Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký lyžiarsky škandál: Pokus o podvod v Taliansku, hviezda Svetového pohára zúrila

Obrovský škandál sa zrodil v závere lyžiarskej sezóny. Pri pretekoch obrovského slalomu FIS v talianskej Madonne di Campiglio zrejme došlo k pokusu o podvod.

17.04.2024 07:50
Christof Innerhofer Foto:
Christofa Innerhofera rozhodili nekalé praktiky organizátorov na pretekoch FIS.
debata (3)

Na podozrivé praktiky organizátorov upozornil na sociálnej sieti skúsený veterán, majster sveta z roku 2011 v super G a víťaz šiestich pretekoch Svetového pohára, Talian Christof Innerhofer.

Čo sa vlastne v piatkových pretekoch obrovského slalomu stalo? Po prvom kole bol 39-ročný Innerhofer na prvom a ďalší skúsený lyžiar zo Svetového pohára, Simon Maurberger, na druhom mieste.

V posledných rokoch sa v pretekoch nižšej kategórie FIS stalo bežnou praxou, že elitní lyžiari zo Svetového pohára nejdú na sto percent. Dôvodom je, aby umožnili menej známym a mladším lyžiarom zbierať cenné body do rebríčka FIS.

Petra Vlhová Čítajte viac Povinný rituál pred pretekmi, veľká zvieracia fóbia či obľúbený seriál. Vlhová odpovedala na otázky fanúšikov

Napríklad na nedávnych majstrovstvách Švajčiarska v slalome zabrzdila Michelle Gisinová tesne pred cieľovou čiarou, pričom smerovala k jasnému víťazstvu. No svojou nešportovou aktivitou pomohla k víťazstvu menej známej kolegyni Nicole Goodovej.

V talianskom stredisku Madonna di Campigio sa pred vrcholom pretekov v obrovskom slalome udiali tiež zvláštne veci.

Ako uviedol portál skinews.ch tesne pred záverečnými jazdami Maurbergera a vedúceho Innerhofera došlo k dlhému prerušeniu.

„Bránka v rovinatom úseku bola posunutá smerom von o jeden a pol metra. Jasný pokus o podvod,“ zúril na Instagrame Innerhofer. Podľa spomínaného webu pritom existujú aj videozáznamy z manipulácie s traťou.

Lisa Hörnbladová lyžovanie Čítajte viac Vlhová prišla o ďalšiu súperku. Už takto ďalej nemôžem pokračovať, narieka švédska šampiónka

Ešte pred druhým kolom sa Innerhofera a Maurbergera údajne pýtali, či by nemohli ísť svoje jazdy v pokojnejšom tempe a prenechali najviac bodované umiestnenia športovcom menej zvučných mien. Obaja však trvali na tom, že si idú po víťazstvo, pretože aj oni potrebujú body FIS.

Nakoniec, po úpravách, zvíťazil ešte len 19-ročný Marco de Zanna pred Innerhoferom a Maurbergerom. Keď bola rozhodcovská jury informovaná o mimoriadne sporných krokoch organizátorov, okamžite zareagovala a FIS body za preteky nerozdelila.

„Som rád, že jury na mieste rozhodla okamžite po tom, ako sa tento incident stal známym. Teraz čakám na dokumenty a postúpim ich zodpovedným orgánom a FIS,“ povedal Janez Flere, technický a administratívny koordinátor Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich lyžiarok, ktoré...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #FIS #alpské lyžovanie #Madonna di Campiglio #Christof Innerhofer