Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čepelovej nestačilo ani 5:2 v druhom a 5:3 v treťom sete, Kanaďanky vedú 2:0

Kanadské tenistky vedú 2:0 nad slovenskými reprezentantkami v stretnutí o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 reprezentačných družstiev žien.

20.04.2014 00:10 , aktualizované: 06:59
Kristína Kučová Foto: ,
Kristína Kučová počas druhého fedcupového zápasu s Kanaďankou Eugenie Bouchardovou.
debata

V Québec City na tvrdom povrchu v hale PEPS v areáli Laval University získala v úvodnej sobotňajšej dvojhre prvý kanadský bod domáca dvojka Aleksandra Wozniaková, ktorá po bojovnom výkone prekvapujúco zdolala Janu Čepelovú 4:6, 7:5, 7:5. V druhej dvojhre si domáca jednotka Eugenie Bouchardová v ďalšom trojsetovom maratóne poradila s Kristínou Kučovou 7:6 (0), 2:6, 6:1.

Slovenkám chýbajú v Kanade tri rebríčkovo najvyššie postavené hríčky Dominika Cibulková (10.), Daniela Hantuchová (33.) a Magdaléna Rybáriková (38.). Cibulková dala vzhľadom na vysoké ambície v tejto sezóne prednosť turnaju v Kuala Lumpure, Hantuchová si dopriala čas na regeneráciu a Rybáriková rovnako oddychuje a rehabilituje s boľavým chrbtom. Kanaďanky využili v prvý deň súboja proti Slovenkám nielen absenciu týchto skúsených fedcupových hráčok, ale aj búrlivé domáce prostredie, ktoré ich hnalo za dobrým výsledkom. Krajina javorového listu naposledy predtým hrala vo svetovej skupine v roku 1994 a teraz má veľkú šancu dostať sa tam opäť po 20 rokoch. Vlani účinkovali Kanaďanky v I. skupine americkej zóny, takže môže dosiahnuť postup o úroveň vyššie druhú sezónu v rade. Navráva im aj historická štatistika, podľa ktorej slovenské tenistky v rámci Pohára federácie ešte nikdy neotočili zápas z nepriaznivého stavu 0:2 či 1:2.

Rozhodlo aj trochu šťastia, tvrdí Čepelová

Finalistka nedávneho turnaja v Charlestone 20-ročná Čepelová (52.) bola veľmi blízko víťazstva proti skúsenejšej, ale v rebríčku o vyše 100 miest nižšie postavenej Wozniakovej (157.). Po získanom prvom sete 6:4 mala v druhom aj treťom hernú prevahu a tiež solídny náskok. V oboch viedla 5:3 a podávala, ale na zisk prvého bodu pre Slovensko to nestačilo. Stretnutie trvalo 142 minút a víťazka v ňom využila 8 zo 14 brejkových príležitostí. Vo víťazných úderoch to bolo vyrovnané 37:37 a Čepelová urobila o deväť nevynútených chýb menej ako jej súperka (26:35). V rozhodujúcich okamihoch mala víťazka pevnejšiu ruku aj viac šťastia.

Jana Čepelová. Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Jana Čepelová Jana Čepelová.

"Pred zápasom som sa cítila dobre, no na kurte som pociťovala únavu. Robila som však všetko pre to, aby som zvíťazila. Žiaľ, prišli momenty, keď som mala hrať inak, podržať si to. Dva razy – v druhom aj treťom sete – som podávala za stavu 5:3. A to som nezvládla,“ uviedla na webe Slovenského tenisového zväzu Jana Čepelová. Priznala tiež, že súperku v živote predtým nevidela hrať a jej hru spoznávala až počas zápasu. To však nemení nič na fakte, že ten zápas mala dobre rozbehnutý a chcela ho vyhrať.

„Taktiku som riešila počas hry. Nepociťovala som prehnanú zodpovednosť. Sústredila som sa v kľúčových momentoch na to, že chcem ukončiť gem. A nevyšlo mi to. Každá z nás chcela vyhrať, súperka mala zopár dobrých momentov a rozhodlo aj trochu šťastia. Nechávala som sa ošetriť pre kŕče a potom som nešla pri servise viac do kolien, lebo som sa obávala, že sa vrátia. Takže v závere ma servis nepodržal,“ dodala smutná Čepelová.

„Teším sa z toho, ako som otočila tento zápas. Bojovala som o každú loptu a nevzdávala sa. Robila som chyby, ale potom som si to vynahrádzala víťaznými údermi. Bola to pravá tenisová bitka,“ cituje portál Pohára federácie víťaznú Wozniakovú. Pre kanadský tím je to veľmi cenná hráčka. Fedcupovú bilanciu vo dvojhre vylepšila 26-ročná rodáčka z Montrealu už na 31 víťazstiev a 8 prehier.

