Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena vo finále veľa šancí Ruske nedala. Má už 19 grandslamov

Americká jednotka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila v sobotňajšom finále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open na tvrdom povrchu v Melbourne nad dvojkou renkingu Mariou Šarapovovou z Ruska vo veľmi kvalitnom zápase za 111 minút 6:3, 7:6 (5).

31.01.2015 11:40 , aktualizované: 12:14
debata (3)
zväčšiť Serena Williamsová si víťaznú trofej z... Foto: SITA/AP, Rob Griffith
Serena Williamsová, Martina Navrátilová Serena Williamsová si víťaznú trofej z Australian Open prevzala z rúk legendárnej Martiny Navrátilovej.

Nevypomstilo sa jej, že na príjme v desiatom geme druhého setu nezužitkovala mečbal. Nastrieľala 18 es. Pripísala si jubilejný 100. úspech proti niektorej členke Top 5 vo svojej kariére.

„Musím Marii pogratulovať k tomu, ako ma dnes fakt popreháňala. Odohrala skvelý zápas. Držať teraz moju celkovo už 19. veľkú trofej je niečo, čo by som nikdy nepredpokladala. Cítim sa poctene, že tu stojím pred tribúnami jedného z mojich najobľúbenejších štadiónov. Každoročne cítim v Melbourne podporu a aj ja vás milujem,“ vyhlásila Serena Williamsová smerom k publiku na slávnostnom ceremoniáli.

„V prvom rade gratulujem Serene k tomu, ako tvorí históriu. Je mi cťou hrať proti nej. Dnes môj výkon napokon nepostačoval na úspech, ale som hrdá na to, čo som predviedla na kurte, ku ktorému sa viažu jedny z najkrajších spomienok v mojej kariére. Už teraz sa neviem dočkať návratu,“ skonštatovala Šarapovová.

Jednotka a dvojka počítačového poradia dosiaľ naposledy proti sebe hrali v grandslamovom finále na US Open 2013 (Serena zdolala Bielorusku Viktoriu Azarenkovú). Na AO sa to udialo po 11 rokoch. Šampiónka si odnáša Daphne Akhurst Memorial Cup, 2000 bodov do renkingu a prémiu 3,1 milióna AUD, zdolanú uteší 1300 bodov a 1,55 milióna AUD.

Po sezónach 2003, 2005, 2007, 2009 a 2010 získala 33-ročná rodáčka zo Saginawu S. Williamsová svoj šiesty miestny singlový titul a 19. na veľkej štvorke celkovo. V bilancii zo vzájomných súbojov zvýšila už na 17:2, rivalku prekonala 16. raz v rade.

Stále platí, že 33-ročná premožiteľka Dominiky Cibulkovej zo štvrťfinále Serena prehrala s víťazkou AO 2008 Šarapovovou akurát vo finále Wimbledonu aj koncoročného šampionátu WTA Finals 2004. Na „Happy Slame“ uspela v semifinále edície 2005 (tesne 2:6, 7:5, 8:6) a vo finále ročníka 2007 (hladko 6:1, 6:2). Do soboty naposledy vlani v marci v Miami zvíťazila 6:4, 6:3.

Serena sa minulý rok na newyorských US Open dotiahla 18. singlovým veľkým titulom k legendám Martine Navrátilovej a Chris Evertovej, teraz vyrovnala zbierku Helen Willsovej Moodyovej (19). Na vrchole je Margaret Courtová (24) pred Steffi Grafovou (22). Mladšia zo sestier Williamsových vlani na južnej pologuli prehrala v osemfinále so Srbkou Anou Ivanovičovou. V metropole Viktórie si vybojovala trofej vždy, keď prešla cez štvrťfinále.

zväčšiť Víťazný výskok Sereny Williamsovej po poslednej... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Serena Williamsová Víťazný výskok Sereny Williamsovej po poslednej loptičke vo finále Australian Open.

Víťazka už 65 turnajov vo dvojhre Serena sa stala novou najstaršou finalistkou medzinárodných otvorených majstrovstiev Austrálie v tzv. Open Ere. Dosiaľ ňou bola vo veku 33 rokov a 34 dní spomenutá Evertová zo sezóny 1988 (v boji o titul prehrala s Grafovou).

