Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari vo finále aj s Federerom, Wawrinka má novú motiváciu

Líder hostí Roger Federer bude mať o niekoľko hodín navyše na regeneráciu háklivého chrbta pred svojím vstupom do stretnutia Francúzsko - Švajčiarsko vo finále Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov (21. - 23. novembra, Lille, Stade Pierre Mauroy, antuka pod strechou).

20.11.2014 13:58 , aktualizované: 17:00
Roger Federer, Stan Wawrinka Foto: ,
Roger Federer a Stan Wawrinka pri žrebe finále Davisovho pohára.
debata

Štvrtkový žreb programu v dejisku totiž rozhodol, že v piatok o 14.00 h na úvod budú hrať jednotka domácich Jo-Wilfried Tsonga a dvojka Helvétov Stan Wawrinka. Až po nich prídu na rad Federer a hostiteľ Gael Monfils. Hľadisko v rámci účelovo upraveného futbalového štadióna má kapacitu 27 000 divákov.

Na sobotňajšiu štvorhru (15.30 h) nahlásili kapitáni Arnaud Clément a Severin Lüthi tandemy Julien Benneteau, Richard Gasquet, resp. Marco Chiudinelli, Michael Lammer, zostavy sa však ešte môžu zmeniť. Švajčiarske duo štartovalo v rámci prípravy na nedávnom bratislavskom challengeri Slovak Open na základe voľnej karty od organizujúceho Slovenského tenisového zväzu (STZ).

V nedeľu od 13.00 h sa podľa tradičného scenára týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv stretnú jednotky Tsonga a Federer a potom dvojky Monfils a Wawrinka.

Niekdajší prvý muž svetového rebríčka Federer v nedeľu zo zdravotných dôvodov nenastúpil na finále koncosezónneho šampionátu ATP na tvrdom povrchu v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi a trénovať začal až v stredu večer.

S Wawrinkom získal zlatú medailu vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu a práve triumf v Davis Cupe ako jediný chýba v jeho zbierke významných trofejí. Tridsaťtriročný bazilejský rodák má v DP zápasovú štatistiku 48:14 (z toho vo dvojhre 37:7), takže môže zaokrúhliť a zároveň poskočiť pred Jakoba Hlaseka (49:30) na čelo internej bilancie.

Francúzi vedú vo vzájomných konfrontáciách vysoko 10:2. Pred desiatimi rokmi sa vo štvrťfinále svetovej skupiny revanšovali vo švajčiarskom Prilly za prehru z rovnakej fázy edície 2003 v Toulouse. Majú na konte deväť „šalátových mís“, ale na jubilejnú desiatu čakajú už od roku 2001. Medzičasom neuspeli vo finále edícií 2002 (doma s Rusmi) a 2010 (v Srbsku).

Ostatné štyri súboje Francúzov so Švajčiarmi sa skončili najtesnejším možným výsledkom, v ostatných piatich triumfoval hosťujúci tím. Francúzsko figuruje na tretej priečke v historickom poradí najúspešnejším krajín spoločne s Veľkou Britániou. Vedú USA (32 triumfov) pred Austráliou (28).

Švajčiari sú finalistami ročníka 1992. V súboji o primát vtedy družstvo vedené Marcom Rossetom a spomenutým Hlasekom nestačilo na Američanov (Andre Agassi, Pete Sampras, Jim Courier, John McEnroe). Švajčiarsko vo všetkých troch tohtoročných zápasoch zvíťazilo 3:2.

Francúzsko vo všetkých troch malo výhodu domáceho prostredia, v septembrovom semifinále v parížskom grandslamovom areáli Rolanda Garrosa prekonalo dobyvateľov predchádzajúcich dvoch ročníkov Čechov 4:1. Desiaty raz sa môže stať, že víťaz Davisovho pohára odohrá všetky zápasy v predmetnej sezóne pred vlastnými fanúšikmi.

Wawrinka bol po Londýne zničený, už však hľadí dopredu

Švajčiarsky grandslamový šampión Stan Wawrinka mal po krutej sobotňajšej prehre v semifinále koncosezónneho šampionátu ATP v Londýne mizernú náladu, tohtotýždňové finále Davisovho pohára mu dodalo novú motiváciu a iskru. „Nebudem skrývať, že v sobotu som bol zničený. Bolo ťažké akceptovať takú prehru. Urobil som všetko pre víťazstvo. Nedeľa ešte takisto bola zložitá. Vždy je náročné preniesť sa cez podobné veci, škrelo ma to,“ priznal Wawrinka, ktorý podľahol krajanovi Rogerovi Federerovi za takmer tri hodiny 6:4, 5:7, 6:7 (6), mal štyri mečbaly, z nich tri pri vlastnom podaní.

„Keď som pricestoval do Lille, všetko sa zmenilo. Nový týždeň, nové vnútorné nastavenie. Nemal som už problém prepnúť, vytesniť to veľké sklamanie a začať pozitívne,“ skonštatoval štvrtý muž renkingu Wawrinka, ktorý v piatok o 14.00 h bude čeliť 29-ročnému rovesníkovi Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

Dobyvateľ januárových melbournských Australian Open Wawrinka „aspoň“ postúpil v britskej metropole zo skupiny, spätne to vníma ako solídnu platformu pred bojom o Davis Cup: „Z toho týždňa som si zobral veľa dobrého, kopu sebavedomia. Hral som v Londýne naozaj dobre. Teraz som mal päť dní na tréning a prechod z tvrdého povrchu na antuku. Som pripravený na zápas.“

Finále Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov:

FRANCÚZSKO – ŠVAJČARSKO / program
(21. – 23. novembra, Lille, Stade Pierre Mauroy, antuka pod strechou)

Piatok:
Dvojhry (postupne od 14.00 h):
Jo-Wilfried Tsonga – Stan Wawrinka
Gael Monfils – Roger Federer

Sobota:
Štvorhra (15.30 h):
Julien Benneteau, Richard Gasquet – Marco Chiudinelli, Michael Lammer

Nedeľa:
Dvojhry (postupne od 13.00 h):
Jo-Wilfried Tsonga – Roger Federer
Gael Monfils – Stan Wawrinka

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Davisov pohár #Stan Wawrinka