Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová vyhrala aj druhý zápas, Slovenky zdolali Švédky hladko 4:0

Slovenské tenisové reprezentantky sa udržali v druhej najprominentnejšej osmičke Pohára federácie družstiev žien.

19.04.2015 14:56 , aktualizované: 19:22
Slovensko, Pohár federácie Foto: ,
Radosť Sloveniek po tom, ako zdolali Švédky.
debata (1)

Vo víkendovom bratislavskom stretnutí play-off o II. svetovú skupinu 2016 týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) viedli nad Švédkami po singloch nezvratne 3:0, napokon uspeli aj v debli.

O rozhodujúci bod v prospech domácich sa v úvodnej nedeľňajšej dvojhre na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC postarala jednotka kádra SR Karolína Schmiedlová, ktorá zdolala náhradnú líderku severaniek Ellen Allgurinovú za 75 minút 6:1, 6:4. V druhom sete sa dostala z nepríjemného manka 0:3.

Allgurinová hrala namiesto Susanne Celikovej, ktorá v sobotu inkasovala debakel 2:6, 0:6 od Daniely Hantuchovej a kapitán severaniek Lars-Anders Wahlgren sa rozhodol pre zmenu. Slovenky pod taktovkou Mateja Liptáka viedli v tomto premiérovom vzájomnom súboji po prvom dni sľubne 2:0, Karolína Schmiedlová prekonala Rebeccu Petersonovú dvakrát 6:3.

Dvadsaťročná Košičanka Karolína Schmiedlová, minulý týždeň šampiónka na tvrdom povrchu v hale v poľských Katoviciach, uspela proti Allgurinovej v otváracom geme pri vlastnom podaní cez dve zhody (predtým jej nestačil náskok 40:15) a v druhej hre premenila brejkbal účinným returnom. Únik potvrdila bez problémov (3:0) a na 4:0 sa posunula sériou forhendových krosov, ktorú Švédka napokon neustála a poslala kontru vedľa. Slovenka vzápätí odvrátila dve jednotlivé hrozby straty podania – 5:0.

Súperka sa síce vyhla „kanárovi“, ale to bolo z jej strany na toto dejstvo všetko. Prvý setbal odvrátila vydareným forhendovým príjmom popri čiare, pri druhom však nemala odpoveď na kombináciu kvalitného servisu a forhendu do uvoľneného priestoru.

Rovnako ako v sobotu proti Petersonovej sa Karolína Schmiedlová nevyhla hluchej pasáži vo vstupnej fáze druhej časti. Za stavu 0:1 a 0:40 vymazala len dva brejkbaly. Allgurinová vzápätí išla cez 15:30 na 3:0, ale Slovenka včas zastavila nápor. Poľahky upravila na 1:3 a pri jej tretej brejkovej šanci v piatom geme Švédka pod tlakom pokazila krížny bekhend – 2:3 a suverénne aj 3:3.

Schmiedlová následne premenila druhú možnosť na zavŕšenie priebežného obratu – 4:3 a svižne aj 5:3. Vyzývateľka upravila na 4:5, ale zápletka sa nekonala: Slovenka pri prvom mečbale zaskočila Švédku podaním na telo.

Favorizovaná zverenkyňa Milana Martinca „Kajka“ Schmiedlová, 46. v renkingu WTA, sa rovesníčke Allgurinovej (366.) revanšovala za prehru 4:6, 4:6, ktorú utrpela pred štyrmi rokmi v súťaži junioriek na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros.

Karolína Schmiedlová aktuálne má vo Fed Cupe, v ktorom si premiérovo zahrala doma, bilanciu 4:2, z toho vo dvojhre 3:1. Allgurinová klesla na 4:3 (v singli 1:1).

„Včera som bola o dosť nervóznejšia. Dnes sme už viedli 2:0 a videla som, ako výborne hrala Daniela, takže som v tom cítila oporu. Počínala som si uvoľnene a až na ten výpadok počas druhého setu som to podľa mňa zvládla dobre. Nasadenie Allgurinovej namiesto Celikovej sme očakávali. Poznáme sa ešte z juniorského obdobia, ona vtedy patrila k najlepším. Celikovú som videla iba včera a Daniela ju dosť ničila, takže som túto pôvodnú súperku nemohla príliš posúdiť,“ povedala Schmiedlová pre RTVS.

Karolína Schmiedlová počas fedcupového zápasu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová počas fedcupového zápasu.

„Na rozdiel od soboty si to súperka na začiatku toho druhého setu uhrala sama, takže som si nemala príliš čo vyčítať. Dvoma výborne zvládnutými gemami išla Allgurinová na 2:0, od stavu 0:3 som však zabrala. Cením si, že som ten set ešte otočila,“ skonštatovala víťazka.

„Tento víkend ukázal, že som stále vo forme. Teraz pôjdem na turnaje s ešte väčším nadšením. Fedcupový týždeň ma veľmi dobre pripravil, mám od kapitána ďalšie cenné poznatky. Okrem super prípravy je super aj pocit z takýchto úspechov pri premiére na domácej pôde,“ podotkla Schmiedlová, ktorá najbližšie pôjde do marockého Marrákeša (27. apríla – 2. mája).

