Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môže zabojovať aj o finále, verí Cibulkovej bývalý tréner

Tenistka Dominika Cibulková zatiaľ kopíruje úspešné vystúpenie v Paríži spred troch rokov. Vtedy sa pod vedením Vladimíra Pláteníka dostala až do semifinále Roland Garros a po turnaji na 12. miesto v rebríčku

05.06.2012 08:00
Dominika Cibulková, Vladimír Pláteník Foto:
Dominika Cibulková a Vladimír Pláteník boli počas úspešnej spolupráce neraz vysmiati.
debata

Teraz môže prekonať obe tieto méty a bývalý tréner si myslí, že na to aj má. ,,Domča bola pred troma rokmi mladá a neskúsená, ale keď už vtedy dokázala byť dvanásta, teraz musí byť desiata a možno aj vyššie," myslí si Pláteník.

Ako si spomínate na úspešné ťaženie na Roland Garros 2009?
Sú to už tri roky. Vtedy mala Dominika dvadsať rokov a bolo to iné. Teraz je skúsenejšia, ostatné hráčky si dávajú na ňu väčší pozor. Každý zápas som vtedy prežíval ťažko, ale zároveň radostne. Dominika vie, čím všetkým sme si prešli. Začínali sme spolu na 160. mieste a príliš si neverila, že by mohla dosiahnuť vysoké ciele.

Pomohlo jej vtedajšie parížske semifinále k tomu, že sa teraz dostala už do štvrťfinále?
Samozrejme. Boli to pre ňu zlomové časy. Práve začala chápať, že si môže trúfať aj na najlepšie hráčky. Vravel som, že svoj najlepší tenis začne hrať až o pár rokov. Vtedy bola ešte dieťa. Otázne bolo len, či vydrží fyzicky, zlepší sa psychicky a nezľakne sa problémov, ktoré prináša život. V posledných troch rokoch som trénoval viacero hráčok, dosahovali úspechy, ale žiadna z nich sa nepriblížila ku kvalitám Dominiky, čo sa týka vôle a pracovitosti na kurte.

Cibulkovú ste dostali na 12. miesto v rebríčku, vyššie to nešlo?
Mala aj smolu, že sa po úspešnom Roland Garros zranila. Do Ameriky išla s prasknutým rebrom a celá sezóna dopadla zle. Ale to sa v tenise stáva. A malo to aj druhý dôvod. Vtedy hralo na okruhu ešte viac kvalitných – špičkových hráčok ako teraz. Dementievová, Clijstersová, Heninová, sestry Williamsové, Jankovičová… Mnohé z nich už poodchádzali a niektoré  nehrávajú to, čo predtým. Dominika bola mladá a neskúsená, ale keď vtedy dokázala byť dvanásta, teraz sa musí dostať do desiatky. Herne na to má. Záleží na stratégii a taktike, ako bude ďalej hrať. Myslím si, že v Paríži sa môže pobiť aj o finále.

Čo hrá inak ako pred troma rokmi?
Zlepšila najmä forhend. Tréner Krajan ho povýšil na jej zbraň. Hrá ho veľmi rýchlo, z toho vyplývajú aj nevynútené chyby, ktoré predtým nerobila. Ale keď si vezmeme pomer nevynútených chýb s útočným forhendom a jej dobrým pohybom, tak z neho určite momentálne profituje.

Po rozchode so Željkom Krajanom Cibulková tvrdí, že má väčšiu radosť z tenisu. S vami ju mala tiež?
Strávil som s ňou takmer tri roky, mali sme problémy, ale nikdy sme neboli negatívni. Domča bola v tomto vynikajúca. Aj keď urobila pár hlúpostí, človek jej dohovoril, prepla na vyššiu rýchlosť a bola zasa v pohode. Prízvukoval som jej, aby sa nespoliehala na to, že po páde sa rýchlo zasa dostane hore, lebo to vždy nejde. Príde zranenie a všetko sa môže pokašľať.

Mal tréner Krajan vyššie nároky ako bolo treba?
Željko bol možno predtým zvyknutý na iný systém, keď trénoval Safinovú. Bola to absolútna mašina, dostal ju na prvé miesto na svete, ale svojím spôsobom bola zablokovaná. Bol tam určitý limit, ktorý ju zväzoval. Výborná hráčka, ale iba na krátky čas. Niečo podobné ako s Ivanovičovou – výborná sezóna po riskantnej hre, potom ťažká obhajoba, prehraté zápasy a pád dolu. A takých prípadov je viac.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že ženskému tenisu chýbajú osobnosti?
V ženskom tenise chýba najmä stabilita výkonov, ktorá je typická pre mužský tenis. Muži hrajú viac z topspinu, čiže si vedia ustrážiť údery. Sú to kontrolované údery, kvalitní sa držia dlhšie hore. Najlepšie baby hrajú síce agresívny tenis, ale je to tenis hore-dolu. Domča, ak si to v hlave ustráži, tak s dobrým forhendom a správnou hernou stratégiou na to má, aby sa hore udržala.

O semifinále sa Cibulková pobije so šestkou rebríčka, Austrálčankou Samanthou Stosurovou. Aké sú jej slabiny?
Veľmi dobre ju poznám. Je to nepríjemná hráčka na antuke, lebo si tam stíha obiehať bekhend. Má ho oveľa slabší ako forhend, ale teraz na ňom v tíme popracovali a hrá ho už lepšie. Záleží na tom, ako bude podávať, aj na tom, ako si bude veriť. Austrálčanka sa vie psychicky zložiť. Domča má vyrovnanejšie údery, podanie bude na strane jej súperky, ale na antuke stíhala doteraz dobre returnovať, tak by v tom mohla pokračovať.

Stosurová už bola vo finále v Paríži a je aj grandslamovou šampiónkou. Môžu byť tieto skúsenosti jej výhodou?
Nemyslím si, aj Dominika už je dosť skúsená. Teraz hrá navyše uvoľnene. Hráč musí robiť rozhodnutia sám za seba v živote aj na kurte. A na to treba dospieť. Dominika to niekoľko rokov nebola schopná, ale už sa to mení. Záleží preto len na nej, či dokáže pohnúť rozumom. Má všetko ostatné – vôľu, údery, zázemie.

Spolupracuje s Wilanderom či Ivaniševičom

Vladimír Pláteník (36) je už niekoľko rokov profesionálnym trénerom. A od vlaňajška aj členom Asociácie profesionálnych tenisových koučov (PTCA), dokonca jej viceprezidentom pre slovanské krajiny. ,,V Paríži sme práve teraz mali výročný míting. Máme už 120 členov a pomerne náročné kritériá. Treba mať za sebou už odpracované trénerské roky na okruhu alebo byť predtým v absolútnej špičke ako hráč. Takými sú Ivaniševič alebo Lendl," ozrejmil. A čo je predmetom činnosti tejto stavovskej tenisovej organizácie? „Našou úlohou je pozdvihnúť trénerské povolanie, ubrániť status kouča. Pomáhame tenisu, aj hráčom, ktorí hľadajú trénerov – aby vedeli, kto je certifikovaný tréner. Aby sa nestalo, že dôjde niekto z ulice a za dva dni je z neho rovnaký tréner ako Wilander, ktorý sa tomu venuje celý život,“ vysvetlil Pláteník.

debata chyba