Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kyslý Haaland, hrdina Rodák a Calzonovo chytanie sa za hlavu. Slováci pribrzdili nórsky valec a remizovali

V centre Osla je v deň duelu Nórsko - Slovensko pokoj. Nádherné budovy, množstvo bežcov v historicky-modernom centre i vysoké ceny. V prepočte z nórskych korún za pivo zaplatíte viac ako desať eur, za odvoz zo štadióna do centra zhruba dvadsať, za dobrý obed pokojne aj päťdesiat.

26.03.2024 20:54
Nórsko - Slovensko Foto: ,
Momentka zo zápasu Nórsko - Slovensko.
debata (3)

Stovky korún stáli lístky aj na štadión Ullevaal. Kedysi tu bola dostihová dráha, dnes je to domovský stánok nórskej futbalovej reprezentácie.

Tá bola na veľkom turnaji naposledy na začiatku tretieho milénia. Na ME 2000 nepostúpila zo skupiny. Teraz však má zlatú generáciu futbalistov.

Potvrdila to najmä v prvom polčase utorkového priateľského duelu, kedy remizovala so Slovenskom 1:1. Otvárací gól stretnutia dal v 18. minúte Alexander Sörloth, v 87. minúte vyrovnal Ondrej Duda.

Populárnejší je Klaebo

Chystá sa rozcvička. Slováci prichádzajú na štadión Ullevaal prví. Tradične – s trojicou brankárov Marek Rodák, Henrich Ravas a premiérovo aj Dominik Takáč, ktorý nahradil Martina Dúbravku. Postupne prichádza aj zvyšok kádra, vrátane poriadne prekopanej základnej zostavy. Oproti Rakúsku spravil kouč Francesco Calzona až šesť zmien.

Príprava – Oslo

Nórsko – SLOVENSKO 1:1 (1:0)
Góly: 18. Sörloth – 87. Duda. Rozhodovali: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (všetci Gruz.). ŽK: Östigärd – Gyömbér
Nórsko: Nyland – Ryerson, Ajer, Östigärd, Björkan (62. Wolfe) – Bobb (62. Nusa), Ödegaard (78. Berg), Berge, Elyounoussi (62. Thorstvedt) – Haaland (62. Larsen), Sörloth
SR: Rodák – Tomič, Gyömbér, Obert, De Marco (46. Hancko) – Kucka, Hrošovský (56. Lobotka), Bénes (46. Duda) – Ďuriš, Boženík (83. Sauer), Haraslín (56. Tupta)

O pár minút prichádzajú aj domáci. Najväčšia hviezda Erling Haaland veľmi ťarbavým krokom. Chvíľku trvá, kým sa zahreje. A nájde si dvojičku na úvodný „ťukes“ s loptou. Vybral si kapitána Martina Odegaarda. Po rozcvičke postupne obišiel všetkých hráčov a nahecoval ich.

Nórom to pomohlo. Prvý súboj s Haalandom uskákal Gyömbér a o pár sekúnd pálil bez prípravy i dávky presnosti Boženík. O chvíľku zasa Kucka dvakrát odtlačí od lopty Odegaarda. Niekdajšiemu zlatému chlapcovi Realu Madrid sa to nepáči, slovenský kapitán si to užíva. Úsmev mu dlho nevydrží, po súboji zostáva na zemi s bolestivou grimasou.

V ôsmej minúte sa zhruba 10-tisíc priaznivcov prebralo prvýkrát. Obert nohou zachránil loptu smerujúcu do siete z kopačky Ryersona. O 120 sekúnd prešiel spomalenou slovenskou defenzívou Oscar Bobb. A o 90 zasa Haaland hlavičkou mieril nad. Tlak domácich sa stupňuje.

V osemnástej minúte vyvrcholil. Na trikrát Nóri otvorili skóre Alexandrom Sorlothom. Štadiónom sa ozýva zborové: „Norge! Norge!“ O chvíľku je z pokriku piskot, gól skúma systém VAR. Zrejme sa díval na ruku Oberta na bránkovej čiare. Kartový trest za ňu neprišiel.

Erling Haaland Čítajte viac Hrať proti Čechom a Slovákom? Nie je to Arsenal. Haaland si rypol, Calzona by zakročil

Odegaardovo brvno, Bobbov slalom, Haalandova sila, ale aj vynikajúci zákrok Rodáka. Calzona sa už chytil za hlavu. Slovákom nejde nič, Nóri sa po nich vozia a nebráni im v tom ani zničený trávnik v Osle.

Vidieť, že v prvom dejstve hrá účastník majstrovstiev Európy a neúspešný kvalifikant… Našťastie, po nepresnej strele Tomiča i neuznanom góle Nórov prichádza polčasový hvizd.

„Je populárnejší Haaland alebo Johannes Klaebo?“ – pýtame sa cez prestávku nórskeho novinára. Na jednoznačnú otázku prichádza šalamúnska odpoveď.

„V globále určite Haaland, ale doma je bežecké lyžovanie a všeobecne zimné športy populárnejšie ako futbal. Takže Johannes,“ tvrdí o štvornásobnom víťazovi veľkého krištáľového glóbusu v bežeckom lyžovaní.

Sneh prebral Slovákov

Ondrej Duda a Dávid Hancko hore, László Bénes a Vernon de Marco dole. Tieto zmeny by mali Slovákom v druhom polčase pomôcť. Nestalo sa. V päťdesiatej minúte fauloval Gyömbér v pokutovom území. Haalanda však vychytal najlepší slovenský hráč Marek Rodák.

Onedlho prichádza na ihrisko aj Stanislav Lobotka a Slováci sa preberajú z letargie. Čo z toho vzíde? Zahodená superšanca Dudu. Je to to posledné, čo si Haaland pozrie z trávnika. Odchádza s kyslým výrazom, nebol taký výrazný, ako sa čakalo. Potlesku sa však dočkal.

Predpoveď počasia sa naplnila a po 20-tej hodine miestneho času dorazili do Osla snehové mraky. A zdá sa, že prebrali hostí. Calzona sa znova chytil za hlavu. Bolo to však po ďalšej pološanci jeho zverencov. Dávid Ďuriš pálil z halfvoleja, minul o niekoľko decimetrov.

Adam Obert Čítajte viac Vnuka legendy Slovana chváli aj taliansky mág. Obert ide v šľapajach Škriniara

V 83. minúte prichádza na trávnik ďalší z tých, ktorých Calzona považuje za budúcich ťahúňov reprezentácie. Leo Sauer strieda Róberta Boženík.

O chvíľu šiel objať Dudu. Stredopoliar Hellasu Verona využil šikovné nohy aj šťastný odraz a nechytateľne vyrovnal. Zaistil Slovákom cennú remízu s varovným prstom. Zlepšenému výkonu v druhom dejstve predchádzal nórsky valec v tom prvom.

Michal Tomič, obranca SR: „Zápas bol ťažký, súper si od začiatku vytvoril prevahu, trochu sme boli roztiahnutí. Ľahko nám za obranu prechádzali prienikové prihrávky, keďže sme hrali dosť nízko. V druhom polčase sme konečne začali plniť to, čo trénujeme. Dali sme do toho srdce, trochu sme pritvrdili a druhý polčas bol náš. Myslím si, že za ten druhý polčas sme si zaslúžili remízu.“

Francesco Calzona, tréner SR: „Bol to zápas rozdielnych polčasov. Potrebovali sme vidieť tých hráčov, ktorí nehrávajú v reprezentácii tak veľa. Nepáčilo sa mi, že sme boli hlboko, veľa vecí sme robili takticky zle a súperovi sme veľa dovolili. Po prestávke to bolo lepšie. Ale pokiaľ nebudeme mať poriadok v taktike, budeme mať proti takýmto súperom ťažké.“

Marek Rodák, brankár SR: „Prvý polčas nás Nóri tlačili a to im ešte neuznali gól. Prežili sme to, mohli sme byť radi, že prehrávame len 0:1. Ale v druhom polčase sme sa zlepšili. Som rád za zákrok proti Haalandovi, zostali sme vďaka tomu v hre.“

Ondrej Duda, strelec gólu na 1:1: „Nebolo to ľahké. V prvom polčase sme nerobili čo sme mali, náš presing nevychádzal a neboli sme v hre. Nerobili sme na súpera tlak. Pri góle som videl kde pôjde lopta, chcel som si to prebrať ľavačkou, nakoniec som sa nejako pretlačil. Myslím si, že to bol pekný gól.“

Leo Sauer, debutant v drese SR: „Je to skvelý pocit zahrať si za reprezentáciu. Som rád, že som sa mohol s chalanmi tešiť z gólu na 1:1: Škoda, že Obert nedal aj druhý gól, ale myslím si, že to je pekný výsledok.“

Teplomer krátko pred polnocou úspešne atakoval mínusové teploty. V nórskej metropole to tak aj na konci marca vyzerá, ako by bolo tesne pred Štedrým dňom. Nechýba sneh, studený vietor a množstvo elektromobilov.

Podľa štatistík majú v Nórsku štyri z piatich áut zástrčky. Autobusy, nákladiaky, taxíky i autobusy. Všetky bez výfukových plynov. S tradičnou architektúrou plnou dreva tvoria nevídaný kolorit tradície a modernej technológie.

Podobne vyzerá aj nórsky tím. Bojovnosť, ktorá Severanov vždy zdobila, sa snúbi s futbalovým kumštom Haalanda, Odegaarda či Bobba. Kým Nóri majú najlepších hráčov v ofenzíve, Slováci skôr v defenzívnej tretine ihriska – Škriniar, Lobotka, Hancko.

V Osle to bolo vidieť. A zrejme sa to ukáže aj na Eure v Nemecku.

Príprava – utorok

Lotyšsko – Lichtenštajnsko 1:1 (1:1)
Góly: 11. Krollis – 1. Oss (vlastný)

Fínsko – Estónsko 2:1 (2:0)
Góly: 30. F. Jensen, 38. Hein (vlastný) – 62. A. Tamm

Malta – Bielorusko 0:0

Maďarsko – Kosovo 2:0 (0:0)
Góly: 58. Szoboszlai, 86. Z. Nagy

Moldavsko – Kajmanské ostrovy 4:0 (2:0)
Góly: 28. Damascan, 31. Ionita, 52. Nicolaescu (z 11 m), 90.+3 Bogaciuc

Priemerné platy futbalistov v európskych súťažiach Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte priemerný...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Erling Haaland #Francesco Calzona