Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Operácia je nevyhnutná. Cibulková ide pod nôž už v pondelok

Slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková už v pondelok 9. marca podstúpi operáciu chronicky problémovej ľavej nohy.

06.03.2015 14:33 , aktualizované: 15:10
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

Nedávna členka Top 10 svetového rebríčka WTA vo dvojhre to oznámila na piatkovej tlačovej besede v NTC v Bratislave. Zákrok pôvodne mala naplánovaný najskôr až na obdobie po newyorských grandslamových US Open (31. augusta – 13. septembra).

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková si privodila opätovnú indispozíciu háklivého miesta 13. februára vo štvrťfinálovom dueli s Nemkou Andreou Petkovicovou v belgických Antverpách. Následne vynechala podujatia v Dubaji v SAE a v katarskej Dauhe.

„Viem o nevyhnutnosti operácie päť – šesť dní, aj som si poplakala. Dva roky som to tlačila pred sebou a nemala som odvahu podstúpiť zákrok, ale teraz už je to v štádiu, že bez ohľadu na moju vôľu jednoducho musím. Pri návrate do plnej záťaže po troch týždňoch bez tenisu som totiž pocítila bolesť aj bez zápalu, už sa to naozaj nedá odkladať,“ povedala Slovenka, ktorej na Sport Clinic mini-invazívne endoskopicky odstránia výrastok na pätnej kosti. Ten sústavne dráždil úpon achilovky a vyvolával zápal. Operáciu vykoná lekár Ján Grauzel.

Cibulková skonštatovala, že ak sa rekonvalescencia vyvinie podľa predpokladov, mohla by sa vrátiť do súťažného diania od 8. júna na tráve v holandskom Hertogenboschi. Podľa terajšej prognózy spred zákroku, ktorý ešte môže priniesť úpravu odhadov, bude dva týždne mať nohu v ortéze a približne po šiestich týždňoch od operácie už znesie záťaž.

„Antuková časť sezóny je pre mňa pasé. Nebolo to ľahké, ale noha v podstate rozhodla za mňa. Už to bolo na hrane a hrozilo ťažšie poškodenie,“ priznala Cibulková a dodala: „Prvý raz ma to začalo bolieť pred nejakými troma rokmi. Dva roky dozadu mi lekári oznámili, že raz s tým budeme musieť niečo robiť. Odvtedy som si to po každom tréningu či zápase chladila, aj vďaka fyzioterapeutke Ivetke Stankovej som vydržala tak dlho. Ráno som mala problémy rozchodiť to, bolo to čoraz obmedzujúcejšie. Stále som dúfala, že vydržím aspoň do jesene, ale výrastok už je priveľký.“

Problém sa síce môže vrátiť, zrejme však až o nejakých desať rokov. „Vtedy mi to už bude jedno,“ usmiala sa Cibulková a doplnila, že teraz sa veru neobáva nudy počas nečakaného voľna po ôsmich rokoch venovaných naplno tenisu.

Momentálne 23. hráčka hodnotenia Cibulková otvorene vyhlásila: „Odďaľovala som to, kým sa dalo. Myslím si, že je to v ľudskej prirodzenosti. Teoreticky som mohla ísť na zákrok napríklad v ostatnom medzisezónnom období. V takom prípade by som však prišla o januárovú Austráliu. Žiadne obdobie by vlastne nebolo to správne.“

Cibulková by mohla požiadať o tzv. chránený renking až pri polročnej výluke: „Dúfam, že to nebude môj prípad. Stále sa hovorilo a písalo o achilovke, problémom však je výrastok na päte. Našťastie – ak by to totiž naozaj bola achilovka, pauzovala by som až pol roka, možno trištvrte. Kým sa vrátim, klesnem na 50., 60., 70. miesto v rebríčku, ale neriešim to. Bude náročné rozbiehať sa a zatiaľ to nepoznám, pretože je to moja prvá operácia. Viem však, že mám kvality na to, aby som sa opäť dostala na niekdajšie priečky.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková