Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková: Patrím medzi najlepšie hráčky sveta

Raketový vzostup slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej pokračuje. "Patrím medzi najlepšie hráčky na svete," sebavedome vyhlásila v rozhovore pre Pravdu po finálovej účasti na turnaji WTA Tour v Montreale. Meno deväťnásťročnej hráčky už svieti na 20. mieste svetového rebríčka WTA Tour.

04.08.2008 17:46 , aktualizované: 05.08.2008 05:46
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková.
debata

Medzi najlepšiu dvadsiatku sveta sa prebojovala ako tretia Slovenka v histórii. Po návrate domov si len prebalí veci a už v stredu letí prezidentským špeciálom na olympijské hry do Pekingu, na ktoré sa veľmi teší.

Ako ovplyvnil nevydarený finálový zápas proti Safinovej hodnotenie celého turnaja?
Finálové vystúpenie má stále škrie. Nepodala som v ňom ani z polovice taký výkon, ako v predchádzajúcich zápasoch. Čiastočne za to môže aj nervozita z prvého veľkého finále v kariére. Safinová hrala veľmi dobre. Výborne podávala, returnovala a údermi ma tlačila do defenzívy. Ja som sa na kurte necítila dobre. Ale s celkovým vystúpením na turnaji som veľmi spokojná. Keď sa dostanem do ďalšieho finále, budem už oveľa skúsenejšia. Vo veľa prípadoch rozhoduje chladná hlava a skúsenosti.

Kedy ste pochopili, že sa vám nesníva, ale že ste naozaj boli vo finále najvyššej kategórie Tier I? A v ceste doň ste zdolali dve hráčky z Top 10.
Po každom víťaznom zápase vznikol okolo mňa obrovský chaos, takže som si tie cenné víťazstvá proti Dementievovej, Jankovičovej, či Bartoliovej ani nestihla poriadne užiť. Stále som bola v jednom kolotoči. Myslím, že až doma mi dôjde, že som hrala veľké finále. Každopádne som prežila doteraz môj najkrajší tenisový týždeň v živote. Určite mi to pridá na sebavedomí, ktoré je vo svetovej špičke veľmi dôležité.

V ktorom zápase ste podali najlepší výkon?
Neskutočne dobre som hrala proti Ruske Dementievovej. Ale veľmi dobre sa mi darilo aj proti Jankovičovej a spokojná som s hrou v treťom sete proti Bartoliovej v semifinále.

V čom sú najlepšie svetového hráčky lepšie ako tie ostatné?
Sú absolútne profesionálky. Idú na sto percent. Vo všetkom. Množstvo zápasov sa láme na pár loptičkách a ich sila je v tom,že tie loptičky dokážu vyhrať. To oddeľuje najlepšie od ostatných. Vyhrávajú hlavou a sebavedomím.

Boli ste stredobodom záujmu miestnych médií. Čo ich zaujímalo najviac?
Ešte nikdy som na mojich tlačovkách nezažila toľko novinárov. Takmer sa nezmestili do miestnosti. A pýtali sa ma na všetko možné. Zaujímalo ich úplne všetko. Veľmi ma teší, že som získala veľa nových fanúšikov. Tí montrealskí boli úžasní. Cítila som sa takmer ako doma.

Myslíte už dopredu, že o rok budete musieť všetky body obhájiť?
Vôbec nie.Užívam si prítomnosť. Je nádherná!

Účasť vo finále vás posunulo na 20. miesto. Myslíte si, že patríte ešte vyššie?
Výkonmi v Montreale som si dokázala, že patrím vyššie než na 31. miesto. To, že som dvadsiata teraz neznamená, že som najlepšia. Viem, že musím ďalej pokračovať na odstraňovaní chýb v mojej hre a na zlepšovaní herných činností. Chcem ísť vyššie, preto musím hrať ešte lepšie.

Ste len treťou slovenskou tenistkou, ktorá sa dostala do Top 20.
Naozaj? Nevedela som o tom. To je skvelé!

V rebríčku WTA Race ste už predbehli Danielu Hantuchovú. Cítite sa ako najlepšia Slovenka?
To je záludná otázka. Aj kanadskí novinári sa ma pýtali, či útočím na post slovenskej jednotky. Ale to pre mňa nie je základný cieľ. Chcem sa zlepšovať. A keď sa mi to bude dariť, tak časom prídu aj výsledky, ktoré ma posunú vyššie. V Montreale som ukázala, že patrím medzi najlepšie hráčky na svete.

Na internetových fórach vás už fanúšikovia pasujú za favoritku olympijského turnaja. S akými ambíciami tam odcestujete?
Keby som išla z Montrealu na akýkoľvek iný turnaj WTA Tour, tak by som povedala, že mám veľmi dobré šance na úspech. Ale nemám ani potuchy, čo môžem očakávať od olympijského turnaja. Každý hovorí, že olympiáda je veľmi špecifická. Do Pekingu sa neuveriteľne teším. Neviem si predstaviť, čo ma tam čaká. Určite tam bude obrovský chaos. Účasť na olympijských hrách je mojím detským snom. Som pripravená na záplavu emócii a dúfam, že sa s ňou dokážem vysporiadať, aby som bola dobre pripravená na náročné zápasy. Veľmi by som tam chcela uspieť. Ale to chce každý z favoritov.

Vlani ste hrali v Pekingu, aj v Guangžou. Ako sa vám tam páčilo? Čo vás tam najviac zaujalo?
Vlastne vôbec nič. V Guangžou sa mi vyslovene nepáčilo. Peking bol normálny. Každý sa sťažuje na smog, ale ja som ho tam veľmi nevnímala. Pri hre mi neprekážal.

Na čo konkrétne sa na olympiáde tešite? Dominik Hrbatý zbiera odznaky zúčastnených krajín.
To sú skôr také chlapské záležitosti. Ja sa teším na všetko. Bude tam strašne veľa športovcov z celého sveta. Teším sa na atmosféru, určite sa pôjdem pozrieť na nejaké súťaže.

Už viete s kým budete na izbe v olympijskej dedine?
Neviem vôbec nič. Rada by som bola na izbe so Janettou Husárovou. Sme dobré kamarátky, vie mi poradiť, ale vieme si aj užiť zábavu.

Do Pekingu letíte v stredu s pán prezidentom Ivanom Gašparovičom? Máte už pre neho nejaký darček?
Ja pre neho? Snáď on má niečo pre mňa (smiech).

Za finále v Montreale ste zinkasovali 99 850 dolárov. Splatili ste už rodičom všetko, čo do vás investovali?
Zabudli ste ešte odrátať daň (smiech). Vyhrala som najvyššiu odmenu v doterajšej kariére. Rodičom vďačím za všetko. Investovali do môjho tenisového rastu veľmi veľa času i peňazí. Ale u nás to nefunguje tak, že z každej prémie im niečo vrátim. Peniaze poputujú na účet.

Za výborný výsledok sa patrí odmeniť. Ako ste to vyriešili vy?
Ešte nijako, ale nemám obavu, že by som na niečo neprišla (smiech). Na vymýšľanie ešte budem mať dosť času.

debata chyba