Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová nedala šancu Celikovej, Slovenky vedú nad Švédkami 2:0

Slovenské tenisové reprezentantky vedú nad Švédkami vo víkendovom bratislavskom stretnutí play off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 družstiev žien po sobotňajších dvojhrách mečbalovo 2:0. V nedeľu im na víťazstvo stačí jeden bod z troch možností.

18.04.2015 15:49 , aktualizované: 18:52
Karolína Schmiedlová, Matej Lipták Foto: ,
Karolína Schmiedlová a tréner Matej Lipták po získaní prvého bodu pre Slovensko.
debata (1)

Na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC najprv jednotka kádra domácich Karolína Schmiedlová zdolala dvojku severaniek Rebeccu Petersonovú za 83 minút bez zásadnejších problémov 6:3, 6:3. Následne dvojka nominácie SR Daniela Hantuchová prekonala líderku severaniek Susanne Celikovú za 59 minút úplne jasne 6:2, 6:0.

Schmiedlovej pomohli diváci

Dvadsaťročná Košičanka Karolína Schmiedlová v otváracej časti dosiahla napokon postačujúci brejk za stavu 3:2 ostrým forhendovým krosom. Ako podávajúca v deviatej hre premenila tretí setbal (po prvých dvoch mala súperka brejkbal), keď Petersonová prehnala bekhendovú kontru. V druhom sete klesla favorizovaná zverenkyňa Milana Martinca dvojchybou na 1:3, ale rýchlo vyrovnala na 3:3 (aj cez jednu brejkbalovú hrozbu v šiestom geme) a potom sa ešte raz presadila na príjme: 19-ročná 235. hráčka WTA Petersonová poslala bekhend vedľa. Slovenka sa následne posunula na 5:3 a Švédka pri mečbalovej hrozbe v deviatej hre spáchala dvojchybu.

„Určite mi spadol kameň zo srdca, že mi domáca fedcupová premiéra takto vyšla. Ráno mi nebolo všetko jedno, ale na kurte zo mňa tá trocha nervozity spadla, už to bolo v pohode. Diváci mi pomohli. Nebolo to ľahké: prvý raz som hrala v tejto súťaži pred našimi fanúšikmi, cítila som očakávania po tom mojom minulotýždňovom turnajovom triumfe a sme dosť veľké favoritky. Švédky nemajú čo stratiť a sú to dobre pripravené hráčky,“ podotkla Karolína Schmiedlová v rozhovore pre RTVS.

Petersonová predviedla solídny a vyzretý výkon. „Hrala nepríjemným štýlom, ktorý mi príliš nevyhovoval. O to viac sa teším z víťazstva. Najviac mi nesedeli tie jej ‚kopce‘. Prišla som z ‚hardu‘, kde som skôr bola zvyknutá udierať z ‚priamok‘. Pri tých jej vysokých loptách som akosi nevedela, čo mám robiť, vyvádzala ma nimi z rytmu. Som rada, že som to napokon takto zvládla,“ povedala Slovenka.

„Kajka“ Schmiedlová k obratu v druhom sete skonštatovala: „Keď som si štyrmi chybami prehrala na nulu ten gem na 1:3, povedala som si, že sa musím viac sústrediť a nemôžem pustiť ten set. Stále som verila, že som lepšou hráčkou na kurte. Vydaril sa mi výborný gem na 2:3 a to ma nakoplo do zvyšku zápasu. Kapitán mi radil, aby som častejšie hrala popri čiare a nesnažila sa byť dokonalá. Bol to po dlhom čase môj prvý ostrý duel na antuke a ešte som cítila, že si potrebujem lepšie zvyknúť, ale myslím si, že celkovo to dnes bolo v pohode.“

zväčšiť Karolína Schmiedlová podáva v zápase proti... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová podáva v zápase proti Rebecce Petersonovej.

Víťazka minulotýždňového turnaja WTA na tvrdom povrchu v hale v poľských Katoviciach Karolína Schmiedlová, 46. v počítačovom poradí, teraz má v rámci týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) bilanciu 3:2, z toho vo dvojhre 2:1. Premiérovo si vo Fed Cupe zahrala v domácom prostredí.

Hantuchová si užívala duel s debutantkou

Tridsaťjedenročná popradská rodáčka Hantuchová, 49. v renkingu WTA, sa vo vstupnom sete presadila proti o jedenásť rokov mladšej Celikovej (221.) vďaka brejkom v druhom, štvrtom a ôsmom geme. Sama prišla o servis za stavu 4:0. V druhom dejstve ešte vystupňovala svoju prevahu.

„Hralo sa mi super, atmosféra bola fantastická, užívala som si to. Som rada, že som predviedla takýto výkon. Zostala som koncentrovaná a najmä druhý set bol okej. Uznávam, že skúsenosti zohrali svoju úlohu. Už presne viem, kedy sa to láme a treba ešte viac zabrať. Úvody oboch setov som zvládla zodpovedne, potom sa mi hralo o to ľahšie. Keď sme sa rozohrávali, začula som, že Celiková vo Fed Cupe debutuje. Dobre si pamätám na moju premiéru v tejto súťaži a aj preto som dnes bola v strehu. Súperka totiž nebola pod žiadnym tlakom a určite túžila predviesť čo najlepší tenis. Občas ukazovala skvelé údery a som rada, že som ju k tomu nepúšťala nejako často. Zajtra ma veľmi poteší, ak sa posunieme na postupových 3:0. V takom prípade by môj zápas zrušili a hrala by sa hneď štvorhra, neradno však predbiehať. Budem pripravená,“ ubezpečila Hantuchová.

Spoludržiteľka Fed Cupu 2002 Hantuchová teraz má štatistiku 36:19, z toho v singli 31:14. Radovala sa z prvého úspechu od 20. apríla 2013, keď v semifinále v Moskve prekonala Mariu Kirilenkovú, ale hostky napokon prehrali 2:3.

Lipták: Baby dokážu zahrať ešte lepšie

„Máme to veľmi dobre rozohrané, ale ešte potrebujeme jeden bod… Baby dnes ukázali svoje kvality. Dokážu zahrať ešte lepšie, predvádzali však toľko, koľko bolo treba. Na kurte dominovali a potvrdili, že renkingový rozdiel medzi nimi a Švédkami nie je náhodný. Som presvedčený, že zajtra si budú počínať v podobnom štýle. Februárové Holandsko nám ukázalo, že v tejto súťaži dokážu hráčky zahrať nad svoje pomery. Arantxa Rusová však v minulosti bola aj vyššie v rebríčku ako v čase zápasu, takže sa s tým dalo rátať. Bez ohľadu na to platí, že vo Fed Cupe nikdy neviete, čo môžete očakávať. Som teda rád, že naše tenistky takto prevýšili Švédky,“ povedal kapitán Matej Lipták.

„Karolína bola trošku nervózna. Vedela, že všetci rátajú s jej víťazstvom. Nikdy predtým sa s takou situáciou nestretla. Nebolo to pre ňu jednoduché, ale dokázala sa vyrovnať s pozíciou jasnej favoritky, zvládla to profesorsky a myslím si, že v prípade potreby by ešte vystupňovala svoj výkon. Som spokojný. Počas Danielinho zápasu zreteľne bolo vidieť, kde je jej ‚level‘ a aký je ten Celikovej. Dôležité bolo udržať si koncentráciu, čo sa aj podarilo, preto je výsledok taký jednoznačný,“ skonštatoval Lipták.

zväčšiť Daniela Hantuchová zvýšila na 2:0 pre Slovenky. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová zvýšila na 2:0 pre Slovenky.

„Ešte musím hovoriť s hráčkami, ale predbežne si myslím, že naša zostava na nedeľu zostane taká, akú sme nahlásili pred žrebom programu. Každý tento duel vníma ako povinný cvik a ja pevne verím, že získame ten postupový tretí bod a s ním šancu zabojovať v nasledujúcom roku o postup do svetovej skupiny. Slovenský tím podľa mňa do nej patrí,“ vyhlásil Lipták, ktorý zo zdravotných dôvodov nemá k dispozícii Dominiku Cibulkovú a Magdalénu Rybárikovú. Šéfovi realizačného štábu Švédska Larsovi-Andersovi Wahlgrenovi chýbajú renomované Johanna Larssonová a Sofia Arvidssonová.

V nedeľu od 13.00 h Karolína Schmiedlová a Celiková

Nedeľňajšie dianie sa začne odvíjať o 13.00 h. Otvoria ho Karolína Schmiedlová a Celiková. Po nich prídu nad rad Hantuchová a Petersonová (za stavu 3:0 by však tento duel zrušili). Na záver je na programe štvorhra Jana Čepelová, Hantuchová – Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová. V domácom kádri je aj Kristína Schmiedlová.

Víťaz tohto premiérového vzájomného duelu bude v nasledujúcej sezóne hrať v druhej osmičke v hierarchii súťaže, zdolaný zostúpi do I. skupiny euroafrickej zóny. Držiteľky trofeje spred trinástich rokov Slovenky naposledy boli v „III. lige“ v roku 2006. Predvlani v apríli viedli v semifinále svetovej skupiny Fed Cupu v Moskve nad Ruskami 2:0, ale prehrali 2:3 a bol to prvý z napokon už štyroch nezdarov v rade. Ten najčerstvejší prišiel vo februári na antuke v Apeldoorne proti Holanďankám (4:1 pre domáce) v 1. kole II. svetovej skupiny. Štvrťfinalista edícií 1970, 1977, 1980 a 1988 Švédsko v rovnakej fáze pred vlastnými fanúšikmi v Helsingborgu podľahlo Švajčiarsku 1:3.

SR figuruje na 14. pozícii v renkingu krajín podľa ITF, Švédsko je na 18. priečke. O výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb, keďže sa nedalo uplatniť pravidlo o reciprocite.

SLOVENSKO – ŠVÉDSKO 2:0 po sobotňajších dvojhrách
Daniela Hantuchová – Susanne Celiková 6:2, 6:0 za 59 minút (37, 22)
Karolína Schmiedlová – Rebecca Petersonová 6:3, 6:3 za 83 minút (40, 43)

Zostávajúci program:
Nedeľa (postupne od 13.00 h):
Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Susanne Celiková
Daniela Hantuchová – Rebecca Petersonová
Štvorhra:
Jana Čepelová, Daniela Hantuchová – Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Pohár federácie #Karolína Schmiedlová #Rebecca Petersonová #Susanne Celiková