Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj generácií: Serenu vyzvú mladé pušky

Dvere jej otvára klub legiend. Pribuchnúť jej ich môže nastupujúca generácia. Serena Williamsová sa môže stať po Monice Selešovej a Martine Navrátilovej treťou ženou tenisovej histórie, ktorá zvíťazí na prestížnom Turnaji majsteriek trikrát za sebou.

20.10.2014 07:00
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová s trofejou.
debata

Američanka je síce najväčšou favoritkou singapurského podujatia, ktoré štartuje úvodnými dvojhrami v pondelok, no na ceste za ďalším úspechom ju čaká náročná práca. Po skalpe osemnásťnásobnej grandslamovej šampiónky totiž túžia mladé hviezdy.

Systém turnaja, ktorý je tradičným vyvrcholením sezóny, je od roku 2003 rovnaký. Osem najlepších tenistiek roka rozdelil žreb do dvoch skupín. Z každej postúpia do semifinále po dve najlepšie. Williamsovú čaká v boji o miestenku vo vyraďovacej fáze súboj generácií. Okrem Srbky Any Ivanovičovej (26 rokov) si 33-ročná svetová jednotka zmeria sily aj s o desať rokov mladšou Rumunkou Simonou Halepovou a kanadskou dvadsiatničkou Eugenie Bouchardovou.

„Na tom, s kým budem hrať v skupine, nezáleží. Podstatné je len to, že som na kohokoľvek pripravená. Nemôžem sa dočkať svojho prvého zápasu,“ vyhlásila štvornásobná víťazka Turnaja majsteriek (2001, 2009, 2012 a 2013).

Na sebavedomé slová má americká veteránka nárok. Oprávňujú ju k nim skúsenosti i štatistika. Keď vstupovali Halepová s Bouchardovou do profesionálneho tenisu, mohla sa Williamsová pochváliť už siedmimi, resp. ôsmimi grandslamovými titulmi. Navyše, so žiadnou z nich dosiaľ neprehrala – bilanciu s Rumunkou má 3:0 (vo dvoch zápasoch jej nadelila kanára), s Kanaďankou 1:0. Jedinou hráčkou v skupine, ktorá dokázala floridskú rodáčku zdolať, je Ivanovičová (v osemfinále tohtoročného Australian Open).

„Obrovským úspechom je pre mňa už postup do Singapuru. Je pre mňa veľkou cťou, že môžem byť v takej výnimočnej spoločnosti. Nad tým, ako ďaleko môžem dôjsť, som sa nezamýšľala,“ uviedla pre oficiálnu stránku WTA Halepová, ktorá si v tejto sezóne po prvý raz užila atmosféru grandslamového finále. Na Roland Garros podľahla Marii Šarapovovej.

Práve ruská kráska je najväčšou favoritkou Bielej skupiny. Podľa expertov má zároveň najväčšie predpoklady na to, aby zabránila Williamsovej v zisku víťazného hetriku. Pri pohľade na vzájomnú bilanciu to však neznie veľmi reálne. Z osemnástich duelov vyhrala 27-ročná Šarapovová len dva – ten posledný pred desiatimi rokmi. Zaujímavosťou je, že sa tak stalo práve na Turnaji majsteriek. Päťnásobná grandslamová šampiónka vtedy vyhrala vo finále po trojsetovej bitke a získala svoj dosiaľ jediný titul z vyvrcholenia sezóny.

Do Singapuru prišlo osem najlepších svetových tenistiek po prvý raz a budú sa tu stretávať až do roku 2018. V hre je 6,5-milióna (spolu so štvorhrou). Poslednou Slovenkou, ktorá štartovala na Turnaji majsteriek, je Daniela Hantuchová (Madrid 2007).

Červená skupina
Serena Williamsová (USA-1), Simona Halepová (Rum.-4), Eugenie Bouchardová (Kan.-5), Ana Ivanovičová (Srb.-7)

Biela skupina Maria Šarapovová (Rus.-2), Petra Kvitová (ČR-3), Agnieszka Radwanská (Poľ.-6), Caroline Wozniacka (Dán.-8)

Pondelňajší program:
Červená skupina: Williamsová – Ivanovičová (13.00 h SELČ), Halepová – Bouchardová (po 14.30 h)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turnaj majsteriek #Serena Williams