Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrália ožila! Mladík Kyrgios vyradil Federerovho kata po veľkom obrate

Domáci tenis má po desiatich rokoch štvrťfinalistu dvojhry mužov na grandslamových Australian Open v Melbourne. Nick Kyrgios odvrátil v nedeľu v osemfinálovom 4. kole mečbal takisto nenasadeného Taliana Andreasa Seppiho a napokon ide ďalej.

25.01.2015 12:50 , aktualizované: 15:12
Nick Kyrgios Foto:
Nick Kyrgios a jeho víťazne gesto na Australian Open 2015.
debata

Nad premožiteľom Švajčiara Rogera Federera z 3. kola zvíťazil za 214 minút 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 8:6. Nadšene sa zvalil na zem, keď Jastrabie oko pri mečbale v 14. hre rozhodujúceho dejstva potvrdilo súperov omyl z bekhendu. Kyrgios nadviazal na trojsetový úspech proti Seppimu z 2. kola minuloročných newyorských US Open. V osmičke vyzve Andyho Murrayho (V. Brit.-6).

Kyrgios, 53. vo svetovom rebríčku, si poradil z bezprostrednou hrozbou prehry ako podávajúci za stavu 5:6 vo štvrtom sete. V piatom nepykal za to, že pustil 30-ročného 46. muža renkingu ATP Seppiho zo 4:1 na 4:4 (a k brejkbolu v deviatom geme). Štvrťfinalista vlaňajšieho Wimbledonu Kyrgios teraz má v maratónoch bilanciu 3:1. Predviedol druhý obrat z manka 0:2 na sety vo svojej kariére. Minulý rok v 2. kole spomenutého Wimbledonu takto prekonal Francúza Richarda Gasqueta.

Kyrgios v nedeľu bol na esá lepší 25:23, dal o 5 „winnerov“ menej (66:71), obaja urobili v Hisense Arene 74 nevynútených chýb. Austrálčan zvládol len 17 z 35 zákrokov pri sieti, Talian 12 zo 17.

„Súper mal sebavedomie, ktoré vyvstalo z jeho triumfu nad Rogerom. Úprimne: nemyslel som si, že sa mi ešte podarí zachrániť sa a zvíťaziť. Iba som si zaumienil pretrvať čo najdlhšie. Je úžasné, že som uspel. Pomohla mi takáto skúsenosť z vlaňajšieho Wimbledonu. Vedel som, že mám kapacitu dokázať to,“ povedal Kyrgios v interview ešte na kurte.

Zverenec Todda Larkhama Kyrgios je prvým tínedžerom s dvoma grandslamovými štvrťfinále na konte od roku 2001, keď sa to podarilo Federerovi. Posledným hostiteľom v osmičke na AO bol od sezóny 2005 Lleyton Hewitt, finalista predmetnej edície.

Hrdina melbournskej súťaže chlapcov 2013 Kyrgios je vo veku 19 rokov a 280 najmladším štvrťfinalistom na južnej pologuli od roku 1990, keď sa to podarilo Andrejovi Čerkasovovi (19 rokov a 208 dní). Austrálčan je len 9. tínedžerom vo štvrťfinále „Happy Slamu“ v tzv. otvorenej ére, tretím domácim po Bradovi Drewettovi (1976) a Patovi Cashovi (1982 a 1984).

Držiteľ Newcombovej medaily pre austrálskeho Hráča roka 2014 Kyrgios po zrušení štartu na Hopmanovom pohári v Perthe a prehre v 1. kole v Sydney dal otáznik nad svoju účasť pre problémy s chrbtom aj kolenom. Vlani v Melbourne Parku prehral v 2. kole v Melbourne Parku prehral s Francúzom Benoitom Pairem z náskoku 2:0 na sety.

Seppi sa nestal prvým Talianom vo štvrťfinále Australian Open od roku 1991, vtedy to dokázal Cristiano Caratti.

Murray prešiel cez Dimitrova

Britský tenista Andy Murray šiesty raz v rade postúpil do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v Melbourne. V osemfinále prekonal v zápase plnom zvratov bulharského semifinalistu vlaňajšieho Wimbledonu Grigora Dimitrova nasadeného ako desiateho za 212 minút 6:4, 6:7 (5), 6:3, 7:5.

Dvadsaťsedemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray sa medzi najlepšími ôsmimi stretne s domácim mladíkom Nickom Kyrgiosom. Už predtým utvorili semifinálovú dvojicu v dolnej polovici žrebu Španiel Rafael Nadal a Čech Tomáš Berdych. Osemfinále v hornej sekcii „pavúka“ príde na rad v pondelok, bude sa to týkať aj srbského lídra svetového rebríčka Novaka Djokoviča či švajčiarskeho obhajcu titulu Stana Wawrinku.

Finalista AO 2010, 2011 a 2013 Murray nasadený ako šiesty predviedol proti premožiteľovi Lukáša Lacka z 2. kola Dimitrovovi (11.) v otváracom sete obrat z 0:3. V druhom dejstve pykal za to, že dva razy prišiel o náskok brejku vrátane nezdaru pri podávaní na zisk tejto za časti za stavu 6:5. V tajbrejku klesol z 2:1 na 2:5 a neskôr odvrátil len dva z troch setbalov. V tretej časti Murraymu stačil brejk na 5:3. Vo štvrtej sa úradujúci olympijský víťaz z Londýna 2012 vymanil z manka 2:5 vrátane odvrátenia setbalu pri vlastnom servise v ôsmom geme. Mečbal premenil s pomocou pásky siete.

„Ku koncu som mal šťastie. Páska v niekoľkých prípadoch bola so mnou, aj z toho vyvstal rozdiel,“ uznal Murray v interview ešte na kurte.

Andy Murray si po zápase proti Bulharovi od... Foto: SITA/AP
Andy Murray Andy Murray si po zápase proti Bulharovi od radosti zakričal.

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray vynikol v Rod Laver Arene na esá 10:4. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 42:35, o štyri roky mladší Dimitrov 46:51. Pre Bulhara zostáva miestnym osobným rekordom vlaňajšie štvrťfinále. Brit sa minulý rok takisto lúčil medzi najlepšími ôsmimi, nestačil na Švajčiara Rogera Federera.

Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray osamel 37. zápasovým úspechom na „Happy Slame“ na 10. priečke v historickom poradí počas tzv. otvorenej éry. Dosiaľ na nej figuroval spoločne so Švédom Matsom Wilanderom. Teraz je len o jedno víťazstvo za deviatym Američanom Andym Roddickom. Dimitrov si musí počkať na 150. singlový úspech vo svojej kariére na hlavnej profesionálnej úrovni.

Víťaz 31 turnajov Murray zvýšil v bilancii proti Dimitrovovi na 5:2. Nadviazal na triumf 6:3, 6:3, ktorý dosiahol vlani na jeseň v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy. Devätnásťročného Kyrgiosa (53.) prekonal minulý rok v auguste v kanadskom Toronte dva razy 6:2.

„Nick zažíva skvelý turnaj. Je to nebezpečný súper – nevyspytateľný, zabávajúci, explozívny, atleticky dobre vyzbrojený. Budem musieť zahrať skvele,“ predznamenal Murray.

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Nick Kyrgios (Aus.) – Andreas Seppi (Tal.) 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 8:6
Andy Murray (V. Brit.-6) – Grigor Dimitrov (Bul.-10) 6:4, 6:7 (5), 6:3, 7:5

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Australian Open 2015 #Nick Kyrgios