Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková testovala kráľovné od Paríža po Brisbane. Trikrát úspešne

V kolotoči profesionálneho tenisu sa pohybuje už dvanásty rok. Nastúpila na viac ako päť stoviek zápasov, v ktorých ju preverili desiatky hráčok z celého sveta. Nechýbali medzi nimi ani tie najlepšie - aktuálne svetové jednotky.

27.01.2015 18:51
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Odkedy vstúpila Dominika Cibulková po prvý raz na okruh WTA (2004), vystriedalo sa na tróne pre tenisovú kráľovnú už jedenásť mien. Od Francúzky Amélie Mauresmovej, cez Belgičanku Kim Clijstersovú, až po súčasnú – Američanku Serenu Williamsovú.

Minimálne jeden súboj zviedla drobná Slovenka s deviatimi z nich. Len štyri však boli v čase vzájomného zápasu na čele svetového rebríčka.

Ako si rodáčka z Bratislavy v prestížnych stretnutiach počínala?

Po prvý raz otestovala výnimočné kvality svetovej jednotky pred necelými šiestimi rokmi. V boji o postup do finále grandslamového Roland Garros. Jej súperkou bola Ruska Dinara Safinová – a slovenská tínedžerka zaplatila mladícku daň.

Na parížskej antuke prehrala vo dvoch setoch a sen o titule sa jej rozplynul. Napriek tomu sa po prvý raz v kariére posunula do elitnej svetovej pätnástky.

Víťaznú premiéru zažila Cibulková pred štyrmi rokmi na turnaji v Sydney. V osemfinále si zmerala sily s Caroline Wozniackou a veľkého mena sa rozhodne nezľakla. Práve naopak, Dánku vyprevadila z kurtu s prehrou 0:2 na sety.

„Súperka mi nemala čím ublížiť. Na kurte som robila presne to, o čo sa snažíme na tréningu. Tridsať víťazných úderov hovorí za všetko,“ tešila sa Cibulková po poslednej lopte.

O rok mladšiu rodáčku z Odense preverila počas jej pobytu na poste líderky svetového rebríčka ešte trikrát. A dočkala sa aj druhého víťazstva. V tom istom roku na slávnej wimbledonskej trá­ve.

Netrvalo dlho a slovenská bojovníčka pokorila vtedajšiu jednotku rebríčka WTA aj na ďalšom z turnajov veľkej štvorky. Šťastie jej opäť prialo v Paríži. V osemfinále Roland Garros vyzrela na Viktoriu Azarenkovú.

„Dosiahla som veľké víťazstvo. Mohlo by znamenať zlom v mojej kariére,“ dúfala Cibulková. Už po ďalšom zápase sa však s Francúzskom lúčila. Vo štvrťfinále ju stopla jedna z jej najneobľúbenejších súperiek – Austrálčanka Samantha Stosurová.

Poslednou zo štvorice hráčok, ktorým sa Cibulková vzoprela v časoch ich najväčšej slávy, je Serena Williamsová. Zoči-voči americkej legende sa postavila počas jej kraľovania na poste svetovej jednotky trikrát.

Najbližšie mala k víťazstvu pred dvoma rokmi na turnaji v Miami. Prvý set získala až prekvapujúco ľahko a v druhom viedla 4:1. V ďalšom priebehu však nedokázala reagovať na vyšší level Williamsovej tenisu a z kurtu odchádzala so smútkom na tvári.

„Serena jednoznačne ukázala, prečo je prvá na svete. So svojím výkonom môžem byť spokojná,“ povzdychla si po krutej prehre Cibulková, ktorá podľahla mladšej zo sestier Williamsových aj v ďalších dvoch dueloch.

Ďalšiu šancu na zisk vzácneho skalpu bude mať v noci z utorka na stredu. Bude jej priať magické Melbourne tak, ako vlani?

Cibulková vs. svetové jednotky
2009 Safinová Roland Garros 3:6, 3:6
2011 Wozniacka Sydney 6:3, 6:3
2011 Wozniacka Australian Open 4:6, 3:6
2011 Wozniacka Wimbledon 1:6, 7:6, 7:5
2012 Wozniacka Sydney 5:7, 6:2, 4:6
2012 Azarenková Roland Garros 6:2, 7:6
2012 Azarenková Miami 6:1, 6:7, 5:7
2013 S. Williamsová Miami 6:2, 4:6, 2:6
2013 S. Williamsová Rím 0:6, 1:6
2014 S. Williamsová Brisbane 3:6, 3:6
debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková