Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hriešnikovi trest viac pomohol, ako ublížil. Čilič za ten čas dozrel

US Open 2014, štvrťfinále mužov. Súper: Tomáš Berdych. Výsledok? 3:0 na sety. Semifinále, súper: Roger Federer. Výsledok? Opäť 3:0. Finále, súper: Kei Nišikori. Výsledok? Tá istá odpoveď, ako v predošlých dvoch prípadoch.

09.09.2014 17:14
Marin Čilič Foto: ,
Chorvátski fanúšikovia počas finále US Open.
debata

Napodobnil Samprasa

O tom, že Marin Čilič môže na poslednom grandslamovom turnaji sezóny potrápiť veľkých favoritov, zrejme žiadny z expertov nepochyboval. Napriek tomu tenisový svet zaskočil – suverenitou, ktorú predviedol na newyorských dvorcoch.

Hviezda chorvátskeho bombardéra zažiarila naplno vo finále, v ktorom povolil súperovi z Japonska len tri hry v každom sete a až nečakane rýchlo ukončil jeho sen o historickom triumfe. „Grandslamový šampión? Znamená to pre mňa všetko. Je to niečo neuveriteľné,“ vravel 25-ročný Čilič po zápase, ktorý netrval ani dve hodiny.

V grandslamovom finále si zahral po prvý raz (rovnako, ako Nišikori). Pred US Open bola jeho maximom semifinálová účasť na Australian Open – pred viac ako štyrmi rokmi. Bolo to v obodbí, počas ktorého premiérovo okúsil atmosféru svetovej desiatky.

„Darilo sa mi, stúpal som v rebríčku. Potom som však začal stagnovať,“ zaspomínal si. Ďalšieho úspechu na turnajoch veľkej štvorky sa totiž dočkal až teraz v New Yorku.

„Všetko, o čom som sníval a na čom som tvrdo pracoval, sa mi konečne splnilo. Verím, že môj príklad môže byť inšpiráciou pre ďalších hráčov, ktorí deň čo deň drú do úmoru,“ uviedol Čilič pre denník New York Times.

Takto sa tešili z triumfu Čiličovi fanúšikovia v Záhrebe.

Rodák z Medugorja, mesta v chorvátskej časti Bosny a Hercegoviny, je len tretím tenistom, ktorý na posledných 38 grandslamoch prelomil tvrdú nadvládu Rafaela Nadala, Novaka Djokoviča, Rogera Federera a Andyho Murrayho.

Pred ním získali trofej z jedného zo štvorice najdôležitejších turnajov len Argentínčan Juan Martín Del Potro (US Open 2009) a Švajčiar Stan Wawrinka (Australian Open 2014). Navyše, po dvanástich rokoch sa stal prvým víťazom US Open, ktorý nebol v čase triumfu členom Top 10. Pred ním to dokázal legendárny Američan Pete Sampras (bol na 17. priečke).

Pripomenul Ivaniševiča

Pritom vlaňajšie US Open sledoval Čilič len v televízii. Pre dopingový prehrešok dostal dištanc na štyri mesiace. „Trest mi viac pomohol ako uškodil. Za ten čas som mentálne dozrel a teraz som vnútorne silnejší. Tenis si vďaka tomu viac užívam a nepripúšťam si zbytočný tlak,“ tvrdí takmer dvojmetrový dlháň, ktorý sa na newyorských dvorcoch predviedol 98 esami. Sedemnástimi z nich sa prezentoval vo finále.

Štýlom hry pripomenul chorvátskym fanúšikom slávne časy Gorana Ivaniševiča. Niekdajšia svetová dvojka a wimbledonský víťaz z roku 2001 je v súčasnosti Čiličovým trénerom. Bývalá hviezda svetového tenisu radí svojmu zverencovi už rok a zdá sa, že veľmi dobre.

zväčšiť Marin Čilič s trofejou. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Marin Čilič Marin Čilič s trofejou.

„Pamätáte si, aký bol Goran niekedy na dvorci emotívny? Paradoxom je, že do nášho tímu vniesol pokoj. Naučil ma, že najdôležitejšia je pri tenise zábava,“ opísal spoluprácu s Ivaniševičom hráč, ktorý mieri na záverečný turnaj majstrov. V priebežnom hodnotení aktuálnej sezóny mu patrí piata priečka. V Londýne sa koncom roka predstaví osem najlepších tenistov roka.

V dlhodobom renkingu sa Čilič nachádza na 12. mieste. Napriek triumfu na US Open sa v ňom posunul len o štyri priečky. I tak je v Chorvátsku v týchto dňoch národným hrdinom. „Neprekvapil len nás, ale celý svet. Nikto z nás by si pred US Open nedovolil tvrdiť, že Marin dokráča tak ďaleko,“ napísal na svojich stránkach denník Jutarnji list. „Bravó, majster,“ pridal sa denník Dnevnik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #US Open 2014