Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hantuchová skončila na Bali štvrtá, vyhrala Ivanovičová

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová obsadila na Turnaji šampiónok na indonézskom ostrove Bali (dotácia 600.000 dolárov) konečné štvrté miesto. V "malom finále" v dueli držiteliek voľných kariet po tretí raz v kariére prehrala so 40-ročnou Japonkou Kimikou Dateovou Krummovou v dvoch setoch 5:7 a 5:7.

07.11.2010 09:36 , aktualizované: 11:21
Daniela Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová.
debata

Hantuchová doplatila na nepremieňanie brejkbalov a príliš veľké množstvo nevynútených chýb. Napriek prehre v dueli o 3. miesto sa zverenka trénera Mateja Liptáka v pondelok po dvoch týždňoch opäť stane slovenskou jednotkou. Vo svetovom rebríčku WTA predstihne Dominiku Cibulkovú a vráti sa do prvej tridsiatky. Znamená to, že na úvodnom grandslamovom turnaji v roku 2011 Australian Open v Melbourne bude Hantuchová figurovať medzi nasadenými hráčkami. Z Bali si odnáša šek na 60.000 dolárov a 165 bodov do rebríčka.

Hantuchovej absolútne nevyšiel začiatok zápasu s Dateovou Krummovou, keď dvakrát stratila podanie a prehrávala už 0:4. Po radách od trénera Liptáka, ktorý ju nabádal k väčšej agresivite, sa jej vďaka útočnej hre podarilo otočiť na 5:4 a v desiatom geme bola dve loptičky od zisku prvého setu. Koncovku však lepšie zvládla skúsená Japonka, keď profitovala z nevynútených chýb Hantuchovej.

O osude druhého dejstva rozhodol jedenásty gem, v ktorom Slovenka za stavu 5:5 stratila servis. Dateová Krummová premenila po nabiehanom forhende pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Hantuchovou na 3:0. Aj predchádzajúce dve víťazstva zaznamenala na ázijskej pôde – vlani v Soule a v tomto roku v Tokiu, kde Hantuchová zápas skrečovala pre zranenie.

Hantuchová sa chcela rozlúčiť so sezónou víťazne, no prehru s Dateovou Krummovou nebrala tragicky. „Bolo to také uvoľnenejšie ako v iných zápasoch, lebo predsa len už oveľa nešlo. Začiatok bol z mojej strany pomalší, no postupne som sa rozohrala a myslím si, že diváci videli pekný tenis a množstvom zaujímavých výmen. Snažila som sa si to na kurte užívať a pracovať na veciach, ktoré chcem zlepšiť. Pre Kimiko mal zápas možno trochu iný náboj. Bola motivovaná, pretože na budúci týždeň ju ešte čakajú Ázijské hry. Hrala veľmi dobre, skvele sa pohybovala. Škoda, že sa mi nepodarilo dotiahnuť prvý set do úspešného konca, no z tejto prehry nerobím žiadnu vedu,“ povedala. 

Skúsená tenistka vyslovila s celkovým vystúpením na Bali spokojnosť. „Postup do semifinále je dobrým výsledkom. Som rada, že som zvládla ťažký zápas proti Yanine Wickmayerovej. Na Bali som štartovala s voľnou kartou a nemala som tu čo stratiť. Nebolo ľahké na záver sezóny sa mentálne prekonať a potiahnuť to ešte týždeň, v tomto smere mi veľmi pomohol Maťo Lipták. Na Bali to boli síce iba malé majstrovstvá sveta, no zišla sa tu nesmierne silná konkurencia, ten level bol naozaj vysoký. Potešilo ma, že som si na konci roka vylepšila postavenie vo svetovom rebríčku a na úvodnom grandslamovom turnaji novej sezóny Australian Open budem medzi nasadenými. Je to úplne iné, ako keď ste nenasadená a hneď v úvodnom kole vám žreb postaví do cesty niektorú z favoritiek.“

Víťazkou turnaja sa stala Srbka Ana Ivanovičová, ktorá si poradila s Ruskou Alisou Klejbanovovou v dvoch setoch 6:2 a 7:6 (5). Ivanovičová si dala pekný darček k sobotňajším 23. narodeninám. Za zisk jubilejného desiateho titulu zinkasuje prémiu 210.000 dolárov, do svetového rebríčka WTA jej pribudne 375 bodov.

o 3. miesto:

Kimiko Dateová Krummová (Jap.) – Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 7:5, 7:5

finále:

Ana Ivanovičová (Srb.) – Alisa Klejbanovová (Rus.) 6:2, 7:6 (5)

debata chyba