Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wozniackej sa v Singapure rozplynul finálový sen, v dráme uspela Serena

Po čistom hetriku a celkovo piatom triumfe siahajúca americká tenistka Serena Williamsová siedmy raz vo svojej kariére postúpila do finále na koncosezónnom šampionáte.

25.10.2014 12:00 , aktualizované: 13:51
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata

Líderka svetového rebríčka v sobotu zvíťazila v úvodnom semifinále dvojhry na výberovom turnaji WTA Finals v Singapure (20. – 26. októbra, celková dotácia 6,5 milióna USD, tvrdý povrch v hale v komplexe Singapore Sports Hub) nad dánskou niekdajšou jednotkou renkingu Caroline Wozniackou nasadenou ako ôsmou za 133 minút veľmi tesne 2:6, 6:3, 7:6 (6). V nedeľu bude bojovať o titul so štvorkou hierarchie Simonou Halepovou. Rumunská debutantka medzi elitou si v druhom semifinále poradila s poľskou šestkou „Masters“ Agnieszkou Radwanskou za 68 minút presvedčivo dvakrát 6:2.

Mladšia zo sestier Williamsových stojí proti 23-ročnej rodáčke z Konstance Halepovej 3:1 a nepochybne prahne po revanši za stredajší ohurujúci debakel 0:6, 2:6 zo základnej Červenej skupiny. „Ak mám byť úplne úprimná, už teraz sa teším na naše najbližšie stretnutie. Prinútila ma totiž zamieriť na tréningový kurt a pripravovať sa najmä na ňu,“ vyhlásila Serena v stredu. V piatok spôsobil rozruch jej dlhoročný sparing Sascha Bajin twitterovým príspevkom: „Idem sa pripraviť na sledovanie Halepovej proti Ivanovičovej. Nesmiem zabudnúť nabiť si zbraň, aby som dostal Halepovú pod tlak.“ Pridal síce skratku „lol“, ktorá zľahčila tón, web Tennis World však vyrukoval so sugestívnou otázkou, či to nebol žart podobného kalibru, ako „bratia Williamsovci“ v podaní prezidenta Ruskej tenisovej federácie (FTR) Šamiľa Tarpiščeva.

Rumunka už má na konte jeden šampionátový titul: vlani sa presadila na tzv. malých MS WTA Garanti Koza Tournament of Champions v bulharskej Sofii. Finalistka parížskeho antukového grandslamového Roland Garros 2014 Halepová bola druhou Rumunkou v semifinále po Irine Spirleovej (1997 a 1998). Na rozdiel od krajanky sa napokon predrala až do finále. Aj v prípade prehry sa v pondelok posunie pred Češku Petru Kvitovú zo 4. na 3. priečku v systéme, ale vyššie nemôže ísť. Radwanská naďalej bude šiesta.

Dvadsaťpäťročná finalistka Wimbledonu 2012 Radwanská bola na MS medzi najlepšími štyrmi aj predvlani v tureckom Istanbule. Štartovala šiesty raz a má zápasovú štatistiku 6:10. Nad Halepovou síce vedie 4:3, prehrala však v treťom z ostatných štyroch duelov.

„Som nadšená z postupu do finále. Pred turnajom som nemala takéto očakávania a musela som tvrdo zabrať, aby som tu dokázala predvádzať môj najlepší tenis. Agnieszke gratulujem k prieniku do semifinále, je to skvelá hráčka. Vopred som vedela, že ma čaká veľa behania, ale ju tiež. Chcela som hrať veľmi rýchlo, čo najskôr ukončovať výmeny a chodiť si proti loptičkám. Hodlala som byť agresívna, čo sa mi podarilo. Navyše, naozaj dobre mi dnes išiel servis,“ povedala Halepová a na margo finále doplnila: „Bude to nový deň a nový zápas, takže uvidíme, čo prinesie. Viem, že súperka bude koncentrovanejšia. Ja si ten zápas chcem v prvom rade vychutnať.“

zväčšiť Simona Halepová po víťazstve nad Agnieszkou... Foto: SITA/AP, Mark Baker
Simona Halepová Simona Halepová po víťazstve nad Agnieszkou Radwanskou.

