Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Lacko prehral v boji o semifinále s Murraym. Je však spokojný

Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stretnutí piatkového štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Shenzhen Open v čínskom Šen-čene (dotácia 655 955 USD, tvrdý povrch) s jasne favorizovaným Britom Andym Murraym nasadeným ako druhým v ich treťom vzájomnom súboji za 80 minút dôstojne 3:6, 5:7. Odnáša si 45 bodov do hodnotenia a prémiu 17 390 amerických dolárov.

26.09.2014 17:06
Lukáš Lacko Foto: ,
Lukáš Lacko
debata (2)

Lacko v piatok rýchlo mal manko 0:3. Do úvodnej časti sa mohol vrátiť v dramatickom siedmom geme s piatimi zhodami, ale nezužitkoval žiadny z troch jednotlivých brejkbalov – 2:5 namiesto možného skóre 3:4. V deviatej hre už nedostal na returne šancu: niekdajší 2. muž renkingu Murray odskočil na 40:0 a zužitkoval druhý setbal. Hneď v úvode druhého dejstva Slovák vymazal dve hrozby straty podania za sebou a odvtedy zostával o krok vpredu. Na príjme v ôsmej hre viedol nádejne 30:0 a najmä mal brejkbal, zostalo však pri ňom – 4:4. Lacko za to pykal v jedenástom geme. Prišiel o servis a rodák zo škótskeho Dunblane sa následne v pohode na nulu dopodával k postupu.

„V úvode zápasu zahral Murray naozaj dobre, všetko mu vychádzalo, na loptičky to bolo 11:1 preňho a potom aj 3:0 na gemy. Keď som si však podržal servis na 1:3, začalo to byť vyrovnané. Platilo to napokon až do konca, rozhodovali už iba detaily. V prvom sete som mal v jednom geme tri brejkbaly, v druhom jednu šancu ísť na 5:3… Bolo to teda veľmi tesné a napriek prehre som spokojný s tým, ako som po tých zdravotných problémoch spred mesiaca začal naberať správny smer,“ povedal Lukáš Lacko pre agentúru SITA.

Tenista roka 2010 a 2013 v SR sa dostal do svojho 11. štvrťfinále v kariére, druhého v tejto sezóne. Týždeň v Šen-čene kvituje: „Porazil som dvoch relatívne dobrých hráčov. Donskoj v podstate celú minulú sezónu strávil v prvej stovke rebríčka, Berankis nedávno vyhral challenger a tu zdolal Francúza Simona, ktorý hral výborne na US Open. Mám za sebou dva dobre zvládnuté zápasy a vyrovnaný dnešok proti Murraymu. Teraz sa vraciam domov, pretože kvalifikáciu v Tokiu by som nestihol. Najbližšie ma čaká challenger v Taškente od 6. októbra a v ďalšom týždni jeden z troch turnajov ATP World Tour v Moskve, Štokholme či Viedni, na ktorý sa zmestím. Do konca sezóny rátam aj so štartom na Slovak Open v Bratislave.“

Dvadsaťšesťročný piešťanský rodák Lacko, aktuálne 85. vo svetovom rebríčku (najvyššie bol na 44. stupienku) teraz stojí proti dvojnásobnému grandslamovému šampiónovi Murraymu (11.) na zápasy 0:3, na sety je to 0:7. O rok staršiemu úradujúcemu olympijskému víťazovi z Londýna 2012 podľahol aj v roku 2010 na newyorských grandslamových US Open a predvlani v Tokiu.

Zverenec Ladislava Simona Lacko bol medzi najlepšími ôsmimi na úrovni World Tour prvý raz od júla, keď sa mu to podarilo v americkej Atlante. Následne uspel vo dvoch dueloch aj vo Washingtone, tam to však znamenalo „len“ prienik do osemfinále. Finalista z halového Záhrebu 2012 Lacko aktuálne má vo štvrťfinále na World Tour bilanciu 1:10.

Francúzskou fedcupovou kapitánkou Amélie Mauresmovou trénersky vedený Murray si v sobotu v semifinále zmeria sily s Argentínčanom Juanom Monacom. Držiteľ 28 singlových trofejí Murray v tejto sezóne ešte nebol ani len vo finále. Semifinále si už zahral na vrcholnom parížskom antukovom Roland Garros a v Acapulcu.

Dvojhra – štvrťfinále:
Andy Murray (V. Brit.-2) – Lukáš Lacko (SR) 6:3, 7:5 za 80 minút

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Andy Murray #Lukáš Lacko