Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gutová-Behramiová má druhý veľký glóbus. V obráku sa nikam neponáhľala

Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová získala veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2023/2024.

17.03.2024 13:32
Lara Gutová - Behramiová Foto:
Lara Gutová - Behramiová s veľkým glóbusom.
debata

Rozhodla o tom desiatym miestom v obrovskom slalome na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu. Zvíťazila Talianka Federica Brignoneová, druhá bola Novozélanďanka Alice Robinsonová a tretia skončila Thea Louise Stjernesundová z Nórska.

Švajčiarka si zároveň zaistila malý glóbus za „obrák“ a bude z vedúcej pozície bojovať aj o sezónne trofeje za zjazd a super-G.

Gutová-Behramiová dosiahla druhé prvenstvo v celkovom poradí, predtým sa tešila v sezóne 2015/16. Medzi mužmi sa tešil tretíkrát v rade jej krajan Marco Odermatt.

Švajčiarsko získalo dva veľké glóbusy naposledy v sezóne 1987/88 zásluhou Pirmina Zurbriggena a Michely Figiniovej. Tridsaťdvaročná Gutová má pred záverečnými dvoma súťažami ročníka na čele nedostihnuteľný 208-bodový náskok pred Taliankou Fredericou Brignoneovou. Tretia skončí Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá vyhrala SP v predchádzajúcich dvoch sezónach.

Kamila Valijevová Čítajte viac Bez hanby. Prípad Valijevová má smutné pokračovanie, do mladučkej Rusky pchali čo sa dalo

Švajčiarke v nedeľnom obrovskom slalome stačilo na zaistenie prvenstva 13. miesto a vďaka desiatej pozícii sa jej to podarilo splniť. Gutová-Behramiová zároveň získala premiérový malý glóbus za „obrák“, keď jej v nedeľu stačilo skončiť v bodovanej 15-ke redukovaného poradia.

Jej talianska súperka dosiahla dvanáste víťazstvo v tejto disciplíne a 27. celkovo, ale v sezónnom poradí stratila na Gutovú 21 bodov. Tretia skončila Švédka Sara Hectorová. Slovenka Petra Vlhová chýbala v štartovej listine.

Po zranení na domácom svahu v Jasnej a následnej operácii kolena sa pre ňu sezóna predčasne skončila. Dvadsaťosemročná Slovenka vynechala štyri obrovské slalome a so ziskom 297 bodov jej stačilo na konečnú ôsmu priečku v poradí disciplíny.

Mikaela Shiffrinová, malý glóbus Čítajte viac Slalomové finále bolo plné pádov. Symbolicky ho vyhrala Shiffrinová, Vlhová si postrážila celkový bronz

Gutová Behramiová získala piaty malý glóbus, predtým sa štyrikrát tešila v super-G (2014, 2016, 2021, 2023).

Po prvom kole viedla Brignoneová. Pred druhou Stjernesundovou mal náskok 48 stotín sekundy, na tretej priečke figurovala Robinsonová (+0,85). Gutová-Behramiová obsadila ôsmu pozíciu.

V druhom sa predstavilo všetkých 24 zjazdárok, ktoré sa museli vyrovnať s náročnými podmienkami, keďže v Rakúsku boli teploty opäť nad nulou. Najväčšiu pozornosť pútal súboj medzi Brignoneovou s Gutovou-Behramiovou.

Švajčiarka neriskovala a prišla do cieľa na priebežnom štvrtom mieste s istotu zisku veľkého glóbusu a aj malého za disciplínu. Robinsonová v druhom kole predviedla agresívnu jazdu a posunula sa na druhú priečku, Stjernesundová skončila za ňou, ale stačilo to na pódium. Brignoneová nedala svojou jazdu šancu konkurencii a tešila sa z triumfu.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...
debata chyba
Viac na túto tému: #Federica Brignoneová