Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič pohodlne postúpil, v semifinále vyzve obhajcu Wawrinku

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil ako najvyššie nasadený hráč v stredajšom zápase štvrťfinále dvojhry na grandslamových Australian Open na tvrdom povrchu v Melbourne nad osmičkou "pavúka" Milosom Raonicom z Kanady za 120 minút presvedčivo 7:6 (5), 6:4, 6:2.

28.01.2015 08:18 , aktualizované: 12:44
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič hádže fanúšikom podpísanú čiapku po postupe do semifinále Australian Open.
debata

Dvadsaťsedemročný Belehradčan (nar. 22. mája 1987) nemusel v Rod Laver Arene čeliť ani jednému brejkbalu súpera a zaslúžene postúpil do semifinále, vzájomnú bilanciu s 24-ročným Raonicom (nar. 27. decembra 1990) zlepšil na 5:0.

Miestny šampión zo sezón 2008, 2011, 2012 a 2013 a držiteľ siedmich singlových primátov z Majors Djokovič si v boji o finále zmeria sily s obhajcom singlového primátu Stanom Wawrinkom zo Švajčiarska, ktorý predtým zvládol tiež len v troch setoch za 124 minút súboj proti Japoncovi Kei Nišikorimu (6:3, 6:4, 7:6 /6/). Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu sa pri rieke Yarra bude chcieť revanšovať Švajčiarovi za vlaňajšiu štvrťfinálovú prehru.

Úvodné dejstvo stretnutia Djokovič – Raonic musel rozhodnúť až tajbrejk. V skrátenej hre viedol favorizovaný Srb už 6:3, potom však „Jastrabie oko“ ukázalo, že Raonicov volej bol na čiare a kanadský bombardér následne znížil na rozdiel jednej loptičky. Djokovič však pri svojom podaní nezaváhal a po 55 minútach viedol. O osude druhého setu v prospech jednotky turnaja rozhodol brejk hneď v úvodnom geme. Obaja tenisti už potom nedopustili stratu servisu, Djokovič za stavu 5:4 dosiahol čistú hru a po dovedna 88 minútach bol už iba jeden set od účasti v semifinále.

Raonic napriek brejkbalu uspel v prvej hre tretieho dejstva, ale onedlho už prehrával zahanbujúco 1:5. Srbský tenista v tých momentoch na dvorci jednoznačne dominoval, bol presnejší a hral veľmi účelne. Kanaďan nevedel nájsť recept na zvrat. Zverenec Ivana Ljubičiča a Ricarda Piattiho však ešte zdvihol hlavu čistou hrou v siedmom geme, no ten následný už znamenal definitívu. Djokovič premenil bekhendovým volejom druhý mečbal a tešil sa z účasti v kvartete najlepších.

„Prvý set bol dnes pre ďalší vývoj stretnutia nesmierne dôležitý. Som rád, že sa mi v ňom podarilo uspieť. V správnej chvíli mi vyšli niektoré údery. Odvtedy môj výkon gradoval, hralo sa mi dobre. Milos je výborný tenista, nie je ľahké a jednoduché nastúpiť proti nemu. Chcel som udržať dlhšie výmeny, čo sa mi aj darilo,“ uviedol po stretnutí spokojný Novak Djokovič, ktorý v piatich doterajších zápasoch na AO 2015 nestratil ani jediný set.

Na semifinálový duel s Wawrinkom sa teší. „Stan odohral dnes skvelý zápas proti Nišikorimu, ktorý hrá v ostatných dvanástich mesiacoch najlepší tenis v kariére. Proti Wawrinkovi očakávam obrovský boj, ale budem pripravený. Fyzicky sa cítim dobre, zatiaľ som neabsolvoval časovo náročný súboj. Vo štvrtok si trochu zatrénujem a s trénerom si zanalyzujeme hru Stana. Urobím všetko, aby som zvíťazil a odplatil mu prehru z vlaňajška,“ doplnil Djokovič.

zväčšiť Stan Wawrinka vo štvrťfinále Australian Open 2015. Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Stan Wawrinka Stan Wawrinka vo štvrťfinále Australian Open 2015.

Raonic vlani stroskotal na Australian Open v 3. kole na rakete Bulhara Grigora Dimitrova, teraz sa dostal o dve fázy ďalej. „Nie som sklamaný, všetko bude v poriadku,“ skonštatoval kanadský tenista po stredajšej štvrťfinálovej prehre s Djokovičom a pokračoval: „Vyhrať prvý set je dôležité, ale v prípade kvalitných hráčov to nie je rozhodujúci faktor. Novak mi však dnes veľa nedovolil, zvíťazil zaslúžene. Na dvorci si viac veril a v niektorých momentoch zahral výborne. Ani môj servis dnes nebol taký, na aký som zvyknutý v iných zápasoch.“

V štatistických ukazovateľoch stredajšieho štvrťfinále bol rodák z Čiernohorskej Podgorice Raonic lepší na esá (15:8) a tesne i na „winnery“ (34:33), na dvojchyby to bolo nerozhodne 2:2. Na druhej strane Djokovič zvládol 17 z 18 zákrokov pri sieti (jeho protivník mal bilanciu 11 z 23), urobil o 19 nevynútených chýb menej (17:36) a využil tri z ponúknutých jedenástich brejkbalov, kým súper nemal takúto možnosť.

Víťaz 48 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Djokovič sa môže stať druhým mužom v histórii s minimálne piatimi trofejami na južnej pologuli. Austrálčan Roy Emerson triumfoval 6-krát. Okrem „Noleho“ majú 4 tituly z Grand Slamu Ázie a Pacifiku aj Roger Federer, Andre Agassi, Jack Crawford a Ken Rosewall.

Dvojhra mužov – štvrťfinále – stredajšie výsledky:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Milos Raonic (Kan.-8) 7:6 (5), 6:4, 6:2 za 120 minút
Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Kei Nišikori (Jap.-5) 6:3, 6:4, 7:6 (6) za 124 minút

Semifinálové dvojice:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Stan Wawrinka (Švaj.-4)
Tomáš Berdych (ČR-7) – Andy Murray (V. Brit.-6)

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Milos Raonic #Kei Nišikori #Stan Wawrinka #Australian Open 2015