Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský tenis zachraňujú dve generácie

Daniela Hantuchová bola vtedy sotva šestnásťročná tínedžerka. Odvtedy hájila slovenské farby v prestížnej tímovej súťaži 54-krát. Viac ako ktorákoľvek iná tenistka spod Tatier.

16.04.2015 14:00
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová.
debata

Rodáčka z Popradu patrí k dlhoročným stáliciam slovenského fedcupového tímu. Vrcholu sa dočkala pred trinástimi rokmi, keď priviedla Slovensko k prvému a dosiaľ jedinému triumfu v súťaži. V tíme kapitána Tomáša Malíka (patrili do neho aj Janette Husárová, Martina Suchá a Henrieta Nagyová) zohrala na ceste za trofejou kľúčovú úlohu. K semifinálovému víťazstvu nad Talianskom i finálovému nad Španielskom prispela dvomi bodmi.

Odovzdáva skúsenosti

Momentálne sú slovenské tenistky v úplne odlišnej situácii. Už o dva dni ich čaká – podľa slov generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku – mimoriadne dôležité, či dokonca kľúčové, stretnutie, ktorého výsledok znamená veľa pre celý slovenský tenis. V súboji so Švédkami pôjde o udržanie sa v II. svetovej skupine. S ňou sa rozlúčili Slovenky naposledy pred deviatimi rokmi.

Hantuchová by mala opäť zohrať jednu z kľúčových úloh. Tentoraz pri záchranárskych prácach. „Vždy som sa snažila odovzdať pre tím maximum. Inak to nebude ani teraz. Je úplne jedno, či nastúpim v pozícii jednotky alebo dvojky. Jediné, na čom záleží, je víťazstvo,“ uvedomuje si dôležitosť súboja v bratislavskom Národnom tenisovom centre Hantuchová, ktorá si môže dať darček k blížiacim sa 32. narodeninám. Tie oslávi o týždeň.

Niekdajšia svetová päťka a víťazka siedmich turnajov na profesionálnom okruhu WTA je popri Kristíne Schmiedlovej (17 rokov), Karolíne Schmiedlovej (20 rokov) a Jane Čepelovej (21 rokov) suverénne najskúsenejšou členkou tímu Mateja Liptáka. „Po fyzickej stránke už možno nezvládnem toľko, ako mladé baby, no stále im mám čo odovzdať. Najmä rokmi nazbierané skúsenosti,“ tvrdí s úsmevom Hantuchová.

Aj vďaka nim vie, že napriek výraznému oslabeniu (neúčasť jednotky Johanny Larssonovej) nemožno Švédky podceniť. „Nezáleží na tom, kto stojí na opačnej strane kurtu. Musíme sa sústrediť len na svoju hru. Je pravdou, že neúčasť Larssonovej v našom tíme zarezonovala, no nerada by som sa touto otázkou ďalej zaoberala. V dnešnom tenise už nenájdete jednoduchého súpera. Podcenenie by sa nám preto mohlo kruto vypomstiť,“ upozorňuje semifinalistka z Australian Open 2008.

Rozdiel trinástich sezón

Po boku Hantuchovej by sa mala vo dvojhrách predstaviť aj staršia zo sestier Schmiedlových. V prospech košickej rodáčky, ktorá je najvyššie postavenou hráčkou stretnutia, hovorí nie len forma, ale aj vzťah k antuke. Tá je pre ňu najobľúbenejším povrchom. „V Katoviciach som síce hrala na harde, no prechod na antuku mi nerobí problémy. Som na nej ako doma. Potrebujem si len trochu zvyknúť,“ vraví zverenka Milana Martinca.

Schmiedlová si pri neúčasti dlhodobo zranenej Dominiky Cibulkovej možno po prvý raz v kariére vyskúša úlohu tímovej jednotky. „Nie je podstatné, či budem jednotkou. Sústredím sa len na to, aby som pomohla tímu a mohli sme sa spolu tešiť z víťazstva,“ myslí si 46. hráčka svetového rebríčka. Vyššie v doterajšej kariére nikdy nebola.

Debut v Pohári federácie absolvovala Schmiedlová v roku 2012 – o trinásť sezón neskôr ako Hantuchová. V jednom tíme sa tak spájajú dve generácie. A majú spoločný cieľ – záchranu slovenského tenisu medzi šestnástkou najlepších družstiev sveta.

Slovenky – Švédky 2:1
Z kádra, ktorý priviedol do Bratislavy švédsky kapitán Lars-Anders Wahlgren, si slovenské tenistky dosiaľ zahrali len s dvojicou Ellen Allgurinová – Rebecca Petersonová. Sily si s oboma zmerala Jana Čepelová – Petersonovú (Bastad 2014) zdolala vo dvoch, Allgurinovú (Asunción 2010) v troch setoch. Negatívne skúsenosti má Karolína Schmiedlová, ktorá podľahla Allgurinovej (juniorka Roland Garros 2011) vo dvoch setoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba