Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal, Federer a Murray sa nepridali na stranu potrestaného Troického

Na rozdiel od Novaka Djokoviča, krajana a blízkeho kamaráta srbského tenistu Viktora Troického, nie sú ďalší členovia terajšej "veľkej štvorky" vyložene na strane hráča, ktorý si odpykáva ročný trest za porušenie antidopingových noriem.

08.11.2013 11:54
Viktor Troicki Foto:
Viktor Troicki.
debata

„Máme pravidlá. Nemusia sa nám pozdávať, ale sú tu. Viktora je mi veľmi ľúto, lebo stopercentne verím v jeho nevinu. Vedel však, že musí podstúpiť test, hoci komisárka možno nekonala bezchybne. Čokoľvek by som na túto tému povedal, nič tým nezmením. Preferujem nehovoriť o týchto veciach. Koncentrujem sa na tenis. Keď niečo robím, odovzdávam tomu plnú pozornosť,“ cituje portál Tennis World slová lídra svetového rebríčka Nadala počas šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne.

„Zastávam názor, že keď vás vyzvú odovzdať vzorku, máte odovzdať vzorku. Bez ohľadu na to, ako zle sa cítite. Sorry… Pre mňa odber na ďalší deň už nie je odberom. V tomto treba zachovávať extrémnu neochvejnosť. Celkovo verím systému,“ skonštatoval Švajčiar Roger Federer.

„Čítajte a rešpektujte pravidlá a všetko je potom veľmi jednoduché,“ uviedol v stredu Brit Andy Murray prostredníctvom Twitteru zjavne v tomto kontexte.

„Je to veľmi zlá správa preňho, ale aj pre mňa a celé jeho okolie. Je to však zlá správa ešte aj v inom zmysle: znova sa ukázalo, že antidopingový systém nefunguje. Netvrdím, že Viktor je v tejto kauze de iure kompletne bez viny, ale treba zdôrazniť, že nebol pozitívny na žiadnu zakázanú látku. Keď požiadal o jednodňový odklad odberu krvi, nebolo to z dôvodu, že by niečo skrýval. Akurát sa cítil zle a komisárka ho neupozornila na možné konzekvencie. Povedala mu, že stačí napísať zdôvodnenie a všetko bude v poriadku. On teraz musí rok pauzovať pre jej ľahkovážnosť a neprofesionalitu. Podľa mňa je to totálna nespravodlivosť. Považujem to za neskutočne absurdné. Zajtra sa totiž niečo podobné môže stať hocikomu z nás. Ako hráča ma to znepokojilo. Úplne som stratil dôveru vo WADA a IDTM,“ vyhlásil Djokovič.

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v utorok skrátil Troickému suspendáciu z 18 na 12 mesiacov namiesto požadovaného omilostenia. Dvadsaťsedemročný Belehradčan môže najbližšie súťažne hrať 15. júla 2014. Niekdajšieho 12. muža svetového rebríčka dištancovala Medzinárodná tenisová federácia (ITF) za to, že počas aprílového turnaja v Monte Carle síce odovzdal na kontrolu moč, ale nie krv pre fóbiu a aktuálnu vyčerpanosť. Pri odbere ho vraj uistili, že takýto postup je akceptovateľný, ak poskytne vzorku ďalší deň. Komisárka však poprela takýto návrh a ITF sa priklonila k jej verzii. Zverencove argumenty potvrdil kouč Jack Reader. USA Today špecifikovali, že Srb nasledujúci deň odovzdal vzorku krvi a výsledok bol negatívny rovnako ako pri moči.

„Hanba vám!!!!!!“ napísal cez Twitter práve v stredu Troického krajan Janko Tipsarevič. Srbsko nastúpi tento týždeň vo finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov v Belehrade proti Česku bez spomenutého Troického. „Som šokovaný, pretože verdikt môže zničiť kariéru výnimočného tenistu a dobrého chalana. Myslím si, že si niečo také ani trochu nezaslúžil. O to viac, že sa podaktorí vyvliekli zo závažnejších priestupkov. Iným hráčom významne znížili tresty. Marin Čilič je najčerstvejším príkladom, pričom Viktor ani nebral nič zakázané,“ citoval kapitána Srbov v Davis Cupe Bogdana Obradoviča portál Tennis World.

„Niečo mi uniklo?“ rozhorčil sa prostredníctvom Twitteru Ukrajinec Sergij Stachovskij. „Keď športovca vyzvú odovzdať krv/moč, urobí to. Žiadne výhovorky,“ napísala Britka Anne Keothavongová. „Som veľmi sklamaný z rozhodnutia v prípade Viktora Troického,“ uviedol Srb Dušan Vemič, donedávna asistent Djokovičovho trénera Mariána Vajdu a od septembra kouč Francúzky Kristiny Mladenovicovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Viktor Troicki