Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z dna k titulu? Šarapovová si trúfa aj na Serenu

Finále snov. Atraktívna bitka, ktorú si priali milióny fanúšikov. Austrália i celý tenisový svet sa pripravuje na jeden z vrcholov tohtoročného Australian Open.

30.01.2015 14:00
Maria Šarapovová, Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová neprehrala s Mariou Šarapovovou už vyše desať rokov.
debata (1)

Postarajú sa oň Serena Williamsová a Maria Šarapovová. Dve najvyššie nasadené hráčky zvedú očakávaný boj o trofej pre víťazku prvého grandslamového turnaja roka. V hre je 2000 bodov do rebríčka WTA i rekordná prémia vo výške 3,1 milióna austrálskych dolárov.

Favoritka je jednoznačná. Američanka sa po slabšom rozbehu predviedla vo štvrťfinále (s Dominikou Cibulkovou) i v semifinále (s Madison Keysovou) vo výbornom svetle. Podstatne mladším súperkám nedala na úspech šancu. „Nedalo sa s ňou hrať. V tejto forme je Serena nezdolateľná,“ vravela po poslednej lopte Cibulková. „Odviedla skvelú robotu,“ pridala sa Keysová.

V prospech osemnásťnásobnej grandslamovej šampiónky hovorí aj štatistika. So Šarapovovou odohrala osemnásť zápasov a prehrala len dva. Neprehrala s ňou už viac ako desať rokov a ťahá sériu pätnástich úspešných stretnutí v rade. „Samozrejme, štatistiky poznám. Na základe nich očakávajú všetci moje víťazstvo. Maria však hrá skvelý tenis, a tak ma čaká poriadna fuška,“ uvedomuje si náročnosť duelu 33-ročná svetová jednotka.

Strašiť ju môžu aj spomienky na predošlé bitky so Šarapovovou na Australian Open. Pred ôsmimi rokmi síce svoju súperku vo finále s prehľadom prevýšila, dve sezóny predtým ju však Ruska v semifinále nesmierne trápila. Zlomila ju až v štrnástej hre rozhodujúceho tretieho setu a napokon dokráčala k jednému zo svojich piatich triumfov na kurtoch v Melbourne (2003, 2005, 2007, 2009, 2010).

Šarapovová uspela na Australian Open dosiaľ len raz – v roku 2008. Sen o ďalšej trofeji sa mohol pre 27-ročnú dvojku svetového rebríčka skončiť príliš skoro aj v tomto roku. V druhom kole čelila dvom mečbalom kvalifikantky – krajanky Alexandry Panovovej. „Bola v kritickej situácii. Zvládla ju a mimoriadne jej to pomohlo. Potvrdila, že je psychicky silná,“ komentovala jeden z kľúčových okamihov celého turnaja Williamsová.

Slová svojej rivalky potvrdzuje aj ruská kráska. „Moje sebavedomie je momentálne naozaj veľké. Som vo finále grandslamového turnaja. Nezáleží na tom, kto bude stáť na opačnej strane kurtu. Ani na vzájomnej bilancii. Dostala som sa tam, kde patrím a jediné, čo ma zaujíma, je titul,“ verí v úspech zverenka Holanďana Svena Grönevelda.

K veľkým slovám ju oprávňujú doterajšie výkony v Melbourne Parku. Až na zápas s Panovovou prešla turnajom suverénne. Viac ako tri hry s ňou v jednom sete uhrala už len Chorvátka Petra Martičová. Ďalšie súperky k víťazným myšlienkam nepripustila ani na okamih. Nájdete recept aj na takmer nezdolateľnú Serenu?

S. Williamsová vs. Šarapovová na grandslamoch

2013 Roland G. finále 6:4, 6:4
2010 Wimbledon osemfinále 7:6 (9), 6:4
2007 Australian O. finále 6:1, 6:2
2005 Australian O. semifinále 2:6, 7:5, 8:6
2004 Wimbledon finále 1:6, 4:6

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Maria Šarapovová #Serena Williams #Australian Open 2015