Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisovému Terminátorovi humor nechýba

Roky mu vyčítajú, že nemá emócie. Že úsmev na jeho tvári je príliš ojedinelý. V skutočnosti však patrí k výborným rozprávačom, ktorí dokážu očariť aj tú najnáročnejšiu spoločnosť šarmom, nevšedným humorom a inteligenciou.

02.03.2015 13:18
Ivan Lendl Foto:
Ivan Lendl.
debata

Ivan Lendl je nielen veľkou postavou tenisovej histórie, ale aj výnimočná osobnosť. Keď čoskoro 55-ročný rodák (7. marca) z Československa prehovorí, každý poslucháč v miestnosti hltá jeho slová s mimoriadnym záujmom. „Smejem sa ľudom, ktorí si myslia, že nemám zmysel pre humor. Ale len vnútorne,“ hovorí bývalá svetová jednotka, ktorá sa pýši ôsmimi grandslamovými titulmi.

Pojem legenda pasuje na ostravského rodáka ako uliaty. V druhej polovici osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov bol takmer nezdolateľný. Dokráčal k 94 turnajovým triumfom. V počte víťazstiev prekročil tisícku (1071). Cez magickú hranicu sa dostali len ďalší dvaja hráči – Američan Jimmy Connors a Švajčiar Roger Federer.

Veľké úspechy však nedosiahol Lendl len vďaka talentu. Vpred ho skôr hnala túžba a obdivuhodná pracovitosť. Na kurte drel ako málokto. „Viem, prečo som tenisu toľko obetoval. Práca ide totiž s talentom ruka v ruke. Sú ideálnym spojením. Jeden múdry človek raz povedal: tvrdá práca zdolá talent zakaždým, keď talent tvrdo nepracuje. Keď niekto tvrdo pracuje po celý čas, vždy sa vyhupne nad talent,“ myslí si Lendl.

Pamätná je najmä jeho sezóna 1986, počas ktorej vyhral US Open i Roland Garros. Nechýbal ani vo finále Wimbledonu. K trofeji na newyorských dvorcoch dokráčal aj vďaka víťazstvu nad Miloslavom Mečířom, na ktoré spomína dodnes. „Noviny v Československu vtedy napísali: československý reprezentant Miloš Mečíř prehral vo finále. Pripojili výsledok, no nedodali, kto bol jeho súperom,“ tvrdí niekdajší tréner Andyho Murraya.

O Lendlovi totiž nemohli československé médiá informovať. V roku 1981 emigroval do Spojených štátov amerických, čo vyvolalo búrku nevôle. „V skutočnosti som však neemigroval. Nikdy! V momente, keď som dostal americké občianstvo, Československo mi vzalo to pôvodné,“ vraví Lendl, ktorý za oceánom vychoval spou s manželkou Samanthou päť dcér (Marika, dvojičky Isabelle a Caroline, Daniela a Nikola). Tri z nich sa venujú golfu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Lendl