Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Federer je vo štvrťfinále US Open. Desiaty raz za posledných 11 rokov

Švajčiarsky tenista Roger Federer urobil ďalší krok k zisku šiesteho titulu vo dvojhre na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

03.09.2014 07:57 , aktualizované: 10:43
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

Nasadená dvojka Federer v utorkovom osemfinálovom súboji zdolal Španiela Roberta Bautistu-Aguta (17.) za 116 minút presvedčivo 6:4, 6:3, 6:2 a desiaty raz za posledných 11 rokov nebude chýbať vo štvrťfinále. Federer šesťkrát prelomil súperov servis a pomer víťazných úderov a nevynútených chýb mal 36:25. Absolvoval až 52 nábehov k sieti a mal v nich úspešnosť 67%. Zápasovú bilanciu v tejto sezóne si vylepšil na 53 víťazstiev – 9 prehier.

Dvadsaťšesťročný Bautista-Agut si v osemfinále na turnaji veľkej štvorky zahral predtým len raz – tento rok na Australian Open. V troch víťazných zápasoch v New Yorku ani raz nemusel nastúpiť proti hráčovi stojacemu v rebríčku vyššie ako na 89. mieste. „Snažil som sa hrať častejšie podanie – volej a celkovo viac pri sieti. Táto hra vyžaduje viac obratnosti a výbušnosti. Cítim, že si to môžem dovoliť,“ cituje Federera server ATP World Tour.

Súperom 33-ročného skúseného Švajčiara v boji o postup do semifinále bude o päť rokov mladší Francúz Gael Monfils (20.), ktorý v osemfinále prekvapujúco vyradil sedmičku žrebu, Bulhara Grigora Dimitrova 7:5, 7:6 (6), 7:5. Dimitrov nezvládol koncovky setov, najmä toho druhého, keď za stavu 6:4 v tajbrejku nevyužil dva setbaly. „Môj prejav na dvorci bol chudobný. Vôbec sa nepribližoval k tomu, čo som chcel hrať,“ poznamenal Dimitrov. Monfils si zahrá v najlepšej osmičke v New Yorku druhý raz po roku 2010. Prvý raz v kariére sa v jednom roku dostal do štvrťfinále na dvoch podujatiach elitnej štvorky (predtým v Paríži na Roland Garros).

„Nedávno som ho zdolal v Cincinnati a obaja vieme, čo môžeme od seba očakávať. Ja budem útočiť, on bude preferovať obranu a spoliehať sa aj na svoje podanie,“ povedal Federer k nastávajúcemu zápasu proti Monfilsovi. V bilancii má jasnú prevahu Švajčiar 7:2.

Čilič potreboval 5 setov, Berdych nedal šancu Thiemovi

Poslednú štvrťfinálovú dvojicu utvorili Chorvát Marin Čilič a Čech Tomáš Berdych. Zatiaľ čo Berdych nasadený ako šiesty bez problémov vyradil nováčika v tejto fáze grandslamového turnaja, nenasadeného Rakúšana Dominica Thiema, 6:1, 6:2, 6:4, štrnástka mužského „pavúka“ Čilič potreboval päť setov na zdolanie húževnatého Francúza Gillesa Simona (26.) za 4:13 h 5:7, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 6:3. Dvadsaťpäťročný Chorvát odplatil o štyri roky staršiemu Francúzovi päťsetovú prehru z tohtoročného Australian Open v Melbourne a celkovo ho v kariére v piatom vzájomnom súboji zdolal prvý raz. V tejto sezóne má víťaz turnajov v Záhrebe a Delray Beach zápasovú štatistiku 44–16 a momentálne ho už len tri víťazstvá delila od tristého zápasového triumfu na okruhu ATP v kariére (297–162). „Zvykám si na nový štýl hry, viac si pomáham podaním. Cítim, že moja herná fazóna sa v posledných mesiacoch zlepšila,“ povedal Čilič, ktorého trénuje wimbledonský šampión z roku 2001 Goran Ivaniševič.

Čilič bol vo štvrťfinále na US Open už v rokoch 2009 a 2012, Berdych sa pred dvoma rokmi prebojoval vo Flushing Meadows dokonca do semifinále. Proti sebe odohrali už osem zápasov a Berdych vedie 5:3. „Tomáš je veľmi nebezpečný hráč, ale nie nezdolateľný. Podáva vyrovnane kvalitné výkony a súpera rád drží pod tlakom. Zdolať ho znamená hrať svoj najlepší tenis,“ uviedol Čilič na adresu Berdycha, ktorý v 2. kole tesne v piatich setoch zdolal Slováka Martina Kližana. „Marin sa v tomto roku výrazne zlepšil. Aj na US Open si počína veľmi dobre,“ opätoval pochvalu Berdych. Rodák z Valaského Meziříčí hrá na 45. grandslamovom turnaji bez prerušenia od US Open 2003. V New Yorku má aktuálne zápasovú bilanciu 28–11. Najmladšieho hráča z prvej svetovej päťdesiatky a jediného nenasadeného osemfinalistu Thiema zdolal presvedčivo 3:0 na sety a uchoval si energiu na súboj s Čiličom. "Nemám čo hodnotiť. Výsledok hovorí za všetko. Berdych bol o dosť lepším hráčom, nedal mi šancu,“ napísal v stredu práve 21-ročný Thiem na svojej facebookovej prezentácii.

Vo štvrťfinále dvojhry mužov na US Open 2014 nechýbajú traja najvyššie nasadení tenisti, z toho sú dvaja Švajčiari. Vďaka Federerovi a Wawrinkovi je Švajčiarsko jedinou krajinou, ktorá má v elitnej osmičke dvojnásobné zastúpenie. Francúzi mali v osemfinále v hre troch zástupcov, ale zostal im len Monfils. Jednoznačným ťahákom štvrťfinále je súboj víťazov z rokov 2011 a 2012 Novaka Djokoviča s Andym Murrayom. Dvadsaťsedemročný Srb ťahá sériu štyroch finálových účastí a celkovo od roku 2007 nechýbal v semifinále.

US Open – dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Roger Federer (Švaj.-2) – Roberto Bautista-Agut (Šp.-17) 6:4, 6:3, 6:2
Tomáš Berdych (ČR-6) – Dominic Thiem (Rak.) 6:1, 6:2, 6:4
Gael Monfils (Fr.-20) – Grigor Dimitrov (Bul.-7) 7:5, 7:6 (6), 7:5
Marin Čilič (Chor.-14) – Gilles Simon (Fr.-26) 5:7, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 6:3

Dvojice vo štvrťfinále zhora podľa „pavúka“:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Andy Murray (V. Brit.-8) – bilancia 12:8
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Kei Nišikori (Jap.-10) – bilancia 2:0
Tomáš Berdych (ČR-6) – Marin Čilič (Chor.-14) – bilancia 5:3
Gael Monfils (Fr.-20) – Roger Federer (Švaj.-2) – bilancia 2:7

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Roger Federer