Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo čaká na Vlhovú? Lekár prezrádza jej program. K zraneniu slovenskej hviezdy mohla prispieť aj menštruácia

Od momentu, ktorý šokoval celé lyžiarske Slovensko, uplynuli už dva mesiace. V druhej polovici januára spadla Petra Vlhová na domácej trati v Jasnej a sezóna sa pre ňu skončila.

18.03.2024 19:23
014 Jasná Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na nosidlách.
debata (5)

Slovenská lyžiarska hviezda absolvovala operáciu a momentálne sa venuje rehabilitácii. Napriek tomu, že do bežného života sa vracia pomaly, mala by stihnúť začiatok novej sezóny.

Aspoň podľa tvrdení Olivera Siegrista, lekára, ktorý ju operoval na klinike vo Švajčiarku. Uznávaný expert popísal pre tamojší portál skiactu.ch čo na olympijskú šampiónku čaká.

Vtedy a dnes: Ľadová kráľovná Katarina Wittová Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
V roku 1983 získala prvý titul majsterky...

„Po prvých šiestich mesiacoch bez lyží vyhodnotíme, ako na tom je s koordináciou, silou i psychikou. Výsledný posudok nám dá dobrý pohľad na to, či je schopná sa postaviť na lyže,“ vraví Siegrist.

Od siedmeho mesiaca by sa Vlhová mohla začať venovať voľnému lyžovaniu, aby získala sebadôveru.

„Vrátiť by sa tak mohla niekde medzi ôsmym až deviatym mesiacom,“ tvrdí Švajčiar.

Web pripomína, že Vlhová nie je v tejto sezóne ani zďaleka jedinou lyžiarkou, ktorá sa vážne zranila. Celkovo ide o 32 pretekárov, polovicu z toho tvoria ženy.

Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Čítajte viac Petra by sa mala vyhnúť jednej veci, radí Velez-Zuzulová. S kolenom zažívala podobné muky ako Vlhová

Podľa Siegrista za to môže nahromadený program, ale aj zmena lyží. A pokiaľ ide o nežné pohlavie, prichádza do úvahy aj ďalší faktor zvyšujúci riziko zranenia – menštruačný cyklus.

„Z hormonálneho hľadiska existujú rizikové obdobia v predovulačnej a poovulačnej fáze, počas ktorých dochádza u ženy k oslabeniu väzivových štruktúr,“ vraví Siegrist.

Podľa neho v neprospech žien hovorí aj kostrová stavba.

"Široká panva a tendencia mať nohy do písmena V. Vieme tiež, že vo vnútri kolena je akýsi most, ktorý tvorí oblúk. V tomto oblúku je slávny predný krížny väz.

Jasná, petra vlhová, flachau Čítajte viac Pomaly ďalej zájdeš! Vlhová sa pochválila videom, na ktorom robí prvé kroky po zranení

U žien je tento priestor obmedzený. Pri vnútornom alebo vonkajšom pohybe môže tento väz naraziť na stenu a k prasknutiu tak príde ľahšie ako u mužov, ktorý tam majú viac miesta," popisuje ďalšie riziká Siegrist.

V každom prípade, vďaka jeho rukám sa Vlhová dáva postupne dokopy a už pomýšľa na návrat. Hoci cesta k nemu bude ešte dlhá a náročná.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #jasná #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/2024