Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po zranení to už nezvládala. Mladá jazdkyňa si nechala vziať život v 31 rokoch

Jazdkyňa na koni, ktorá utrpela vážne zranenie chrbtice, ktoré jej otočilo život naruby, v emotívnom dopise zverejnenom po svojej smrti prezradila, prečo sa rozhodla siahnuť si na život. Zrejme išlo o asistovanú samovraždu.

27.03.2024 07:50
Caroline Marchová Foto:
Caroline Marchová.
debata (20)

V dopise, ktorý britská športovkyňa Caroline Marchová zdieľala na svojej facebookovej stránke a v ktorom v sobotu oznámila svoju smrť, rozprávala o svojom boji za uzdravenie, ale tiež o tom, ako ju zranenie, ktoré ukončilo jej kariéru, naďalej brzdilo.

Marchová upadla do bezvedomia po vážnom páde pri jazde na koni v Norfolku v apríli 2022, pri ktorom si zlomila a vykĺbila dva stavce. Po tom, ako opustila nemocnicu bola pripútaná na invalidný vozík.

Vo svojich príspevkoch na sociálnej sieti, ktoré pravidelne zdieľala od nehody, bolo vidieť, ako bojuje so zranením a je pre ňu psychicky náročné, že nemôže viesť taký život, ako pred nehodou.

Alesia Grafová Čítajte viac Šok vo svete boxu, nečakane zomrela známa "Tigrica". Nerozumiem tomu, smúti jej slávna kolegyňa

Marchová podstúpila rozsiahlu fyzioterapiu a odletela do USA na experimentálnu liečbu, ale zranenia jej podľa vlastných slov zabránilo robiť všetko, čo kedysi rada robila.

Okrem iného rozprávala aj o svojej túžbe stať sa matkou a napísala: „Jediné, po čom som kedy túžila, bola rodina a okamžite by som sa všetkého vzdala, aby som ju mala mať.“ Uviedla, že nikdy nepochopila posadnutosť spoločnosti dlhovekosťou a potrebou žiť čo najdlhšie.

„Alan Watts, známy filozof, povedal: Radšej budem mať krátky život plný toho, čo rád robím, než dlhý život strávený nešťastným spôsobom,“ uviedla Marchová.

Arina Sobolenková a Konstantin Kolcov Čítajte viac Nákupy, auto, nocľahy. Koľcovova exmanželka prichádza s mrazivými detailmi. Išlo o samovraždu či nehodu?

V nasledujúcich riadkoch priamo naznačila, ako asi prišlo k jej odchodu z tohto sveta. „Asistovaná samovražda je niečo, v čo som vždy verila. A vždy som si hovorila, že keby sa mi niečo stalo a bola by som nútená dostať sa do situácie, keď by som nemohla mať takú kvalitu života, akú by som chcela, bola by to cesta, ktorú by som zvolila.“

A z nasledujúcich slov v jej vysvetľujúcej spovedi mrazí: „Nebudem klamať, nikdy som si nepredstavovala, že sa to uskutoční, ale je to tu. Nikto nedokáže skutočne pochopiť, čím som si musela prejsť,“ napísala jazdkyňa na koni.

„Mám obrovskú úctu ku každému, kto si nielen zariadil život po zranení, ale aj k tým, ktorým sa darí. Skladám pred vami, ste inšpiráciou, ale to ja nie som. Nie je to existencia, ktorú by som chcela,“ dodala.

Tragické osudy českých športovcov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Tragické osudy českých športovcov pohli na...
20 debata chyba
Viac na túto tému: #jazda na koni #Caroline Marchová