Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šupler: Slováci sú proti Lotyšsku favoriti. Kvalita hovorí pre nich

Július Šupler, tréner Dynama Riga, ôsmeho tímu západnej konferencie ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy, prijímal v piatok v úrade súťaže gratulácie k víťazstvu Slovenska nad Ruskom od kolegov trénerov i vedenia súťaže.

20.02.2010 10:00
Edgars Masalskis, Lotyšsko Foto:
Slovenskí hokejisti sú proti Lotyšsku favoriti. Ich najväčším súperom bude brankár Edgars Masalskis.
debata

„Dobre mi to padlo, všetci oceňovali rozumnú a disciplinovanú hru slovenskej reprezentácie. Rusi z prehry nerobia tragédiu, lebo olympijský turnaj sa len rozbieha, no netajili prekvapenie, prehru nečakali. Nevidel som celý zápas, pred začiatkom predĺženia som musel odísť na rokovanie. Vedenie ligy zvolalo do Moskvy poradu trénerov i zástupcov všetkých 24 klubov i rozhodcov k play off o Gagarinov pohár. V Moskve je snehová kalamita, po skončení mi trvala cesta taxíkom na letisko štyri hodiny. Pred odletom akurát pozerám v televízii záver zápasu a samostatné nájazdy. Slováci zahrali parádne, za trpezlivosť a disciplínu si úspech zaslúžili,“ hovorí bývalý tréner slovenskej reprezentácie.

Slovenská obrana si musí dávať pozor na... Foto: SITA
Girts Ankipans, Lotyšsko Slovenská obrana si musí dávať pozor na lotyšské protiútoky, upozorňuje Šupler.

Filcovi zverenci nastúpia v poslednom zápase základnej skupiny olympijského turnaja proti Lotyšsku. Osemdesiat percent jeho reprezentácie tvoria hráči rižského Dynama. Už druhý rok ho vedie slovenské duo Šupler, Miklošovič.

„Z prvého tímu ostalo doma len sedem hráčov: šesť korčuliarov a jeden brankár. Slováci sú favoriti, kvalita na jednotlivých postoch hovorí v ich prospech. Keď si prejdete meno po mene a navzájom ich porovnáte, niet o tom pochýb. Ak zopakujú taký výkon ako proti Rusku, nemajú sa čoho obávať. Lotyši majú z NHL a zámoria pár jednotlivcov. Ale pozor, nemajú čo stratiť, môžu hrať uvoľnene. Rusom strelili dva góly. Síce už za stavu, keď bolo o víťazovi rozhodnuté. Dostali sa aj do pár prečíslení, na to si musí dať Chára a spol. pozor. Ak Lotyši strelia vedúci gól, ich herná obetavosť vzrastie. Vedia sa zomknúť a byť nepríjemní,“ pripomína popradský rodák.

Brankár Masalskis má stabilnú formu. Ak vychytí... Foto: SITA
Edgars Masalskis, Lotyšsko Brankár Masalskis má stabilnú formu. Ak vychytí deň, gól sa mu strieľa ťažko.

Ktorí hokejisti tvoria základ lotyšskej reprezentácie a čo ich charakterizuje?

„Brankár Masalskis má stabilnú formu. Je nižší, má rýchle nohy i ruky, dobre reaguje. Ak vychytí deň, nepustí gól. Predviedol to aj v prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta proti Slovensku pred dvoma rokmi v Skalici. Ale zasa – Demitra, Gáborík, Hossovci i ďalší skúsení útočníci predstavujú veľkú palebnú silu, určite niečo vymyslia. Pilierom obrany je Skrastinš, vpredu môžu byť nebezpečí Vasilievs, Širokovs, Niživijs, Sprukts, Ankipans. Sú to usilovní hokejisti dobrej európskej triedy. Takticky i technicky na solídnej úrovni,“ zdôrazňuje Šupler.

Počas jeho neprítomnosti viedol tréning zvyšku tímu Dynama asistent Miroslav Miklošovič. Aj on najprv vyzdvihol vynikajúci výkon Slovákov na čele s Jaroslavom Halákom proti Rusku. „Jara poznám ako mimoriadne ctižiadostivého brankára. V Slovane, kde istý čas pôsobil, som sledoval jeho rast. Než by mal byť dvojkou v áčku, dal radšej prednosť pôsobeniu v Senici – len aby chytal. Pôsobí vyrovnane, vie, čo chce a ide za tým s veľkým odhodlaním,“ prízvukuje bývalý čs. reprezentant. O víťazstve Slovákov nepochybuje: „V športe niekedy rozhodujú maličkosti, no ak sa nič nepredvídané nestane, Slováci získajú tri body,“ dodal.

Slovákov favorizuje i vzájomná bilancia: z osemnástich stretnutí 12 vyhrali, tri prehrali, tri remizovali, skóre 63:36.

Zostava Lotyšska proti Rusku: Masalskis – Rekis, Pujacs, Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Galvinš, Bartulis, Sotnieks – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Sprukts, Karsums, Ankipans – Darzinš, M. Redlihs, Širokovs – Daugavinš, Berzinš, Meija.

debata chyba