Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ Djokovič sa zbavil pochybností

Pochyboval sám o sebe. Strácal sebadôveru. Už takmer neveril vo svoje výnimočné schopnosti. Posvätná wimbledonská tráva ho však znovu vystrelila až do tenisového neba.

07.07.2014 16:26
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič po wimbledonskom víťazstve.
debata

Takmer jeden a pol roka musel Novak Djokovič čakať, kým mu po celom tele prebehnú zimomriavky znamenajúce jediné: zisk ďalšieho grandslamového titulu. Ako chutia emócie po triumfe na jednom z turnajov veľkej štvorky si srbský tenista znovu pripomenul v Londýne.

Po víťazstve nad Rogerom Federerom – v mimoriadne atraktívnom, dramatickom a kvalitatívne jednom z najlepších grandslamových finále histórie. „Tento úspech som už nesmierne potreboval. Už som totiž o sebe začínal pochybovať,“ vravel 27-ročný hráč.

Djokovičove slová sú podložené pohľadom do nedávnej minulosti. Od triumfu na Australian Open 2013 sa prebojoval do grandslamového finále ešte trikrát. Ani raz si však na trofej pre víťaza nesiahol. Najprv mu nedal šancu vo Wimbledone domáci Andy Murray, následne podľahol v štyroch setoch Rafaelovi Nadalovi vo vyvrcholení US Open. Španiel ho nepustil presne pred mesiacom ani k premiérovému triumfu na Roland Garros.

Slávny Wimbledon však prinavrátil do Djokovičovej mysle sebadôveru. Niet divu, po víkende už sedemnásobný grandslamový šampión ovládol nielen najslávnejší turnaj, ale aj celý tenisový svet. Po trištvrteročnom čakaní sa včera vrátil aj na líderský post v renkingu ATP. „Kráľ sa vrátil,“ napísal srbský denník Sportske. „Djokovič prekonal svojich démonov. Má titul aj trón,“ pridal sa francúzsky L'Equipe.

Pri ceste za londýnskym úspechom pomohla belehradskémnu rodákovi okrem tenisových daností aj psychika. Napriek tomu, že v mysli mal posledné neúspechy z grandslamových finále, wimbledonský nezdar si nepripúšťal. Ani v okamihu, keď stratil už takmer vyhraný štvrtý set. Viedol v ňom 5:2 a od trofeje ho delila jediná hra.

„Zostal som psychicky silný. Stále som veril, že môžem zápas vyhrať. Do piateho setu som nastupoval s vedomím, že si musím udržať podanie a čakať na šancu pri returnoch. Keď prišla, chcel som ju za každú cenu využiť,“ prezradil Djokovič, ktorý absolvoval päťsetovú bitku aj vo štvrťfinále. S chorvátskym bombardérom Marinom Čiličom dokonca otočil stav z 1:2 na sety.

Aj vďaka tomu si mohol zopakovať to, čím uchvátil publikum vo Wimbledone pred tromi rokmi. Po objatí s finálovým súperom pokľakol na trávnik a do úst si vložil kúsok z neho. „Stále je to najlepšie jedlo na svete,“ vtipkoval na tlačovej besede s novinármi.

Po mimoriadne emotívnom okamihu, keď si prebral trofej a v očiach sa mu zaleskli slzy, zažije nový tenisový kráľ ďalší nával emócií už zajtra. Na ostrove Sveti Stefan v Čiernej Hore by si mal vziať za manželku Jelenu Rističovú. S niekdajšou televíznou reportérkou sa pozná už osem rokov a na jeseň by mu mala porodiť prvé dieťa. Práve im dvom venoval Djokovič wimbledonský triumf.

Na obrade tretieho najlepšie zarábajúceho tenistu histórie (na prémiách získal už viac ako 65-miliónov dolárov) by sa malo zúčastniť približne dvesto hostí. Chýbať medzi viacerými celebritami zo sveta športu či šoubiznisu nebude ani slovenský tréner Marián Vajda.

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Novak Djokovič