Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer je vo štvrťfinále US Open. Desiaty raz za posledných 11 rokov

Švajčiarsky tenista Roger Federer urobil ďalší krok k zisku šiesteho titulu vo dvojhre na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

03.09.2014 07:57 , aktualizované: 10:43
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

Nasadená dvojka Federer v utorkovom osemfinálovom súboji zdolal Španiela Roberta Bautistu-Aguta (17.) za 116 minút presvedčivo 6:4, 6:3, 6:2 a desiaty raz za posledných 11 rokov nebude chýbať vo štvrťfinále. Federer šesťkrát prelomil súperov servis a pomer víťazných úderov a nevynútených chýb mal 36:25. Absolvoval až 52 nábehov k sieti a mal v nich úspešnosť 67%. Zápasovú bilanciu v tejto sezóne si vylepšil na 53 víťazstiev – 9 prehier.

Dvadsaťšesťročný Bautista-Agut si v osemfinále na turnaji veľkej štvorky zahral predtým len raz – tento rok na Australian Open. V troch víťazných zápasoch v New Yorku ani raz nemusel nastúpiť proti hráčovi stojacemu v rebríčku vyššie ako na 89. mieste. „Snažil som sa hrať častejšie podanie – volej a celkovo viac pri sieti. Táto hra vyžaduje viac obratnosti a výbušnosti. Cítim, že si to môžem dovoliť,“ cituje Federera server ATP World Tour.

Súperom 33-ročného skúseného Švajčiara v boji o postup do semifinále bude o päť rokov mladší Francúz Gael Monfils (20.), ktorý v osemfinále prekvapujúco vyradil sedmičku žrebu, Bulhara Grigora Dimitrova 7:5, 7:6 (6), 7:5. Dimitrov nezvládol koncovky setov, najmä toho druhého, keď za stavu 6:4 v tajbrejku nevyužil dva setbaly. „Môj prejav na dvorci bol chudobný. Vôbec sa nepribližoval k tomu, čo som chcel hrať,“ poznamenal Dimitrov. Monfils si zahrá v najlepšej osmičke v New Yorku druhý raz po roku 2010. Prvý raz v kariére sa v jednom roku dostal do štvrťfinále na dvoch podujatiach elitnej štvorky (predtým v Paríži na Roland Garros).

„Nedávno som ho zdolal v Cincinnati a obaja vieme, čo môžeme od seba očakávať. Ja budem útočiť, on bude preferovať obranu a spoliehať sa aj na svoje podanie,“ povedal Federer k nastávajúcemu zápasu proti Monfilsovi. V bilancii má jasnú prevahu Švajčiar 7:2.

Čilič potreboval 5 setov, Berdych nedal šancu Thiemovi

Poslednú štvrťfinálovú dvojicu utvorili Chorvát Marin Čilič a Čech Tomáš Berdych. Zatiaľ čo Berdych nasadený ako šiesty bez problémov vyradil nováčika v tejto fáze grandslamového turnaja, nenasadeného Rakúšana Dominica Thiema, 6:1, 6:2, 6:4, štrnástka mužského „pavúka“ Čilič potreboval päť setov na zdolanie húževnatého Francúza Gillesa Simona (26.) za 4:13 h 5:7, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 6:3. Dvadsaťpäťročný Chorvát odplatil o štyri roky staršiemu Francúzovi päťsetovú prehru z tohtoročného Australian Open v Melbourne a celkovo ho v kariére v piatom vzájomnom súboji zdolal prvý raz. V tejto sezóne má víťaz turnajov v Záhrebe a Delray Beach zápasovú štatistiku 44–16 a momentálne ho už len tri víťazstvá delila od tristého zápasového triumfu na okruhu ATP v kariére (297–162). „Zvykám si na nový štýl hry, viac si pomáham podaním. Cítim, že moja herná fazóna sa v posledných mesiacoch zlepšila,“ povedal Čilič, ktorého trénuje wimbledonský šampión z roku 2001 Goran Ivaniševič.

Čilič bol vo štvrťfinále na US Open už v rokoch 2009 a 2012, Berdych sa pred dvoma rokmi prebojoval vo Flushing Meadows dokonca do semifinále. Proti sebe odohrali už osem zápasov a Berdych vedie 5:3. „Tomáš je veľmi nebezpečný hráč, ale nie nezdolateľný. Podáva vyrovnane kvalitné výkony a súpera rád drží pod tlakom. Zdolať ho znamená hrať svoj najlepší tenis,“ uviedol Čilič na adresu Berdycha, ktorý v 2. kole tesne v piatich setoch zdolal Slováka Martina Kližana. „Marin sa v tomto roku výrazne zlepšil. Aj na US Open si počína veľmi dobre,“ opätoval pochvalu Berdych. Rodák z Valaského Meziříčí hrá na 45. grandslamovom turnaji bez prerušenia od US Open 2003. V New Yorku má aktuálne zápasovú bilanciu 28–11. Najmladšieho hráča z prvej svetovej päťdesiatky a jediného nenasadeného osemfinalistu Thiema zdolal presvedčivo 3:0 na sety a uchoval si energiu na súboj s Čiličom. "Nemám čo hodnotiť. Výsledok hovorí za všetko. Berdych bol o dosť lepším hráčom, nedal mi šancu,“ napísal v stredu práve 21-ročný Thiem na svojej facebookovej prezentácii.

Vo štvrťfinále dvojhry mužov na US Open 2014 nechýbajú traja najvyššie nasadení tenisti, z toho sú dvaja Švajčiari. Vďaka Federerovi a Wawrinkovi je Švajčiarsko jedinou krajinou, ktorá má v elitnej osmičke dvojnásobné zastúpenie. Francúzi mali v osemfinále v hre troch zástupcov, ale zostal im len Monfils. Jednoznačným ťahákom štvrťfinále je súboj víťazov z rokov 2011 a 2012 Novaka Djokoviča s Andym Murrayom. Dvadsaťsedemročný Srb ťahá sériu štyroch finálových účastí a celkovo od roku 2007 nechýbal v semifinále.

US Open – dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Roger Federer (Švaj.-2) – Roberto Bautista-Agut (Šp.-17) 6:4, 6:3, 6:2
Tomáš Berdych (ČR-6) – Dominic Thiem (Rak.) 6:1, 6:2, 6:4
Gael Monfils (Fr.-20) – Grigor Dimitrov (Bul.-7) 7:5, 7:6 (6), 7:5
Marin Čilič (Chor.-14) – Gilles Simon (Fr.-26) 5:7, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 6:3

Dvojice vo štvrťfinále zhora podľa „pavúka“:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Andy Murray (V. Brit.-8) – bilancia 12:8
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Kei Nišikori (Jap.-10) – bilancia 2:0
Tomáš Berdych (ČR-6) – Marin Čilič (Chor.-14) – bilancia 5:3
Gael Monfils (Fr.-20) – Roger Federer (Švaj.-2) – bilancia 2:7

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Roger Federer