Zverenkyňa Svena Gronevelda Šarapovová odvrátila v 2. kole dva mečbaly ruskej kvalifikantky Alexandry Panovovej, odvtedy v ôsmich setoch od 3. kola do semifinále prehrala dovedna len pätnásť gemov. Okrem spomenutého celkového triumfu spred siedmich rokov si táto držiteľka kariérneho Grand Slamu zahrala v melbournskom finále v sezónach 2007 a 2012. Minulý rok ju v osemfinále vyradila Cibulková.

Dvojhra žien – finále:
Serena Williamsová (USA-1) – Maria Šarapovová (Rus.-2) 6:3, 7:6 (5)

Od stavu 3:2 a 30:30 z pohľadu Sereny (dosiahla brejk hneď v otváracom geme, dodala jej ho Šarapovovej dvojchyba) sa pri jej podaní približne štvrť hodiny nehralo pre dážď. Američanka sa počas pauzy na zatiahnutie strechy nad Rod Laver Arenou nechala vyšetriť, uviedlo twitterové konto podujatia. Počas tohto týždňa ju sužovalo prechladnutie.

Po nečakanej prestávke však Serena nazbierala šesť fiftínov za sebou, čo znamenalo upokojujúci náskok 5:2. Poistka sa jej zišla: následne totiž sama prišla o servis v geme, v ktorom spáchala dve dvojchyby. Vzápätí sa znova presadila na returne. Setbal premenila vstúpeným bekhendovým krosom, na ktorý jej nabila páska siete.

Maria Šarapovová vo finále Australian Open 2015. Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Maria Šarapovová Maria Šarapovová vo finále Australian Open 2015.

Keď Serena mala v druhom dejstve 1:0 a 40:15 na príjme, zdalo sa, že definitívne preberá kontrolu. Povestne bojovná Šarapovová však vydrela predmetný gem a zotrvávala. Napodiv najmä v tejto fáze príliš nezaostávala v účinnosti podania. Práve o kvalitný servis sa Serena opäť naplno oprela za stavu 2:2 a 0:30, po ese na 3:2 sa nahlas povzbudila. Intenzita aj kvalita v tejto konfrontácii dvoch ťažkotonážnych ofenzív rástla.

Američanka si v šiestej hre bekhendom po stupňovanom tlaku utvorila brejkbal, ale zlyhal jej tajming z rovnakej strany a ďalšia možnosť už neprišla – 3:3. Hrozbe čelila aj ona v siedmom geme, vďaka trom nekompromisným podaniam nedala Ruske nárok – 4:3. Šarapovová v pohode vyrovnala, ale Serena bola na servise čoraz neochvejnejšia – 5:4. Súperku tým stavala do stále náročnejšej pozície.

Ruska v desiatej hre krásnym forhendom popri čiare išla na 30:15, ale potom spáchala dvojchybu a vo výmene namierila forhendový kros vedľa, čiže mečbal. Šarapovová ho odstránila bravúrnym forhendom inside-out presne do rohu. Serena si následne mohla dosť vyčítať, že po dobehnutí kraťasu neprehodila forhend cez sieť. Vzápätí pokazila bekhend popri čiare – 5:5. Ruska sa na príjme dostala na zhodu, nie však ďalej – len položila raketu na priebojný forhend a prizerala sa 16. esu. Tajbrejk, iba tretí vo vzájomnej histórii – si vynútila na nulu. Klesla v ňom z 1:0 s minibrejkom na 1:4.

Serena vinou dvoch pomerne lacných chýb pustila vyzývateľku na 3:4 a potom dokonca prišla o náskok minibrejku. Za stavu 5:4 si však rezolútnym forhendovým returnom utvorila ďalšie dva mečbaly. Šarapovová odvrátila ten prvý gurážnym forhendom. Pri druhom, dovedna treťom v zápase, zrušilo zdanlivé Serenino eso škrtnutie loptičky o pásku, empajrová rozhodkyňa Alison Langová trvala na svojom. Američanka sa nenechala rozhodiť a vypálila ešte jedno eso.

