Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan zvládol drámu. Slováci vedú nad Lotyšmi 2:0

Hoci s ťažkosťami, ale predsa len potvrdili úlohy favoritov. Slovenských tenistov delí jediný bod od postupu do 2. kola euroafrickej zóny Davisovho pohára.

31.01.2014 17:57 , aktualizované: 22:11
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (2)

Nad Lotyšskom vedú po piatkových dvojhrách podľa očakávania 2:0. O prvý bod pre domácich sa postaral Lukáš Lacko, ktorý zdolal za dve a pol hodiny Martinša Podžusa 3:1 na sety. Náskok zverencov Miloslava Mečířa zvýšil Martin Kližan, ktorý si v päťsetovej – viac ako tri a pol hodinovej – dráme poradil s Andisom Juškom.

Najlepšie postaveného Slováka v renkingu ATP (91.) trápil súper zo šiestej stovky rebríčka najmä kvalitným podaním (40 es), vďaka čomu s ním odohral vyrovnaný zápas. Rozhodujúci set však napokon predsa len lepšie zvládol Kližan. Napriek tomu, že za stavu 5:4 podával Lotyš na víťazstvo v zápase. Kližan však kritickú situáciu ustál a keď v trinástej hre svojho súpera brejkol, mal rovnakú výhodu. Bratislavčan ju využil a tešil sa z vydretého víťazstva. „Vedel som, že súper bude výborne podávať. Mal možnosť zápas rozhodnúť, ale šancu premrhal, čo ho psychicky trochu zlomilo. Zvíťazil som zaslúžene,“ hodnotil 24-ročný hráč.

Stretnutie, ktoré v bratislavskom Národnom tenisovom centre sledovali slabo zaplnené tribúny, sa pritom pre Slovákov vôbec nezačalo dobre. V úvodnom súboji nevyšiel Lackovi úvod. Piešťanský rodák zaváhal hneď pri svojom prvom servise a povolil súperovi, ktorý je vo svetovom rebríčku o viac ako päťsto miest nižšie (na 650. priečke), vedenie 3:0.

Nepriaznivý stav už Lacko nedokázal zvrátiť a prvý set prehral prekvapujúco 3:6. „Súpera som nepoznal, takže som nastupoval s taktikou naháňať ho po kurte. Spočiatku to Lotyšovi vyhovovalo. Dobre behal, pomáhal si kvalitným podaním. Vedel som však, že mu to nemôže vydržať, to by nebol v siedmej stovke, ale v siedmej desiatke rebríčka,“ vravel Lacko.

Jeho slová potvrdil další priebeh duelu, ktorý sa niesol v Lackovej réžii. Pomohli mu však aj zdravotné problémy Podžusa, ktorý si v druhom sete nechal ošetriť rameno. „Potom som už nehral tak dobre. Do zápasu som šiel odvážne a neprišiel som prehrať, na Lacka som však nestačil. Napokon, len po druhý raz v kariére som nastúpil proti súperovi, ktorý patrí do elitnej stovky,“ priznal Podžus. Stretnutie pokračuje sobotňajšou štvorhrou (od 14.00), v nedeľu sú na programe záverečné dvojhry. Všetky zápasy vysiela v priamych prenosoch druhý program RTVS. Víťaz stretnutia si v 2. kole zmeria sily s Rakúskom. Žreb rozhodol o tom, že aj v tomto prípade by Slováci nastúpili pred svojimi fanúšikmi.

SLOVENSKO – LOTYŠKO 2:0 po piatkových dvojhrách

Piatok – dvojhry:
Lukáš Lacko – Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1 za 150 minút (41, 37, 39, 33)
Martin Kližan – Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6 za 215 minút (27, 51, 34, 38, 65)

Zostávajúci program:
Sobota – štvorhra (14.00 h):
Martin Kližan, Michal Mertiňák – Arturs Lazdinš, Janis Podžus
Nedeľa – dvojhry (postupne od 13.00 h)
Lukáš Lacko – Andis Juška
Martin Kližan – Martinš Podžus

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Davisov pohár