Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónkou na US Open bude Serena Williamsová alebo Wozniacka

Americká terajšia líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová a dánska bývalá jednotka renkingu Caroline Wozniacka, v civile veľké kamarátky, sa v nedeľu stretnú vo finále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

06.09.2014 07:48
debata
zväčšiť Šuaj Pcheng v semifinále US Open trápili kŕče. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Šuaj Pcheng Šuaj Pcheng v semifinále US Open trápili kŕče.

Po čistom hetriku a celkovo šiestom miestnom titule siahajúca Serena zvíťazila v piatkovom semifinále nad ľavorukou Ruskou Jekaterinou Makarovovou za 60 minút absolútne jednoznačne 6:1, 6:3. Ešte nestratila ani set. Poslednou takouto šampiónkou je od sezóny 2008 práve Serena.

Predtým v oveľa vyrovnanejšom súboji viedla finalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev USA 2009 Wozniacka nad Šuaj Pcheng 7:6 (1), 4:3 a mala výhodu pri svojom servise, keď Číňanka po 124 minútach odstúpila, odviezli ju na invalidnom vozíčku. Šesť fiftínov predtým dostala kŕče do nôh a ošetrovali ju v zázemí, oficiálnymi zdôvodnením skreču napokon bol úpal. Hralo sa v teplote „len“ okolo 30 stupňov Celzia, ale vlhkosť presiahla hodnotu 70 %.

Obe finalistky si v v pomerne silnom vetre poradili s debutantkami v singlovom semifinále na veľkej štvorke. Obe minimálne na začiatku kariéry trénersky viedol otec. Obe prekonali súperky, ktoré zatiaľ skôr mali reputáciu vo štvorhre.

Čoskoro 33-ročná hrdinka ročníkov 1999, 2002, 2008, 2012 a 2013 Serena Williamsová (nar. 26. septembra 1981 v Saginawe) vedie v bilancii zo vzájomných duelov s 24-ročnou rodáčkou z Odense Wozniackou, aktuálne 11. v hodnotení, presvedčivo 8:1. V auguste však na prípravných podujatiach v Montreale aj Cincinnati musela predviesť obrat z 0:1 na sety. Jedinú prehru inkasovala predvlani vo štvrťfinále v Miami, odvtedy ťahá v rámci tejto rivality sériu piatich úspechov.

Šampiónka si odnesie základnú prémiu 3 milióny USD, ak ňou však bude S. Williamsová, dostane aj prídavok 1 milión amerických dolárov ako víťazka bodovania Bonus Challenge v rámci podujatí zahrnutých do letného zaoceánskeho „hardového“ okruhu Emirates Airline US Open Series 2014. Pre zdolanú je pripravených 1 450 000 USD, Američanka by si však prilepšila o pol milióna dolárov navyše.

„Samozrejme, že Caroline túži po premiérovom veľkom triumfe. Ja však mám rovnakú ambíciu aj vzhľadom na historický kontext,“ pripomenula Serena.

Serena proti Makarovovej vynikla na „winnery“ 24:6

Mladšia zo sestier Williamsových nebola na prvých troch tohtoročných Majors ani len vo štvrťfinále. Dosiaľ naposledy mala sezónu bez vrcholného víťazstva v roku 2011, vtedy však do súťažného diania naskočila až v júni.

„Cítim sa vynikajúco. Nemyslela som si, že dnes tu budem takto stáť,“ tvrdila po víťazstve Američanka v interview ešte na dvorci. O výbornej aktuálnej forme presvedčila už prostredníctvom celkových triumfov v Stanforde a Cincinnati. Po Wimbledone má skóre 18:1, v montrealskom semifinále nestačila na Venus Williamsovú. Ak získa svoj 18. vrcholný primát vo dvojhre, dotiahne sa v historickom prehľade Open Ery na druhú priečku ku krajankám Chris Evertovej a Martine Navrátilovej. Na prvej pozícii je Nemka Steffi Grafová s 22 trofejami.

zväčšiť Serena Williamsová. Foto: SITA/AP, Mike Groll
Serena Williamsová Serena Williamsová.

Francúzom Patrickom Mouratoglouom vedená Serena je jednotkou US Open len tretí raz v kariére, hoci strávila 204 týždňov – vrátane aktuálnych dvoch turnajových – na čele počítačového poradia. V predchádzajúcich dvoch prípadoch ako najvyššie nasadená aktérka aj získala titul. Newyorský čistý hetrik v otvorenej ére zvládla iba spomenutá Evertová (1975 – 1978, 1980, 1982).

Dobyvateľka 62 singlových trofejí Serena si pripísala svoj 80. zápasový úspech na US Open, 20. bez prerušenia. V grandslamových semifinále má skóre 22:3, vo finále zatiaľ 17:4 (Wozniacka 2:3, resp. 0:1). V areáli USTA Billie Jean King v lokalite Flushing Meadows však v minulosti zažila aj fiaská. V sezóne 2009 sa v závere semifinále proti Belgičanke Kim Clijstersovej vyhrážala čiarovej rozhodkyni natlačení loptičky do hrdla za zahlásenie prešľapu pri servise, o dva roky neskôr šokujúco prehrala vo finále s Austrálčankou Samanthou Stosurovou.

Pätnásty raz štartujúca Serena je najstaršou finalistkou US Open od sezóny 1991, keď si vo veku 34 rokov neúspešne zahrala o primát Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová.

S. Williamsová na tomto turnaji prekonala už tretiu ľaváčku po krajankách Taylor Townsendovej a Varvare Lepčenkovej. Proti takýmto hráčkam stojí na GS 24:1, jedinú prehru inkasovala práve od Makarovovej na AO 2012. Serena má na veľkej štvorke v zápasoch, v ktorých získala prvý set, bilanciu 225:5, z toho v New Yorku 74:1.

Už pred osemfinálovým vystúpením Sereny bolo vzhľadom na vyradenia Rumunky Simony Halepovej a Češky Petry Kvitovej isté, že aj k 8. septembru zostane na čele počítačového poradia.

Makarovová nasadená ako sedemnásta sa dostala do premiérového semifinále na svoj piaty štvrťfinálový pokus, druhý newyorský po vlaňajšom. Ďalej to však už nešlo. Ruska statočne vzdorovala, to však – s irelevantnou minisériou dvoch získaných gemov od skóre 1:6, 1:5 – bolo jediným pozitívom. Serena predviedla mimoriadne koncentrovaný, rázny a cieľavedomý výkon. Súperke vôbec nedala šancu. V jednej fáze získala 22 z 24 fiftínov. Na „winnery“ zaostala Makarovová 6:24, urobila o jednu nevynútenú chybu viac – 16:15. Williamsová nastrieľala 5 es, zvládla všetkých 6 zákrokov pri sieti, na returne mala efektivitu 56 %, premenila polovicu z desiatich brejkbalov.

Dvadsaťšesťročná ľavoruká Moskovčanka Makarovová teraz má proti Serene štatistiku 1:4. Zdolala ju predvlani v osemfinále melbournských Australian Open. Hrdinka vlaňajšieho aprílového moskovského semifinále Fed Cupu proti Slovenkám Makarovová je šampiónkou vo štvorhre z parížskeho antukového Roland Garros 2013, o deblový titul si po boku Jeleny Vesninovej zahrá aj teraz. Univerzálka sa vyšvihla na 15. priečku v prepočtovej verzii hodnotenia, zatiaľ najvyššie bola na aktuálnej oficiálnej 18. pozícii. Poslednou ruskou finalistkou US Open zostáva od roku 2010 Vera Zvonarevová, poslednou šampiónkou Maria Šarapovová zo sezóny 2006.

Wozniacku mrzí, že Šuaj Pcheng nemohla dohrať

Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka, ktorá v 1. kole ťažila z odstúpenia Magdalény Rybárikovej, potvrdila, že proti 28-ročnej univerzálke Šuaj Pcheng (39.) to vie. V štatistike upravila na 6:1, hoci spočiatku prehrávala. Nadviazala na úspech z vlaňajšieho letného New Havenu. Po Roland Garros, pred ktorým sa skončil jej vzťah so severoírskym golfistom Rorym McIlryom a chlácholila ju práve S. Williamsová, má Dánka zápasovú bilanciu 25:5 (dovtedy 15:9), v lete dva razy dostala Serenu do troch setov.

„Veľmi zle sa mi na to pozeralo, keď súperku odvážali na invalidnom vozíčku. Človek túži bojovať riadne až do konca. Šuaj Pcheng je mi veľmi ľúto, pretože hrala naozaj kvalitne. Dúfam, že bude v poriadku. Ja sa cítim pomerne dobre, hoci som musela stráviť dva dni v posteli. Momentálne som však v pohode. Byť znova vo finále je neskutočné, mám zimomriavky. Dám si teraz ľadový kúpeľ a pozriem si druhé semifinále,“ povedala podľa BBC Wozniacka.

zväčšiť Caroline Wozniacka. Foto: SITA/AP, Mike Groll
Caroline Wozniacka Caroline Wozniacka.

