Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V úvodnom zápase nastúpi Kližan proti Žemljovi, Kavčiča vyzve Gombos

Líder domáceho tímu Martin Kližan a dvojka súpera Grega Žemlja nastúpia na úvodnú z dvoch piatkových dvojhier bratislavského stretnutia Slovensko - Slovinsko v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 8. marca).

05.03.2015 12:14
Martin Kližan, Grega Žemlja Foto: ,
Jednotka Slovákov Martin Kližan a dvojka slovinského súpera Grega Žemlja po štvrtkovom žrebe.
debata

Program otváracieho dňa premiérového vzájomného duelu týchto krajín sa na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC začne o 15.00 h a uzavrie ho súboj dvojky singlovej zostavy SR Norberta Gombosa proti jednotke kádra Slovincov Blažovi Kavčičovi. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v dejisku.

„Proti Žemljovi to bude náročný zápas. Vzájomná bilancia je však povzbudzujúca. Dúfam, že v piatok získame dva body. Máme na to a v sobotu by sa nám hralo o to ľahšie,“ uviedol po žrebe Kližan, ktorého doplnil Gombos: „Dosiaľ som v piatok vždy začínal, takže teraz to bude pre mňa nová skúsenosť. Musím sa s tým čakaním na vlastný zápas dobre vyrovnať. Z Kavčičom som ešte nehral, ale veľakrát som ho videl v akcii. Naposledy nedávno v Záhrebe. Pôjdem na kurt s odhodlaním bojovať zo všetkých síl,“

Na sobotňajšiu štvorhru (14.30 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Blaž Trupej páry Kližan, Igor Zelenay, resp. Blaž Kavčič, Grega Žemlja. Zloženie sa však ešte môže zmeniť a platí to aj v prípade nedeľňajších dvoch dvojhier (postupne od 12.00 h), ktoré by mali absolvovať Kližan s Kavčičom a Gombos proti Žemljovi. V domácej nominácii je okrem spomenutých hráčov aj Lukáš Lacko.

„O Martinovi ako jednotke som nemal pochybnosti. Dlhšie som zvažoval, koho postavím ako dvojku. Bolo to pomerne ťažké rozhodovanie a napokon v prospech Norberta boli tie jeho víťazstvá z ostatného obdobia,“ vysvetlil Mečíř uprednostnenie Gombosa pred Lackom. Jeho náprotivka Trupeja slovenská zostava nezaskočila: „V tíme sme si tipli, s kým vyrukujú domáci, a zhodli sme sa práve na tejto zostave. Pre Slovákov je možno prekvapením, že sme postavili Kavčiča, ale jeho zotavovanie pokračuje oveľa rýchlejšie, než sme predpokladali. Samozrejme, že nie je v stopercentnom stave. Dúfame však, že v piatok naozaj aj bude môcť hrať.“

Postupujúci bude 17. – 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) hrať s úspešným zo súbežného zápasu Rumunsko – Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite.

Slovensko vlani v 1. skupine euroafrickej zóny DP najprv zdolalo Lotyšsko 5:0 a potom si – rovnako v domácom prostredí – poradilo s Rakúskom 4:1. Prehralo až v play off o svetovú skupinu v USA hladko 0:5. Ak sa chcú Slováci tento rok dostať nazad medzi 16-člennú elitu, musia uspieť vo všetkých troch stretnutiach – dvoch v zóne a potom v v prelínačke. Slovinsko v predchádzajúcej sezóne zvíťazilo v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny nad Portugalskom 3:2, ale následne prehralo s Izraelom 1:3, zhodne hralo doma. V tejto „II. lige“ v rámci hierarchie Davisovho pohára účinkuje od roku 2011, keď v roku 2010 postúpilo z II. skupiny euroafrickej zóny.

Vstupenky na singlové dni bratislavského súboja stoja zhodne 10 eur, na deblovú časť 5 eur. K dispozícii sú na www. ticketportal.sk, www.predpredaj.sk a na recepcii NTC. Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, empajrovými arbitrami Srbka Marijana Veljovičová a domáci Michal Varmus.

Žrebu programu stretnutia Slovensko – Slovinsko:

Piatok (postupne od 15.00 h):
Dvojhry:
Martin Kližan – Grega Žemlja
Norbert Gombos – Blaž Kavčič

Sobota (14.30 h):
Štvorhra:
Martin Kližan, Igor Zelenay – Blaž Kavčič, Grega Žemlja

Nedeľa (postupne od 12.00 h):
Martin Kližan – Blaž Kavčič
Norbert Gombos – Grega Žemlja

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Davisov pohár 2015 #Grega Žemlja