Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboje o záchranu Slovenky zvládajú

Otázka je jasná: udrží sa slovenský ženský tenis medzi elitnými šestnástimi tímami sveta? Odpoveď sa fanúšikovia dozvedia zajtra.

18.04.2015 07:00
Daniela Hantuchová, Karolína Schmiedlová Foto: ,
Čo to pozeráš? Daniela Hantuchová a Karolína Schmiedlová nakúkajú do mobilu Jany Čepelovej.
debata

Na slovenské tenistky čaká počas víkendu mimoriadne dôležité stretnutie v Pohári federácie. V play off o záchranu v II. svetovej skupine prestížnej tímovej súťaže budú od soboty do nedele hostiť Švédky. V súboji sú jednoznačnými favoritkami. „Papierové predpoklady sú jedna vec, druhou je ich potvrdenie na kurte. Tak, ako vždy, potrebujeme na víťazstvo tri body. Spokojní budeme až po tom, keď ich získame,“ krotí očakávania Matej Lipták, kapitán slovenského tímu.

Obe družstvá sa musia vyrovnať s viacerými absenciami. Slovenky ani Švédky nemôžu počítať s aktuálnymi jednotkami. Liptákovi chýba dlhodobo zranená Dominika Cibulková, ktorá by mala svojím spoluhráčkam držať palce v hľadisku bratislavského Národného tenisového centra. Šéf švédskej lavičky Lars-Anders Wahlgren sa musí zaobísť bez Johanny Larssonovej. „Jej neúčasť je pre nás veľkým oslabením. Vopred sa však nezvdávame, budeme bojovať a pokúsime sa domácim situáciu skomplikovať,“ tvrdí Wahlgren.

Jeho zverenky prehrali z posledných štyroch stretnutí tri. Naposledy nestačili na Švajčiarky (1:3). Bilancia Sloveniek je za rovnaké obdobie ešte horšia. Ťahajú sériu štyroch prehier. Odštartovali ju zaváhaním v Rusku (po prvom dni pritom viedli 2:0), nasledovali sklamania s Nemeckom (1:3), Kanadou (1:3) a Holandskom (1:4).

O zastavenie pádu by sa mala postarať najmä dvojica Daniela Hantuchová – Karolína Schmiedlová. Popradská rodáčka by mala tímu pomôcť najmä skúsenosťami, Košičanka ťaží z výbornej formy a vzťahu k antuke, ktorú si domáce zvolili za hrací povrch. Do Bratislavy pricestovala v pozícii čerstvej víťazka turnaja WTA v Katoviciach (premiérový v kariére) a v slovenskom kádri je najvyššie postavenou hráčkou.

„Súpera nesmieme podceniť. Veríme, že sa budeme v nedeľu tešiť z víťazstva,“ vraví Schmiedlová, ktorej robí v tíme spoločnosť opäť aj o tri roky mladšia sestra Kristína.

Pre Slovenky budú Švédky už siedmym súperom v boji o udržanie sa v II. svetovej skupine. Z predošlých šiestich stretnutí zvládli päť. Neuspeli v jedinom prípade, keď v roku 2005 prehrali v Thajsku 1:4 a zostúpili až do tzv. tretej ligy. Tak nízko odvtedy neboli.

„Aj preto považujeme súboj so Švédkami za výnimočný. Dá sa povedať, že za kľúčový pre celý slovenský tenis. Dôležitý je aj z hľadiska slovenského športu,“ myslí si Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu.

Národné tenisové centrum v sobotu uvidí dve dvojhry, v nedeľu k nim pribudne štvorhra. Ceny vstupeniek sú 10 eur (na deň).

Víkendový program
Sobota (od 14.00), dvojhry: Karolína Schmiedlová – Rebecca Petersonová, Daniela Hantuchová – Susanne Celiková. Nedeľa (od 13.00), dvojhry: Kar. Schmiedlová – Celiková, Hantuchová – Petersonová. Štvorhra: Jana Čepelová, Hantuchová – Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová.

Slovenský boj o II. svetovú skupinu
2008 Uzbekistan 5:0 doma
2007 Srbsko 4:1 doma
2006 Thajsko 5:0 doma
2005 Thajsko 1:4 vonku
1997 Kanada 5:0 doma
1995 Paraguaj 5:0 vonku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie #Matej Lipták