Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Monfilsa ženie vpred aj láska k Cibulkovej

Francúzi jasajú. Pred grandslamovým Roland Garros vkladali nádeje do viacerých svojich tenistov, ale prekvapil ich Gael Monfils. Dvadsaťjedenročný bývalý výborný junior nabúral všetky predpovede a prebojoval sa až do semifinále.

06.06.2008 04:51
Gael Monfils Foto:
Gael Monfils oslavuje postup do semifinále.
debata

Francúzsko už vidí talentovaného mladíka vo finále. Naposledy v ňom mali zastúpenie pred dvadsiatimi rokmi. Henri Leconte v ňom nestačil na Švéda Matsa Wilandera. Lenže finále je veľmi ďaleko. Zverenec trénera Thierryho Championa musí najprv zdolať svetovú jednotku Rogera Federera.

Monfilsov úspech má podľa francúzskej tlače aj slovenský podpis. „Gael mi hovoril, že v každých novinách sú naše fotky,“ uviedla Dominika Cibulková. Slovenská tenistka už dva mesiace randí s mladým Francúzom. „Vraj mám na jeho úspechu podiel. Teda náš vzťah. Myslím si, že niečo na tom môže byť. Hneď ako sme sa dali dokopy, dostala som sa do finále v Amelia Island. Aj Gael mi povedal, že náš vzťah mu pomáha.“

Cibulkovú, 31. hráčku sveta, by ste v Monfilsovej lóži na tribúne nenašli. „Od utorka som doma. V piatok hrám exhibíciu v Košiciach a v nedeľu cestujem na turnaj do Barcelony. Gael mi po zápase s Ferrerom volal a bolo mu ľúto, že som tam nebola.“

Zápas Monfilsa proti Federerovi pripomína súboj Dávida s Goliášom. Švajčiar nastúpi už na 16. grandslamové semifinále v rade, zatiaľ čo 59. hráč sveta absolvuje svoju premiéru. Tento rok hrali proti sebe dvakrát. Monfils nevyhral ani set. Ani na antuke, ani na tvrdom povrchu.

„Bude to úplne iný zápas ako v Monte Carle. Ovtedy som získal veľa sebavedomia,“ uviedol Monfils pre turnajovú stránku. Do turnajového kolotoča nastúpil po mnohých zraneniach len v marci. Pred dvoma rokmi bol už na 23. mieste rebríčka ATP Entry, ale zdravotné peripetie ho hodili naspäť do ôsmej desiatky.

Parížsku antuku dôverne pozná. Pred štyrmi rokmi na nej získal juniorsky primát. Z junioriek mu chýba grandslamový titul len z US Open. Po Švédovi Stefanovi Edbergovi by bol druhým v histórii s kompletnou zbierkou ,,malých" triumfov.

Jediný nenasadený semifinalista vyradil už dvoch nasadených – v osemfinále Chorváta Ivana Ljubičiča a vo štvrťfinále turnajovú pätku Španiela Davida Ferrera. „Som šťastný, že som vyhral. Jednoducho šťastný,“ rozplýval sa Francúz.

Finále ho ešte nezaujíma. „Sústredím sa na zápas proti Federerovi. Nebude to obyčajné semifinále, ale obrovský duel. Pravdepodobne najdôležitejší v mojej doterajšej kariére. Ale nenazval by som ho rozhodujúcim siedmym zápasom v play off sérii. Skôr šiesty,“ pousmial sa.

A názor Federera? „Je jedno proti komu budem v semifinále hrať. Oboch som trikrát zdolal. Nemyslím si, že by som prehrať práve teraz,“ povedal Švajčiar po víťaznom štvrťfinálovom zápase nad Čiľanom Fernandom Gonzalezom, keď ešte nevedel, či bude jeho súperom Monfils alebo Ferrer.

debata chyba