Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kristína Schmiedlová: Najviac ma inšpiruje sestra

Po najväčšom úspechu doterajšej kariéry sa zúčastnila na tradičnej slávnostnej večeri. Neďaleko sedeli Novak Djokovič a Petra Kvitová, víťazi wimbledonských dvojhier.

07.07.2014 17:20
Kristína Schmiedlová Foto:
Kristína Schmiedlová.
debata

„Bol to obrovský zážitok vidieť pohromade skvelých tenistov. Škoda, že to nie sú moji najobľúbenejší hráči,“ uviedla pre médiá s humorom 16-ročná tenistka Kristína Schmiedlová. V juniorskom finále najstaršieho tenisového turnaja na svete skončila na rakete Lotyšky Julie Ostapenkovej.

Ako hodnotíte váš výkon vo finále?
Do zápasu som vstúpila výborne. Fungoval mi servis a hneď na začiatku som súperku brejkla. Škoda druhého setu. Zlom prišiel za stavu 3:4, kedy som v kľúčovom momente urobila dvojchybu a set stratila. V treťom dejstve boli prvé tri gemy vyrovnané, v závere sa už prejavila únava z dlhého turnaja.

S Lotyškou Ostapenkovou ste prehrali v dvoch finálových dueloch po sebe. Prečo?
Hrá agresívne, výborne podáva a ťažko sa na ňu niečo vymýšľa. Navyše robí minimum nevynútených chýb.

Cestou do finále ste v šiestich zápasoch stratili jediný set. Ktoré víťazstvo bolo najnáročnejšie?
Určite semifinálové s Rumunkou Ruseovou. Po prehratom prvom dejstve som vo zvyšných dvoch zapla na vyššie obrátky a duel otočila.

S akými pocitmi ste vstupovali do najvýznamnejšieho zápasu v kariére?
Hrali sme na kurte číslo jeden. Pred zápasom som bola nervózna, ale po vstupe na dvorec stres opadol a sústredila som sa len na tenis.

Vlani ste sa lúčili s Wimbledonom hneď po prvom kole. Čo sa teraz zmenilo?
Mala som kvalitnú prípravu na tráve, ktorú som zavŕšila postupom do finále v Roehamptone. Práve tento turnaj mi zvýšil sebavedomie. Verím, že sa do Wimbledonu o rok vrátim a postavím sa na najvyšší stupienok.

Počas necelých troch týždňov ste na turnajoch v Roehamptone a vo Wimbledone odohrali dvanásť zápasov. V súčasnosti prevažuje únava, sklamanie z prehry alebo radosť z finálovej účasti?
Asi vyčerpanosť z náročného programu. Poslednú noc som spala len tri hodiny. Z prehry som síce sklamaná, ale pred turnajom by som finále brala všetkými desiatimi. Tento úspech naplno precítim asi až neskôr. V súčasnosti si potrebujem aspoň dva dni od tenisu úplne oddýchnuť.

Ktorí tenisti patria k vašim najobľúbenejším?
Medzi mužmi Francúz Jo-Wilfried Tsonga. U žien je mojou najväčšou inšpiráciou sestra Karolína.

Čo povedala staršia sestra na váš úspech?
Gratulovala mi a tešila sa spolu so mnou. Počas turnaja mi po každom víťazstve posielala povzbudzujúce sms-ky, čo ma tešilo a motivovalo.

V čom ste si so sestrou podobné alebo odlišné?
Máme iný štýl tenisu. Sestra vyniká pohybom, ja sa spolieham na kvalitný servis. Obe však máme kvalitný bekhend.

Ako vyzerajú tréningové zápasy medzi sestrami Schmiedlovými?
Často spolu netrénujeme. Nemáme to príliš rady. Súperenie si nechávame na iné hráčky.

Na akom povrchu hráte najradšej?
Pred troma týždňami by som povedala – antuka. Po dvoch finálových účastiach sa to však zmenilo. Na tráve sa nehrajú dlhé výmeny, môžem tam využiť svoj servis a to mi vyhovuje.

Tréner: Od čias Habšudovej sme taký talent nemali

Členka Národného tenisového centra odohrala za pätnásť dní dvanásť náročných zápasov. Len v dvoch odišla z kurtu zdolaná. V najnovšom dievčenskom rebríčku sa bude pohybovať na piatom alebo šiestom mieste.

„Kristína sa zaradila medzi absolútnu svetovú juniorskú špičku. Od čias Habšudovej, Zrubákovej či Rybárikovej sme takýto talent na Slovensku azda nemali,“ tvrdí tréner Ľubomír Kurhajec.

„K jej silným stránkam patrí servis a bekhend. Výborne predvída hru a technicky je dokonalá. Popracovať musíme ešte na pohybe,“ uviedol. Po tohtoročnom US Open začne hrávať aj v ženskej kategórii. V budúcej sezóne však ešte môže štartovať aj medzi juniorkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wimbledon 2014 #Kristína Schmiedlová