„Verím, že budúci rok sa nám podarí postúpiť vyššie. Azda aj Dominika už bude ‚ready‘, máme výborné baby a silný tím,“ vyhlásila Karolína Schmiedlová v súvislosti s útokom na elitnú osmičku Fed Cupu 2017. Slovenky spoznajú súpera na februárové 1. kolo II. svetovej skupiny 2016 v stredu 3. júna na žrebe počas parížskeho Roland Garros.

„Schmiedlová bola silnejšia z oboch strán, lepšie menila smery, počínala si odolnejšie vo výmenách a mala razantnejší servis. V skratke: častejšie ako Ellen úradovala prvým úderom. Naša hráčka síce postupne pridávala na agresivite a viedla 3:0 v druhom sete, ale nestačilo to,“ povedal pre spravodajstvo národného zväzu SvTF športový riaditeľ Johan Sjögren.

Vzhľadom na pravidlá tejto súťaže sa záverečná štvrtá dvojhra medzi Hantuchovou a Petersonovou neuskutočnila. Na „formálnu“ štvorhru kapitáni postavili tandemy Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová – Susanne Celiková, Rebecca Petersonová. Hostiteľky zvíťazili za 86 minút 4:6, 6:3, 10:7 (zápasový tajbrejk).

„Som šťastný, že po štyroch prehrách sme konečne zvíťazili. Potvrdili sme rolu favorita, na kurte sa ukázalo vyššie rebríčkové postavenie našich hráčok a využili sme absenciu najlepšej švédskej tenistky. Som rád, že Kaja sa takto adaptovala na rolu líderky. Zvládla to a bude mať aj väčšie skúsenosti do ďalších duelov, čo je veľké pozitívum. Dokáže zahrať ešte lepšie, ale predvádzala presne to, čo potrebovala – to tiež nie je jednoduché. Protihráčky nemali čo stratiť a ona určite bola pod veľkým tlakom. Každý totiž očakával, že získa tie body. Vzhľadom na jej premiéru v takejto situácii a zároveň domáci debut to bolo skvelé,“ uznal Matej Lipták.

„Veľmi si želám, aby sme takto o rok bojovali o návrat do svetovej skupiny. Pevne verím, že sa mi podarí zostaviť najsilnejší možný tím. Azda nám bude priať aj žreb. Už dlhšie hovorím, že naše družstvo má veľký potenciál. Vždy je to však aj o tom, kto napokon príde. V predchádzajúcich dvoch zápasoch sa mi nepodarilo zostaviť ten najsilnejší káder, aj preto sa nám nedarilo. Dúfam, že už to tak nebude a ukážeme, kam výkonnostne patríme,“ skonštatoval Lipták.

Náprotivok na lavičke Lars-Anders Wahlgren povedal: "Prichádzali sme sem s odhodlaním dosiahnuť napriek okolnostiam celkové víťazstvo, napokon sme nezískali ani jediný bod. Je to škoda, cítime trpkosť. Nasadenie Allgurinovej bolo slamkou, ktorej sme sa z hlbín chceli chytiť. Pred štyrmi rokmi zdolala Karolínu Schmiedlovú na juniorskej scéne a takéto veci zvyknú aj po dlhom čase zostať v podvedomí.

Ellen siahala po úspechu v druhom sete, viedla 3:0 a zdalo sa, že naplno ožila. Čoskoro to však bolo 3:5, dostihla nás realita. Samozrejme, že sme dúfali v iné veci, ale v rozhodujúcich okamihoch počas celého víkendu sa predsa len ukázal rozdiel 200–300 renkingových priečok."

Slovensko zo zdravotných dôvodov nemalo k dispozícii Dominiku Cibulkovú a Magdalénu Rybárikovú. Švédsku chýbali renomované Johanna Larssonová a Sofia Arvidssonová, zostupuje do I. skupiny euroafrickej zóny. Držiteľky trofeje spred trinástich rokov Slovenky naposledy boli v „III. lige“ v roku 2006. Predvlani v apríli viedli v semifinále svetovej skupiny Fed Cupu v Moskve nad Ruskami 2:0, ale prehrali 2:3 a bol to prvý z napokon štyroch nezdarov v rade.

Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová  počas... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Karolína Schmiedlová, Jana Čepelová Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová počas štvorhry.

Ten najčerstvejší a zároveň posledný prišiel vo februári na antuke v Apeldoorne proti Holanďankám (4:1 pre domáce) v 1. kole II. svetovej skupiny. Štvrťfinalista edícií 1970, 1977, 1980 a 1988 Švédsko v rovnakej fáze pred vlastnými fanúšikmi v Helsingborgu podľahlo Švajčiarsku 1:3.

SR figuruje na 14. pozícii v renkingu krajín podľa ITF, Švédsko je na 18. priečke. O výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb, keďže sa nedalo uplatniť pravidlo o reciprocite.

Play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien – konečný výsledok:

SLOVENSKO – ŠVÉDSKO 4:0 – Slovenky sa udržali v II. svetovej skupine
(18. – 19. apríla, Bratislava, Aegon aréna NTC, antuka pod zatiahnutou strechou):

SOBOTA

Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Rebecca Petersonová 6:3, 6:3
Daniela Hantuchová – Susanne Celiková 6:2, 6:0

NEDEĽA

Dvojhra:
Karolína Schmiedlová – Ellen Allgurinová 6:1, 6:4

Štvorhra:
Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová – Susanne Celiková, Rebecca Petersonová 4:6, 6:3, 10:7

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová #Pohár federácie 2015