať a výrazne pribral na hmotnosti, primal k tvrdej práci. „Drie tak, že ho bolí cele telo. Z jeho tváre vyčítate nesmiernu únavu. Ale aj obrovskú túžbu,“ tvrdil Gilbert.

Okrem neho skrotila Agassiho aj ženská ruka. Po vzťahu s herečkou Barbrou Streisandovou (28-ročný vekový rozdiel) a trojročnom manželstve s jej kolegyňou Brooke Shieldsovou, našla recept na svojho terajšieho manžela až Nemka Steffi Grafová. Takisto niekdajšia svetová jednotka a jedna z najlepších tenistiek histórie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andre Agassi