Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Nadalom sa už nezahráva telo, ale hlava

V predošlých sezónach ho sužovali zdravotné problémy. Starosti mu robili kolená či zápästie. Na jeseň minulého roka sa podrobil operácii slepého čreva, pre ktorú vynechal záverečnú fázu minulej sezóny. Vrátane prestížneho Turnaja majstrov v Londýne.

30.03.2015 17:44
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal na turnaji v Miami.
debata (1)

Rafael Nadal je po dlhšom čase opäť v poriadku. Nie však úplne. Zatiaľ čo telo ho poslúcha, myseľ sa s niekdajšou svetovou jednotkou zahráva. Výsledkom je nelichotivá bilancia španielskeho ľaváka v aktuálnej sezóne. V dvadsiatich zápasoch našiel už piatich premožiteľov. Ani raz neprehral so súperom, ktorý by bol v rebríčku vyššie.

Naposledy odchádzal rodák z Mallorcy z kurtu sklamaný v pondelok v noci. Na turnaji v Miami nestačil v treťom kole na krajana Fernanda Verdasca, ktorému podľahol v troch setoch (4:6, 6:2, 3:6).

„Môj problém nie je v hre. Tá je na oveľa lepšej úrovni ako pred mesiacom a pol. Za zlyhania môže hlava. Na kurte nie som uvoľnený, neviem si udržať dostatočnú koncentráciu v kľúčových momentoch. Naopak, často podľahnem panike a som nervózny,“ posťažoval sa na tlačovej besede Nadal.

Aktuálna svetová trojka sa po operácii vrátila na súťažné kurty začiatkom januára. Jej doterajšie výsledky sú však pre fanúšikov sklamaním. Nadal odohral šesť turnajov, na dvoch z nich sa predral cez štvrťfinále. Len dvakrát ho zastavil člen elitnej svetovej desiatky.

„Predtým som nemohol podať na kurte stopercentný výkon pre zlý zdravotný stav. Teraz je to však celkom iný príbeh. Neverím si, príliš rýchlo sa cítim unavený. Neviem nájsť nad sebou kontrolu. Možno sa niekomu zdá, že ide o drobnosti, no v skutočnosti majú na hru mimoriadny vplyv,“ popísal svoje najväčšie problémy Nadal.

Nádejou na zlepšenie je pre 28-ročného ľaváka antuková časť sezóny, ktorá sa nezadržateľne blíži. A spolu s ňou Roland Garros, kde Nadal uspel v posledných piatich rokoch. Na svojom najobľúbenejšom povrchu by sa tak mohol znovu dostať do formy. „Najbližšie turnaje mi môžu dodať sebavdôveru. Uvedomujem si však, že musím niečo urobiť s hlavou. Ak nebudem psychicky v poriadku, nedokážem ani zďaleka konkurovať najlepším,“ vyhlásil zverenec Toniho Nadala.

Antuka môže byť pre Nadala záchranou. Napokon, aj v tomto roku na nej uhral svoje najlepšie výsledky. V Riu de Janeiro sa prebojoval do semifinále. Z turnaja v Buenos Aires si odviezol trofej pre víťaza.

Výsledky Rafaela Nadala v roku 2015
Doha 1. kolo Michael Berrer 127.
Australian Open štvrťfinále Tomáš Berdych 7.
Rio de Janeiro semifinále Fabio Fognini 28.
Buenos Aires víťaz    
Indian Wells štvrťfinále Miloš Raonič 6.
Miami 3. kolo Fernando Verdasco 29.

Turnaj, fáza, premožiteľ, jeho vtedajšie postavenie v rebríčku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal