Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smrteľnú haváriu sánkara nezapríčinil tobogan, ale jazdecká chyba

Medzinárodná sánkarská federácia tvrdí, že príčinou smrteľnej havárie gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho bola jeho jazdecká chyba a "neexistuje žiaden náznak, že by ju spôsobili technické nedostatky trate".

13.02.2010 14:08 , aktualizované: 17:28
Nodar Kumaritašvili, sánkovanie Foto:
Opustené sánky Gruzínca Kumaritašviliho v olympijskom tobogane.
debata

Kumaritašvili podľa zistení technických expertov sánkarskej federácie „príliš neskoro vychádzal z pätnástej zákruty a nepodarilo sa mu dostatočne vyrovnať (smer jazdy), aby správne vošiel do zákruty číslo šestnásť.“ Podľa expertov do nej „vošiel neskoro a hoci sa usiloval korigovať jazdu, stratil kontrolu nad sánkami a vyletel z trate. Neexistuje žiaden náznak, že by nehodu spôsobili technické nedostatky trate,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Napriek tvrdeniu, že dráha nemá technické nedostatky, organizátori upravia výjazd z osudnej poslednej 16. zákruty. Ľavú stenu koryta, cez ktorú gravitácia katapultovala telo 21-ročného Gruzínca, mierne zdvihnú a pristúpia aj k bližšie nešpecifikovanej „zmene profilu ľadu“. Ide však len o preventívne opatrenie, „aby sa viac nezopakovala takáto mimoriadne zriedkavá nehoda“. Trať pre sánkarov aj skrátia, muži budú začínať na rovnakom mieste ako ženy a budú tak dosahovať nižšiu rýchlosť. Pretekári dostanú dve príležitosti vyskúšať si nové podmienky pred začiatkom súťaže. Objavujú sa aj úvahy o možnej redukcii dĺžky dráhy pre ženy a dvojice.

Nezvyčajne vysoké rýchlosti, ktoré sánkari v olympijskom tobogane dosahovali, sú stále predmetom diskusií. V čase nehody išiel Kumaritašvili rýchlosťou približne 90 míľ za hodinu (144,84 km/h), posledná zaznamenaná rýchlosť jeho jazdy bola 89,4 míľ za hodinu (143,87 km/h). „Keď sa rútite takou rýchlosťou, stačí drobný pohyb a na svete je veľká chyba. Všetci sa snažíme vtedy konať chladnou hlavou, ale keď sa priblížite k 90 míľam za hodinu a trhnete telom alebo spravíte nejakú rýchlu reakciu, sane vám uletia. To je rozdiel medzi saňami na jednej a bobami či skeletonom na druhej strane. Balansujeme na ostrej hrane. Sane idú tam, kam im poviete, preto musia byť vaše pokyny maximálne presné,“ povedal člen americkej sánkarskej dvojice Christian Niccum.

Krátko pred incidentom odmietol tvrdenia o vysokých rizikách trate vo Whistleri skúsený tréner nemeckých sánkarov Georg Hackl. „Panuje všeobecný názor, že trať je nebezpečná. Technický personál však spravil všetko pre to, aby nepredstavovala žiadnu hrozbu. Podľa môjho názoru nie je viac nebezpečná ako ktorákoľvek iná dráha na svete,“ uviedol trojnásobný olympijský víťaz.

debata chyba