Štatistiky:
S. Williamsová – Šarapovová
1. podanie (úspešnosť v %): 44 zo 68 = 65 % – 42 zo 72 = 58 %
využitie 1. podania: 37 zo 44 = 84 % – 28 zo 42 = 67 %
využitie 2. podania: 9 z 24 = 38 % – 14 z 30 = 47 %
esá: 18 – 5
dvojchyby: 4 – 4
víťazné údery: 38 – 21
nevynútené chyby: 25 – 15
body na príjme: 30 zo 72 = 42 % – 22 zo 68 = 32 %
využitie brejkbalov: 3 zo 7 = 43 % – 1 zo 4 = 25 %
zákroky pri sieti: 7 z 10 = 70 % – 2 z 3 = 67 %
body celkovo: 76 – 64
najrýchlejšie 1. podanie: 203 km/h – 177 km/h
priemerná rýchlosť 1. podania: 184 km/h – 169 km/h
priemerná rýchlosť 2. podania: 150 km/h – 153 km/h

Prehľad víťaziek predchádzajúcich 15 ročníkov:

  • 2000 Lindsay Davenportová (USA)
  • 2001 Jennifer Capriatiová (USA)
  • 2002 Jennifer Capriatiová (USA)
  • 2003 Serena Williamsová (USA)
  • 2004 Justine Heninová (Belg.)
  • 2005 Serena Williamsová (USA)
  • 2006 Amélie Mauresmová (Fr.)
  • 2007 Serena Williamsová (USA)
  • 2008 Maria Šarapovová (Rus.)
  • 2009 Serena Williamsová (USA)
  • 2010 Serena Williamsová (USA)
  • 2011 Kim Clijstersová (Belg.)
  • 2012 Viktoria Azarenková (Biel.)
  • 2013 Viktoria Azarenková (Biel.)
  • 2014 Na Li (Čína)

Ohlasy osobností

Anne Keothavongová (V. Brit.): „Pekné, Serena, pekné. Čakali ste od nej niečo iné ako eso pri mečbale? Pridobrá. Milé prejavy od oboch na ceremoniáli.“

Iveta Melzerová (ČR): „Je vždy zábava sledovať zápasy Sereny s Mariou! Skvelá rivalita, najlepšia v ženskom tenise za roky. Šampiónky.“

Flavia Pennettová (Tal.): „Jednotka!!!! Gratulujem, Serena Williamsová!!!“

Kim Clijstersová (Belg.): „Serena ukázala, prečo je jednotkou!“

Michaela Krajiceková (Hol.): „Čistý rešpekt, Serena aj Maria!!! Naše najlepšie tenisové vzory.“

Kristina Mladenovicová (Fr.): „Je to najväčšia šampiónka, taká inšpirujúca. Dobre zvládnuté, Serena Williamsová.“

Caroline Wozniacka (Dán.): „Obrovská gratulácia mojej veľkej sestričke k 19. titulu!“

Patrick McEnroe (USA): „Bolo to úžasné. Gratulácia Serene a klobúk dolu pred Mariou. Neskutočná hra a boj. Skvelé finále. Vďaka, že ste nám všetkým dopriali takýto zápas. Nechajme sa prekvapiť, čo zajtra predvedú muži.“

Brad Gilbert (USA): „Úprimne: Shazza nemohla hrať lepšie, ale stále to nebolo dosť na prekonanie Sereny vo forme v grandslamovom finále. Človeku skrsne, že SW môže v tejto sezóne pridať ešte pár titulov v rámci približovaniu sa k Steffi.“

Darren Cahill (Aus.): „Boom. Serena Williamsová víťazí na Australian Open. Dostala sa na hodnotu 19 a ešte nekončí. Legenda.“

Ivo Karlovič (Chor.): „Zemetrasenie v Melbourne.“

Sania Mirzová (India): „Serena, tá dominancia je fakt úžasná.“

Bethanie Matteková-Sandsová (USA): „Skvostný zápas na sledovanie. A aké vykupujúce eso pri mečbale po tom, ako si zahrala páska! Serena koncentrovaná a prekonávajúca rekordy!“

Irina Falconiová (USA): „Skvelý vzor a obrovská inšpirácia pre americký tenis!“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Serena Williams #Australian Open 2015