Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezident Gruzínska kritizuje vyhlásenie sánkarskej federácie

Gruzínsky prezident nesúhlasí s vyhlásením sánkarskej federácie, ktoré označuje za príčinu úmrtia sánkara Nodara Kumaritašviliho jeho jazdeckú chybu.

13.02.2010 14:36 , aktualizované: 17:39
Nodar Kumaritašvili, sánkovanie Foto:
Gruzínsky sánkar Nodar Kumaritašvili pred svojou poslednou jazdou.
debata

Kumaritašvili bol podľa neho dostatočne skúsený, aby sa jej vyvaroval. „Nemôžu ho jednoducho označiť za neskúseného pretekára. Mal za sebou viacero súťaží, Nodar sa na svoj vek pozoruhodne zlepšoval,“ vyhlásil prezident Gruzínska Michail Saakašvili.

Gruzínsky minister kultúry a športu Nikoloz Rurua v televíznom prejave z Vancouveru oznámil, že Kumaritašviliho telo v najbližších dňoch prevezú z Kanady domov. Skonštatoval, že je priskoro hovoriť o tom, či sa dalo nehode zabrániť: „Vyšetrovanie sa len začalo a bolo by ešte zbytočné vyvodzovať nejaké závery.“

Piatková tragická Kumaritašviliho nehoda sa stala len niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom. Gruzínska výprava sa napokon rozhodla zostať na hrách a zúčastniť sa aj na slávnostnom otvorení. „Skutočne oceňujem ich rozhodnutie zostať na olympiáde a pokračovať v súťažiach. Vyzdvihujem tiež skutočnosť, že dokázali statočne pochodovať na otváracom ceremoniáli,“ povedal po osobnom stretnutí s tímom Saakašvili. „Myslím si, že niet presvedčivejšieho prejavu olympijského ducha,“ dodal.

Dvadsaťjedenročný Kumaritašvili pochádzal z hornatého regiónu Bakuriani, ktorý bol za sovietskej éry centrom zimných športov. Jeho otec je prezidentom Gruzínskej sánkarskej federácie, bratranec zasa trénerom sánkarskej reprezentácie. Saakašvili prisľúbil, že na jeho pamiatku pomenujú nové sánkarské centrum, ktoré vybudujú v jeho rodisku.

„Celé Bakuriani je v totálnom šoku. Všetci ho tu poznali a držali mu palce. Jeho rodina je úplne omráčená,“ sprostredkoval reakciu sánkarových rodákov priateľ Kumaritašviliho otca Giorgi Gavva. Dato Kumaritašvili necestoval so svojím synom, do Kanady ho sprevádzal bratranec a tréner v jednej osobe Felix Kumaritašvili. „Nodar bol veľmi plachý chlapec, ale skvelý športovec s veľkou perspektívou,“ dodal Gavva.

debata chyba