Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Federer má pred US Open skvelú formu, vybojoval si 80. turnajový titul

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal víťazom turnaja ATP World Tour Masters 1000 Western & Southern Open v americkom Cincinnati (dotácia 4 017 355 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

18.08.2014 08:22
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer oslavuje 80. turnajový triumf v kariére.
debata

Vo finále dvoch skúsených tridsiatnikov si Federer nasadený ako druhý poradil so Španielom Davidom Ferrerom (6.) 6:3, 1:6, 6:2. Stretnutie trvalo 102 minút a víťaz využil tri zo štrnástich brejkových príležitostí. Zinkasoval 1000 bodov do rebríčka a prémiu 638 850 USD. V bilancii vzájomných zápasov s Ferrerom zvýšil už na úctyhodných 16:0.

Tridsaťtriročný Federer dovŕšil v Cincinnati osemdesiatku turnajových titulov v kariére a šiesty raz na tomto podujatí triumfoval. Predtým v americkom Ohiu vyhral v rokoch 2005, 2007, 2009, 2010 a 2012. Na úrovni ATP Masters 1000 získal 22. titul, ale prvý po dvoch rokoch práve od triumfu v Cincinnati. Sedemnásťnásobný grandslamový šampión zlomil sériu štyroch finálových prehier na týchto prestížnych podujatiach.

„Podal som solídny výkon, v treťom sete ma podržal servis. Som šťastný z toho, ako som hral celý tento týždeň. Moje výkony boli na veľmi dobrej úrovni a vedel som sa aj zlepšiť, ak bolo treba,“ vyhlásil Federer aj pre server ATP World Tour.

Švajčiarsky matador sa dostal k tretej turnajovej trofeji v tomto roku (predtým Dubaj a Halle), pričom vo finále bol až osemkrát. Z historického pohľadu úspešnosti sa pridal k Američanovi Jimmymu Connorsovi a československému rodákovi Ivanovi Lendlovi, ktorí tiež dosiahli vyše 80 víťazných turnajov v kariére v tzv. otvorenej tenisovej ére. Connors ich mal na konte dokonca 109, Lendl 94. Úvodný víťazný zápas na turnaji v Cincinnati bol pre Federera zároveň trojstý s premeneným mečbalom na turnajoch série ATP Masters 1000. V počte titulov z týchto podujatí (22) je druhý za Rafaelom Nadalom (27).

Pred záverečným grandslamovým turnajom sezóny v New Yorku sa švajčiarsky elegán vedený aj bývalým švédskym šampiónom Stefanom Edbergom dobre naladil finálovou účasťou v Toronte a aktuálnym triumfom v Cincinnati. Federer bude v New Yorku útočiť na rekordný šiesty titul v otvorenej ére.

„Moje sebavedomie sa zvýšilo, hra je na dobrej úrovni, teraz to už len udržať. Potrebujem si odpočinúť. V tejto záverečnej prípravnej fáze je to dôležitejšie ako ďalšia tréningová záťaž,“ vyhlásil Federer.

Finále štvorhry v Cincinnati sa stalo korisťou najvyššie nasadenej americkej bratskej dvojice Mika a Boba Bryanovcov. Zvíťazili hladko 6:3, 6:2 a kanadsko-americkému duu Vasek Pospisil – Jack Sock za 53 minút odplatili päťsetovú prehru z finále tohtoročného Wimbledonu. Už legendárni Bryanovci sa v 150. spoločnom finále na okruhu ATP tešili z 99. titulu.

Dvojhra – finále:
Roger Federer (Švaj.-2) – David Ferrer (Šp.-6) 6:3, 1:6, 6:2

Štvorhra – finále:
Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) – Vasek Pospisil, Jack Sock (Kan./USA) 6:3, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer