Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgicko, Rumunsko, Slovensko. E-skupina ME 2024 spoznala aj štvrtého účastníka

Futbalisti Ukrajiny si zahrajú na štvrtých majstrovstvách Európy za sebou.

26.03.2024 22:54
mudryk futbal ukrajina Foto:
Slovákov na ME 2024 vyzve aj najväčšia ukrajinská hviezda Mychajlo Mudryk.
debata (3)

V utorkovom finále play off B-vetvy zdolali Island 2:1 a na šampionáte sa predstavia v E-skupine spolu so Slovenskom, Belgickom a Rumunskom. Na EURO sa z C-vetvy prebojovali aj Gruzínci, ktorí v Tbilisi zdolali Grécko 4:2 v jedenástkovom rozstrele.

Ukrajina sa predstavila na EURO v rokoch 2012, 2016, 2020 a nebude chýbať ani v Nemecku. V semifinále zdolala Bosnu a Hercegovinu 2:1, keď v 85. a 88. minúte otočila z 0:1. Aj vo finále na neutrálnej pôde vo Vroclave museli jej hráči otáčať nepriaznivý stav, keď po hodine hry inkasovali po strele Gudmundssona.

O deväť minút neskôr dostali loptu do siete, no gól neplatil pre ofsajd. Ukrajinci mali viac z hry i šance a vyrovnali krátko po zmene strán, keď im vyšiel rýchly prechod do útoku, Cygankov obišiel dvoch hráčov a namieril k vzdialenejšej žrdi. Rozhodnutie prišlo v 84. minúte, po akcii na pravej strane dostal loptu pred šestnástkou Mudryk a poslal ju k ľavej žrdi – 2:1.

Nórsko - Slovensko Čítajte viac Kyslý Haaland, hrdina Rodák a Calzonovo chytanie sa za hlavu. Slováci pribrzdili nórsky valec a remizovali

Ukrajinci tak vyradili dvoch súperov Slovenska v kvalifikačnej J-skupine ME Bosnu i Island, Luxembursko vypadlo v semifinále C-vetvy s Gruzínskom.

To nakoniec vyhralo celú svoju vetvu. V utorok v Tbilisi zdolalo Grécko 4:2 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol. Gruzínci si zabezpečili premiérovú účasť na záverečnom turnaji ME či MS v ére samostatnosti. Mužstvo Willyho Sagnola v semifinále vyradilo Luxembursko 2:0, Gréci deklasovali Kazachstan 5:0.

Domáci mali proti niekdajším majstrom Európy z roku 2004 k dispozícii svojho ťahúňa Kvaraccheliju, ktorý v predošlom stretnutí nehral pre kartový trest. Počas 90 minút si tímy nevytvorili veľa šancí, ale v predĺžení sa to zmenilo.

Hosťujúci Mavropanos po rohovom kope hlavičkoval do žrde. Krátko na to mohli otvoriť skóre aj domáci, no Davitašvilihiho vychytal Vlachodimos.

Rozhodnúť musel až rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči Gruzínska. Na ich strane bol neúspešný iba Mikautadze, v tíme Grékov nepremenili svoje pokusy Bakasetas a Giakoumakis. V piatej sérii rozhodol o triumfe Kvekveskiri.

Z postupu sa tešili aj dvaja hráči Slovana Bratislava. V základnej zostave Gruzínska nastúpil s kapitánskou páskou Guram Kašia, na lavičke bol Jaba Kankava. Za domácich hral i bývalý hráč slovenského majstra Giorgi Čakvetadze, ktorý vystriedal v 104. minúte.

V pozícii štvrtého rozhodcu bol Ivan Kružliak. Gruzínsko nastúpi na záverečnom turnaji v Nemecku v F-skupine proti Portugalsku, Česku a Turecku.

lobotka Čítajte viac Slávna Barcelona vábi slovenskú hviezdu. Bude z toho letná prestupová bomba? Katalánci pripravujú poriadny balík

„Chcem sa veľmi pekne poďakovať fanúšikom. Nielen dnes, ale vždy nás povzbudzujú. Je to ich veľká zásluha, že sme dokázali zvíťaziť. Som šťastný, že sme im urobili radosť. Splnili sme si sen a ideme na európsky šampionát,“ uviedol Čakvetadze podľa interpressnews.ge.

Finále play off o účasť na ME 2024

A-vetva /Cardiff/

Wales – Poľsko 0:0, pp, 4:5 v rozstrele z 11 m
Rozstrel: Lewandowski 0:1, Davies 1:1, Szymanski 1:2, Moore 2:2, Frankowski 2:3, H. Wilson 3:3, Zalewski 3:4, N. Williams 4:4, Piatek 4:5, D. James nedal. Rozhodoval: Orsato (Tal.)

B-vetva /Vroclav/

Ukrajina – Island 2:1 (0:1)
Góly: 54. Cygankov, 84. Mudryk – 30. Gudmundsson. Rozhodoval: Turpin (Fr.)

C-vetva /Tbilisi/

Gruzínsko – Grécko 0:0 pp, 4:2 v rozstrele z 11 m
Rozstrel z 11 m: Kočorašvili 1:0, Bakasetas nedal, Davitašvili 2:0, Masouras 2:1, Mikautadze nedal, Bouchalakis 2:2, Dvali 3:2, Giakoumakis nedal, Kvekveskiri 4:2. Rozhodoval: Marciniak (Poľ.)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Ukrajina #ME 2024