Serena v rámci celkového obratu v tomto dueli zvládla aj dramatickú koncovku rozhodujúceho setu. Za stavu 4:5 prijímala proti prehre, ale vyzývateľku nepustila ani k mečbalu – 5:5 a cez brejkbal v jedenástej hre 6:5. Vzápätí to už vyzeralo na tajbrejk, lenže Američanka na príjme od stavu 15:40 získala tri fiftíny za sebou a mala mečbal. Nevyužila ho. V neskoršom tajbrejku sa preklopením z 1:4 (s dvojitým minibrejkom) na 6:4 prepracovala S. Williamsová k ďalším dvom možnostiam, premenila však až dovedna štvrtú.

„Stále som si opakovala, že keď prehrám, odcestujem domov, ale prípadné víťazstvo mi umožní zotrvať pred týmto neskutočným publikom,“ zavďačila sa Serena podľa webu WTA divákom v interview ešte na kurte a dodala: „Vnímala som reakcie z hľadiska a po prehre v prvom sete som cítila, ako fanúšikovia za mnou stoja. Práve toto mi pomohlo zvrátiť nepriaznivý vývoj, takže veľmi ďakujem, Singapur!“

Postupujúca zložila poklonu aj súperke: „Musím povedať, že Caroline odohrala skvelý zápas. Dnes to bolo fakt náročné. Cítim sa teraz trochu rozpačito, pretože ona je úžasná a milá. Navyše, ako jediná ešte nemala na tomto turnaji na konte prehru, takže si azda najviac zaslúžila úspech.“

Caroline Wozniacka si finále v Singapure nezahrá. Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Caroline Wozniacka Caroline Wozniacka si finále v Singapure nezahrá.

Držiteľka 18 singlových grandslamových trofejí S. Williamsová triumfovala na šampionáte v sezónach 2001 (Mníchov), 2009 (Dauha), 2012 a 2013 (zhodne Istanbul). V rokoch 2002 a 2004 bola vo finále. Štartuje 9. raz a má zápasové skóre 28:6. V piatok jej do víkendovej vyraďovacej fázy musela pomôcť Halepová tým, že získala set proti Srbke Ane Ivanovičovej. Serena už od piatka má istotu, že po sezónach 2002, 2009 a 2013 štvrtý raz bude silvestrovať na vrchole počítačového poradia.

Mladšia zo sestier Williamsových stojí proti debutantke medzi elitou Halepovej 3:1 a nepochybne by prahla po odvete za debakel 0:6, 2:6 zo základnej Červenej skupiny. S finalistkou ročníka 2012 A. Radwanskou má štatistiku 8:0 (vrátane platnej série 11 získaných setov v rade počnúc rozhodujúcim dejstvom finále predvlaňajšieho Wimbledonu) od minuloročných MS ešte v tureckom Istanbule.

Dvadsaťštyriročná bývalá jednotka renkingu Wozniacka prechádzala „Masters“ bez prehry. V semifinále síce nadviazala na výborné výkony z Bielej skupiny, ale napokon to predsa bolo málo. V bilancii proti svojej 33-ročnej veľkej kamarátke zaostáva už 1:10. Nerevanšovala sa Serene za prehru dvakrát 3:6 zo septembrového finále newyorských grandslamových US Open.

Wozniacka v skupine dosiahla to, čo sa jej nikdy predtým nepodarilo: na jednom podujatí prekonala dve členky Top 5 hodnotenia – Rusku Mariu Šarapovovú a Češku Petru Kvitovú. Stále však platí, že ešte nikdy nezdolala úradujúcu svetovú jednotku. Z takýchto konfrontácií má skóre 0:6 (päť prehier so Serenou a jedna s Ruskou Dinarou Safinovou).

Rodáčka z Odense Wozniacka vo finále MS WTA 2010 v katarskej Dauhe nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovú. Na šampionáte teraz hrala štvrtý raz a na zápasy stojí 9:7.

Dvojhra – semifinále:
Serena Williamsová (USA-1) – Caroline Wozniacka (Dán.-8) 2:6, 6:3, 7:6 (6) za 133 minút
Simona Halepová (Rum.-4) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) 6:2, 6:2 za 68 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #turnaj majsteriek #Simona Halepová #Serena Williams #Caroline Wozniacka