Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližana trápila ruka. S Nišikorim uhral tri gemy. Do Mníchova necestuje

Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako štrnásty prehral v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Barcelona Open Banc Sabadell v španielskej Barcelone (dotácia 2 265 235 eur, antuka) s favorizovaným japonským obhajcom titulu a zároveň jednotkou "pavúka" Kei Nišikorim za 78 minút 1:6, 2:6.

25.04.2015 15:23 , aktualizované: 16:21
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Piatemu mužovi renkingu Nišikorimu kládol Kližan značne väčší odpor, než napovedá výsledok, napospol mu však – na rozdiel od piatkového štvrťfinálového súboja s domácim Tommym Robredom, počas ktorého ho potrápilo zápästie „nedominantnej“ pravej ruky – nevychádzali tzv. big points. Nevyužil žiadny zo šiestich brejkbalov, postupujúci premenil štyri z desiatich takýchto príležitostí. Nenadviazal na triumf nad Ázijčanom 7:6 (4), 6:1, 6:2 z 1. kola vlaňajšieho takisto antukového parížskeho grandslamového Roland Garros.

Zverenec Martina Damma Kližan si v pondelok zlepší rebríčkový osobný rekord v podobe 26. miesta zo 4. marca 2013. Z terajšej 28. pozície sa posunie na 24. stupienok.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa v sobotu v Barcelone ešte predstaví v semifinále štvorhry po boku Pakistanca Aisama-Ul-Haqa Qureshiho proti takisto nenasadenému britsko-austrálskemu tandemu Jamie Murray, John Peers. Slovákov rovesník Nišikori sa v sobotu vo finále stretne s úspešným z nasledujúceho zápasu David Ferrer (Šp.-3) – Pablo Andújar (Šp.). Dantem Bottinim a Michaelom Changom trénersky vedený Japonec má skóre 20:1 na turnajoch ATP World Tour, na ktorý hral ako jednotka „pavúka“. Proti ľavákom aktuálne má bilanciu 28:15, z toho 3:1 v sezóne 2015.

„Nišikori dnes hral naozaj dobre a ja som bol bez nároku. Mal som nejaké šance, dovedna šesť brejkbalov a napríklad je škoda tých v tretej hre prvého setu, mohol som sa hneď dostať nazad na 1:2. Človeku sa však hrá ťažko, keď vie, že má zdravotný hendikep. Limitovala ma tá ruka – fyzicky aj mentálne. Keď je niečo také počas celého zápasu v hlave, dopadá to veľmi zle. Snažil som sa to aspoň dohrať so cťou. On si počínal lepšie ako ja, na kurte dominoval. V porovnaní s tým naším vlaňajším zápasom to bol úplne iný Nišikori a ja tiež. Celé sa to otočilo,“ uznal Martin Kližan pre agentúru SITA.

„Som veľmi nadšený z ďalšieho prieniku do miestneho finále. Odohral som naozaj solídny zápas, všetko mi perfektne vychádzalo. Som veľmi šťastný z víťazstva aj výkonu, ktorý k nemu viedol,“ povedal Nišikori.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kližan v katalánskej metropole extrémne prospel ambícii byť medzi 32 nasadenými hráčmi na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska (24. mája – 7. júna). Budúci týždeň nastúpi ako obhajca trofeje v nemeckom Mníchove, začne proti domácemu držiteľovi voľnej karty Florianovi Mayerovi.

Víťaz nedávneho podujatia ATP World Tour 250 v marockej Casablance Kližan si z dejiska OH 1992 odnesie za dvojhru 180 bodov do počítačového poradia a prémiu 97 170 eur brutto.

Dvojhra – semifinále:
Kei Nišikori (Jap.-1) – Martin Kližan (SR-14) 6:1, 6:2 za 78 minút

Titul z Mníchova neobháji
Slovenský tenista Martin Kližan pre problémy s pravým zápästím nebude obhajovať titul na budúcotýždňovom turnaji ATP World Tour 250 BMW Open na antuke v nemeckom Mníchove. Povedal to pre agentúru SITA po svojej sobotňajšej prehre 1:6, 2:6 s Japoncom Kei Nišikorim v semifinále dvojhry v španielskej Barcelone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Kei Nišikori