Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Rumunsku musia Slovenky jednoznačne vyhrať

Slovenské basketbalistky sa vďak triumfu nad Francúzskom udržali v hre o postup na ME 2009. Povinnosť vyhrať ich čaká aj v ďalšom zápase proti Rumunsku.

04.09.2008 15:06
Emmeline Ndongueová a Zuzana Žirková Foto:
Emmeline Ndongueová z Francúzska a Zuzana Žirková zo Slovenska v kvalifikačnom zápase o postup na ME 2009.
debata

Slovenky si proti Francúzkam už v prvej štvrtine utvorili 12-bodový náskok, ktorý neskôr síce takmer stratili, ale napokon zápas s vedúcim tímom skupiny dotiahli do víťazného konca a uštedrili Francúzkam prvú kvalifikačnú prehru. „Nie, loto nepodávam, lebo ako sa poznám, určite by som nič nevyhral. Ale predpovedať to, že Francúzky v Košiciach konečne prehrajú, nebolo nič výnimočné, ani prorocké. Tvrdiť, že francúzska víťazná séria sa v Košiciach skončí, nebolo nič mimoriadne, ani senzačné,“ povedal asistent trénerky Chatmanovej Štefan Svitek.

„Moje presvedčenie, ktoré som vštepil aj do našich hráčok, totiž vychádzalo nie z túžby alebo zbožného želania, ale z dôkladného poznania aktuálnej sily najbližšieho súpera. Ja som Francúzky viackrát videl hrať a vedel som, že v ofenzíve sú pomerne slabé. Defenzívu majú silnú, ale v útoku nehrajú nejaký extra príťažlivý basketbal. Doteraz vyhrávali tesne a so šťastím, lebo ony veľa dobrých strelkýň nemajú. Práve z tohto poznania sme vychádzali pri určovaní taktiky na košický duel,“ pokračoval Svitek.

Lucia Kupčíková zo Slovenska a Emmeline Ndongue... Foto: SITA
Lucia Kupčíková Lucia Kupčíková zo Slovenska a Emmeline Ndongue z Francúzska v kvalifikačnom zápase o postup na ME 2009 v basketbale žien.

Skúsený basketbalový tréner bol rád, že hráčky prijali jeho rady a mimoriadne dobre zvládli najmä vstup do stretnutia, v ktorom si vytvorili rozhodujúci náskok. „Podľa mňa práve nástup do zápasu bol kľúčový, lebo aj keď Francúzky v úvode tretej štvrtiny dokázali skorigovať náš desaťbodový náskok na rozdiel iba jedného bodu, viac už v ich silách, našťastie, nebolo. Mazaním bodového manka sa totálne vyčerpali a už sme vedeli, že ak tento nápor úspešne odrazíme, Francúzky dokážeme poraziť. Vzápätí sme zvýšili náskok o päť – šesť bodov a už  bolo iba otázkou času, o koľko lídra tabuľky doma porazíme. Všetky hráčky boli maximálne koncentrované na dianie na palubovke. Bolo radosť pozerať sa na ich výkon. Tak mali hrať aj proti Chorvátkam a Maďarkám vonku – a nemali by sme problém s postupom na ME 2009,“ tvrdil Svitek.

Najbližšie sa slovenské hráčky predstavia v sobotu 6. septembra v Arade proti domácemu tímu Rumunska. „Náš cieľ je bezpodmienečne vyhrať tento duel. Najbližší kvalifikačný zápas nie je o nejakej šťastnej a náhodnej výhre, z ktorej by sme sa radovali ako malé deti. My v Rumunsku musíme jednoznačne vyhrať. Inú možnosť už nemáme. Bude to veľmi ťažké, lebo Rumunky kožu lacno určite nepredajú. A navyše na ich strane bude aj publikum,“ zdôraznil Svitek.

Basketbalistky Slovenska. Foto: SITA
Basketbalistky Slovenska Basketbalistky Slovenska.

Podľa člena slovenského realizačného tímu Rumunky doma hrajú veľmi nepríjemný, tvrdý a dôrazný basketbal. Mnohokrát až za hranicou dovoleného. „Preto bude veľa záležať od toho, ako sa s dôraznou rumunskou zónovou obranou vyrovnajú naše hráčky. Ako budú vedieť cez túto obranu strieľať zo stredných vzdialeností. Práve nepríjemná domáca obrana nám nedovolí nejaké podcenenie Rumuniek. O tom nemôže byť v tejto fáze kvalifikácie ani reč. My musíme hrať od prvej sekundy veľmi koncentrovane. Musíme mať na pamäti, že bez výhry v Rumunsku sa na budúcoročnom šampionáte starého kontinentu nepredstavíme. Ak prehráme v Rumunsku, výhra nad Francúzkami v Košiciach stratí svoju cenu. To je základ našej taktiky a stratégie, s ktorou v Arade proti Rumunkám nastúpime,“ dodal Svitek.

debata chyba