Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrálske dobrodružstvo sa nekončí. Cibulková je v osemfinále!

Slovenská tenistka zdolala v 3. kole Australian Open Francúzku Alizé Cornetovú a postúpila medzi šestnásť najlepších hráčok turnaja.

24.01.2015 05:20 , aktualizované: 11:38
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

Nasadená jedenástka a vlaňajšia finalistka Cibulková si v sobotňajšom súboji 3. kola poradila s Francúzkou Alizé Cornetovou za 114 minút 7:5, 6:2. Jej súperkou v boji o postup do štvrťfinále bude Bieloruska Viktoria Azarenková, ktorá zdolala Češku Barboru Záhlavová-Strýcová (25.) 6:4, 6:4. Azarenková je šampiónka z Melbourne z rokov 2012 a 2013.

Cibulková (10. v rebríčku WTA) predviedla proti Cornetovej (19.) solídnu hernú kvalitu, ale najmä neochvejnú bojovnosť. V prvom sete sa dostala zo stavu 3:5 a dovedna šiestich setbalov súperky, v úvode druhého dejstva zasa prehrávala 0:2 a čelila podaniu Francúzky. Dvadsaťpäťročná Slovenka dominovala vo víťazných úderoch 27:19 a premenila 6 z 13 brejkových príležitostí. Zaostala v esách (0:3), ale urobila menej nevynútených chýb (30:37). Cibulková ma za postup do osemfinále istú prémiu 175 000 AUD a 180 bodov do rebríčka.

"Považujem to za veľmi cenné víťazstvo, lebo sme obe predviedli tenis vysokej úrovne a bol to zrejme náš najkvalitnejší vzájomný zápas. Ona začala veľmi agresívne, snažila sa ma odtláčať z kurtu, forhendom dostať za základnú čiaru a potom tlačiť bekhendom. Musela som byť silná fyzicky aj mentálne. Vedela som sa dostať naspäť do dvorca po jej ťažkých liftovaných úderoch a postupne aj k svojej hre. V zápase som sa postupne zlepšovala, ničila som ju forhendom a niektoré výmeny boli neuveriteľné s množstvom ‚hitov‘,“ uviedla Dominika Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

K jednému z rozhodujúcich momentov zápasu, keď v prvom sete prehrávala 3:5 a otočila na 7:5, Cibulková podotkla: „V prvom sete som ju niektorými ľahkými chybami zbytočne dostala na koňa a potom ju bolo treba z neho zosadiť. Za stavu 3:5 mi napadlo, že vlani v Miami som s ňou prehrávala 2:5 a 0:40 a podarilo sa mi to otočiť. Povedala som si, že jej to nedám ani za nič. Ani si nepamätám, kedy som naposledy odvrátila toľko setbalov. Po stretnutí sme boli všetci v tíme veľmi šťastní, že to vyšlo. Moja fyzioterapeutka bude mať so mnou veľa práce, lebo dovedna so štvorhrou som strávila na kurte štyri a pol hodiny a už mám toho pomerne dosť.“

Cibulková sa v ôsmej účasti na Australian Open dostala tretíkrát do osemfinálového 4. kola, okrem úspešného vlaňajška tam bola aj v roku 2009. Svoju bilanciu v zápasoch 3. kola na grandslamových turnajoch si zverenka Mateja Liptáka vylepšila na 7 víťazstiev – 11 prehier. V súbojoch s 25-ročnou Cornetovou zostala stopercentne úspešná: 4 zápasy – 4 víťazstvá. Maximom Francúzky v Melbourne zostáva 4. kolo z roku 2009. Vlani sa lúčila rovnako ako teraz v 3. kole, keď nestačila na Rusku Mariu Šarapovovú.

„Pociťujem frustráciu, lebo v prvom dejstve som držala opraty, mala som šesť setbalov, ale nepodarilo sa mi premeniť ani jeden z nich. Samozrejme, že do zvyšku zápasu to dosť ovplyvnilo môj výkon. Naopak, súperke to dodalo krídla. Veď získala set, ktorý azda desaťkrát mohla prehrať. Mala som problémy vyrovnať sa s razanciou jej úderov, ktorým nechýbala ani dĺžka. Navyše, k tomu Dominika predvádzala kvalitnú obranu. V druhom sete som síce začala brejkom na 2:0, ale nedokázala som ho potvrdiť. Až do konca som síce verila v možnosť úspechu, ale všetky tie premrhané príležitosti ma zrazili. Proti hráčke jej kalibru som si dovolila trestuhodne veľa zaváhaní,“ citoval Cornetovú denník L'Equipe.

Dvojhra žien – 3. kolo:
Dominika Cibulková (SR-11) – Alizé Cornetová (Fr.-19) 7:5, 6:2 za 114 minút (68, 46)

Azarenková: Dominika je veľmi ťažká súperka

Viktoria Azarenková má proti Dominike Cibulkovej bilanciu 7:2, ale neuspela v dosiaľ poslednom súboji medzi najlepšími šestnástimi na parížskom antukovom Roland Garros 2012. Na tvrdom povrchu vedie 6:0.

„Dominika je veľmi ťažká súperka, také som mala aj v doterajších kolách. Netreba pripomínať, aké úspechy tu podosahovala. Musím sa usilovať o môj najlepší výkon, odovzdať 100 percent, byť agresívna. Ona sa bude snažiť chodiť si po údery, vyrukuje s veľkou motiváciou. Pre mňa z toho vyvstáva potreba ešte pritlačiť,“ skonštatovala zverenkyňa Samuela Sumyka Azarenková na tlačovej besede, jej slová sprostredkoval web podujatia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Alizé Cornetová #Australian Open 2015