Zatiaľ jedinou tenistkou, ktorá triumfovala na US Open z renkingu mimo Top 10, je od roku 2009 Belgičanka Kim Clijstersová, vo finále vtedy premohla práve Wozniacku.

Otcom Piotrom trénersky vedená Wozniacka sa v prepočtovom hodnotení posunula na 9. priečku a môže sa dostať na 7. post. Nedávna líderka deblového počítačového poradia Šuaj Pcheng poskočí 8. septembra na 21. pozíciu, už bola aj na 14. stupienku.

Oba základné údery obojručne hrajúca Šuaj Pcheng sa dostala takto ďaleko na Majors na 37. pokus, čo je historicky piaty najvyšší počet v tzv. otvorenej ére. V tomto smere vedie Ruska Jelena Lichovcevová (46 štartov, prerazila na Roland Garros 2005). Číňanka o dve kolá prekonala svoje osemfinálové miestne maximum spred troch rokov. Bola treťou hráčkou z najľudnatejšej krajiny v semifinále grandslamovej dvojhry po Na Li a Ťie Čeng. V minulosti si 6-krát zahrala vo finále singla na hlavnej profesionálnej úrovni, ani raz neuspela.

Šuaj Pcheng bola prvou nenasadenou hráčkou v grandslamovom semifinále od melbournských Australian Open 2010, keď sa to podarilo Belgičanke Justine Heninovej.

Číňanka v prvom sete semifinále dva razy viedla o brejk

Víťazka 22 turnajov Wozniacka v prvom sete na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium dva razy vrátane skóre 5:6 dosiahla okamžitý rebrejk (prvý raz to bolo na 4:4). V tajbrejku síce hneď inkasovala minibrejk, keď Šuaj Pcheng krížne zabrala bekhendom, ktorý ju predtým opakovane zradil pri podávaní na zisk dejstva, lenže potom bola Dánka oveľa smelšia, konštruktívnejšia aj istejšia. Číňanke toto rozuzlenie vôbec nevyšlo. Len vyčkávala a nepodložila to stabilitou úderov.

„Caro“ Wozniacka za stavu 6:1 premenila setbal bodom priamo z podania. Aj štatistiky svedčili o tom, že predviedla vyváženejší výkon. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 12:13, Šuaj Pcheng 10:19. Napokon to celkovo bolo 19:21 vs. 19:32.

Ázijčanka však rýchlo zo seba striasla tesný nezdar. V dôležitom otváracom geme si preniesla servis a vzápätí unikla na 2:0, keď Wozniackej odletel forhend v dlhej neutrálnej výmene. Dánka však nestrácala koncept a nervy. Dvojchyba súperky jej dodala šancu na kontaktný gem a po pokazenej forhendovej odpovedi Číňanky na nie príliš jedovatý return to už bolo len 1:2. Šuaj Pcheng potom disponovala dvoma jednotlivými brejkbalmi, ale nemala na efektívnu bekhendovú útočnú kombináciu a mohla sa len prizerať forhendu presne do rohu – napokon 2:2. Wozniacka vycítilia, že duel by sa mohol nadobro lámať v jej prospech. Za stavu 40:0 vytiahla rezolútny bekhendový return druhého podania a viedla 3:2, s menšími ťažkosťami aj 4:2.

Šuaj Pcheng, ktorej predsa len chýbalo viac výbušnosti, drzosti a plánov B, išla na 3:4. Na príjme v ôsmej hre viedla 30:15, ale za stavu 30:30 ju náhle prepadli kŕče nôh. Wozniacka urobila dvojchybu… Číňanka podľa pravidiel nemala pri takejto indispozícii nárok na ošetrenie bez toho, aby neutrpela aj na ukazovateli skóre. Nemohla bez pomoci ani chodiť, odviedli ju do zázemia a neskôr zaznelo zahlásenie „medical timeout“, čo vzbudilo všeobecné rozpaky a vyznievalo neférovo voči Dánke. Právo na pauzu vyvstalo z diagnózy úpal. Číňanka sa vrátila na kurt a dokonca mala ešte dva brejkbaly, ale pokračovanie už netrvalo dlho.

Dvojhra žien – semifinále:
Serena Williamsová (USA-1) – Jekaterina Makarovová (Rus.-17) 6:1, 6:3
Caroline Wozniacka (Dán.-10) – Šuaj Pcheng (Čína) 7:6 (1), 4:3 – skreč

debata chyba
Viac na túto tému: #Carolina Wozniacka #Šuaj Pcheng