Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Spomienky ma naplnili sebavedomím

Chvíľami bola hore, o niekoľko okamihov padla nadol. Ani na chvíľu však nezapochybovala. O sebe samej a víťazstve. Dominika Cibulková (25) nebude chýbať vo štvrťfinále Australian Open.

26.01.2015 15:32
debata
Dominika Cibulková. Foto: Reuters, ISSEI KATO
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

V boji o miestenku medzi elitnou osmičkou prvého grandslamového turnaja roka zdolala Bielorusku Viktoriu Azarenkovú po veľkom boji 6:2, 3:6, 6:3. „Od prvej po poslednú loptičku som tušila, že mám pred sebou veľký zápas, v ktorom môžem uspieť,“ vravela bratislavská rodáčka v konferenčnom hovore pre slovenské médiá.

Anglickí komentátori vyriekli po zápase zaujímavé slová: Cibulková odmietla prehrať. Súhlasíte?
Jednoznačne. Vravela som si, že Azarenkovej nič nedarujem. Povzbudzovala som sa a neustále si opakovala, že musím pridať. Zrejme aj v takých okamihoch, v ktorých som šla na absolútne maximum. Skrátka, na kurte som nechala všetko. Dôležité tiež bolo, že som sa nezľakla ani stavu, ktorý bol pre mňa mimoriadne priaznivý.

Predzápasová bilancia s bývalou svetovou jednotkou bola jednoznačná: šesť zápasov na tvrdom povrchu – šesť prehier. Nenaháňala vám strach?
Pred zápasom som si to vôbec neuvedomovala. Práve naopak, ani na minútu som nepochybovala o tom, že zvíťazím. Viacero gemov sa vyvíjalo nepriaznivo, no nevzdala som ich. Zrejme aj preto som sa napokon Azarenkovej znechutila. Držala som ju pod tlakom. Vedela, že keď čo i len na okamih povolí, zahryznem sa do nej a už nepustím.

Kam zaraďujete víťazstvo nad Azarenkovou?
Veľmi vysoko. Najmä preto, že nielen ja, ale aj súperka previedla brutálny tenis. Oceňujem tiež, že som bola mentálne veľmi silná a nepripustila si zlyhanie.

Po roku ste znovu okúsili atmosféru 15-tisícovej Arény Roda Lavera, kde ste odohrali lanské finále s Číňankou Na Li. Ako chutil návrat?
Nádherne. Spomienky z minulého roka mi dodali potrebné sebavedomie. Od prvej po poslednú loptičku som tušila, že to bude veľký zápas, v ktorom môžem uspieť. Vedela som, že Azarenkovej nesmiem dať voľne dýchať. Najmä v prvom sete mi to vychádzalo, predvádzala som naozaj neuveriteľný tenis. Bol to zrejme najlepší zápas doterajšieho priebehu Australian Open. Kto ho videl, dá mi za pravdu.

Nájdete jeden okamih, ktorý by ste označili za rozhodujúci?
Tenis nikdy nie je len o jednej lopte. V hre bolo aj tentoraz viacero mimoriadne dôležitých výmen, ktoré významným spôsobom ovplyvnili výsledok. Záležalo len na tom, ako ich zvládnem.

V prvom sete ste predvázali výkon hodný svetovej jednotky. Pamätáte si, kedy naposledy ste hrali tak dobre?
To veru nie. Tréner mi však po zápase povedal, že takto ma ešte nikdy nevidel hrať. Výkon z prvého setu si vraj môžem donekonečna púšťať na dévedéčku a neskôr ho ukazovať aj deťom, aby boli na maminu hrdé. Bol to naozaj tenis svetovej úrovne.

V druhom sete však išiel váš výkon dole…
Nechala som sa príliš odtlačiť z kurtu a súperka ma nepúšťala k mojej hre. Potom som znovu nabrala na agresivite a nabehla na svoj rytmus. Pomohli mi najmä dlhé výmeny, v ktorých som bola úspešná.

Je za vaším úspešným ťažením Austráliou aj povrch, ktorý vám vraj v Melbourne výnimočne sedí?
Zohráva určitú úlohu, je stredne rýchly, nie príliš pomalý. Nie je to však len o povrchu, dobre na mňa vplýva atmosféra turnaja. Navyše, toto obdobie je pre mňa taktiež ideálne. Som oddýchnutá, hladná po tenise, čo je pre mňa alfa a omega. Skrátka, všetky detaily sa na Australian Open ideálne spájajú dokopy.

Aký podiel má na vašom úspechu tréner Matej Lipták?
Obrovský. Do mojej hry vtlačil veľa nových prvkov. Nik mi v kariére viac nepomohol. Pod jeho vedením som si zlepšila servis, vybiehaný forhend i bekhend po čiare. Aj v súboji s Azarenkovou slávila jeho taktika úspech. Upozorňoval ma, aby som sa so súperkou nepúšťala do krosov, čo bol jeden z rozhodujúcich faktorov.

Je pre vás postup do štvrťfinále zadosťučinením po období, počas ktorého ste sa výsledkovo trápili?
Takto sa na to nepozerám. Nemyslím na minulosť, ani na budúcnosť. Koncentrujem sa len na to, čo sa deje teraz. Áno, mala som ťažké chvíle. Aj vďaka nim sa však teraz teším z krajších okamihov, ktoré si užívam naplno. Napokon, za pocit, ktorý mnou prešiel po poslednej lopte, stojí všetka tá drina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Australian Open 2015