K. Kučová: Druhý set ma stál veľa síl

Dvadsaťtriročná Kristína Kučová (137.) je podľa rebríčka momentálne až šiesta najlepšia slovenská tenistka, ale v Québecu sa nečakane ocitla v úlohe tímovej dvojky. A poriadne potrápila vychádzajúcu hviezdu svetového tenisu, semifinalistku tohtoročného Australian Open Eugenie Bouchardovú. Kučová odohrala s favorizovanou kanadskou jednotkou a svetovou osemnástkou vyrovnaný zápas.

V prvom sete viedla 3:0 aj 5:3 a pri vlastnom podaní za stavu 5:4 mala štyri setbaly. Ofenzívne naladená Bouchardová nepríjemnú situáciu zvládla a potom dominovala v tajbrejku 7:0. Úvod druhého dejstva patril opäť Kučovej, ktorá rýchlo viedla 4:1 a neskôr v ôsmom geme za stavu 5:2 premenila prvý setbal. Chlieb sa lámal vo štvrtej hre rozhodujúceho tretieho setu. Kučová pred jeho začiatkom zobrala súperke podanie a znížila na 1:2. Pri vlastnom servise však prehrala štyri výmeny v rade. Potom už rýchlostne a nasadením nestačila na rozbehnutú súperku a prehrala 1:6.

Eugenie Bouchardová ďakuje kanadským fanúšikom. Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Eugenie Bouchardová Eugenie Bouchardová ďakuje kanadským fanúšikom.

„Bola som na zápas dobre naladená, v tíme máme výbornú atmosféru. Možno by sa to všetko vyvíjalo inak, keby som využila v prvom sete jeden zo setbalov. V tajbrejku som už šancu nemala, ale v druhom sete som hrala dobre. Stál ma však veľa síl, ktoré mi v treťom chýbali. Súperka dobre servovala a ja som jej to už nestíhala vracať,“ skonštatovala Kristína Kučová. "Nie som spokojná s tým, čo som predvádzala na kurte. Bol to skôr boj ako dobrý tenis z mojej strany. Pred nedeľňajším zápasom musím porozmýšľať nad tým ako zlepšiť svoj herný prejav. Samozrejme, som aj hrdá na to, ako som bojovala a nakoniec zvíťazila,“ priznala Bouchardová.

Lipták verí, že nedeľa bude iná

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták napriek nepriaznivému stavu 0:2 vopred zbrane neskladá. Svoje hráčky za predvedené výkony pochválil, k spokojnosti mu však po sobote chýbal jeden bod na slovenskej strane. „Janke Čepelovej chýbali tri razy možno dve lopty. Žiaľ, necítila sa od začiatku optimálne, napriek tomu rozohrala zápas veľmi dobre. Ku koncu jej to však nevyšlo tak, ako by si to predstavovala. Ak by využila svoje šance, mohlo to ovplyvniť aj druhý zápas, v ktorom Kika Kučová podala vynikajúci výkon. Škoda, že prvý set prehrala zo setbalov,“ hodnotil sobotňajšie dianie na webe STZ Lipták.

Pred nedeľňajším vyvrcholením súboja s Kanadou odhodlane tvrdí, že zápas ešte nie je stratený: „Hráčky majú za sebou dva ťažké a vyrovnané zápasy, na nedeľu sa však musíme pozerať pozitívne. Tak, ako sme prehrali v sobotu dva tesné zápasy, môžeme v nedeľu zvíťaziť.“

Na Veľkonočnú nedeľu od 19.00 h SELČ sa postavia proti sebe jednotky oboch tímov Bouchardová a Čepelová. Po nich príde na rad súboj dvojok Wozniaková – Kučová. Ak štyri dvojhry neprinesú rozhodnutie, odohrá sa záverečná štvorhra. Kapitáni do nej predbežne vybrali tieto dvojice: Gabriela Dabrowská/Sharon Fichmanová – Jana Čepelová/Janette Husárová.

KANADA – SLOVENSKO 2:0 po sobotňajších dvojhrách
(Québec City, PEPS, Laval University – tvrdý povrch v hale)
Aleksandra Wozniaková – Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5
Eugenie Bouchardová – Kristína Kučová 7:6 (0), 2:6, 6:1

Ďalší program:
Nedeľa 20. apríla o 19.00 SELČ:
Eugenie Bouchardová – Jana Čepelová, Alexandra Wozniaková – Kristína Kučová, Gabriela Dabrowská/Sharon Fichmanová – Jana Čepelová/Janette Husárová

Fedcupový zápas Kanada - Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Jana Čepelová v zápase proti Alexandre...
debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie #Jana Čepelová #Kristína Kučová