Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi si nevedia predstaviť, že by ich Slováci vyradili

Predkrm už vytrávil, na stôl sa servíruje hlavné menu. Víťaz pokračuje ďalej, zdolaný balí kufre. Hokejový olympijský turnaj vstúpil do play off. Zverencov Jána Filca čakajú po víťazstve nad Nórskom obhajcovia zlatých medailí Švédi.

24.02.2010 11:49
hokej Švédsko Alfredsson Sedin Foto: ,
Daniel Alfredsson oslavuje s Henrikom Sedinom.
debata

Tí nepochybovali, že vo štvrťfinále sa im do cesty postavia práve Slováci. „Bude to proti nim ťažký zápas, na olympiádu poskladali silný tím. Videl som ich a veľmi na mňa zapôsobili, proti Rusom hrali parádne,“ uznanlivo vravel 39-ročný švédsky kapitán Nicklas Lidström.

Severania dosiaľ vyhrali na turnaji všetky zápasy. Po víťazstvách nad Nemeckom (2:0) a Bieloruskom (4:2) ich doma kritizovali za slabú hru v útoku, ale triumfom nad Fínskom (3:0) si všetko vyžehlili.

Na druhý deň dostali hráči úplné voľno a užili si chvíle so svojimi najbližšími, ktorí ich prišli na olympiádu povzbudiť. Napríklad brankárska hviezda tímu Henrik Lundqvist, ktorý na turnaji zatiaľ nedostal ani gól, vyrazil aj s priateľkou na vyhliadkový kopec nad Vancouvrom. V stredu večer bude čeliť strelám svojho spoluhráča z New Yorku Rangers Mariána Gáboríka, ktorého krátko pred olympiádou nechtiac porezal korčuľou.

Švédsky brankár Jonas Gustavsson (vpravo) a... Foto: Reuters
Švédsko, hokej, Niklas Kronwall, Jonas Gustavsson Švédsky brankár Jonas Gustavsson (vpravo) a jeho spoluhráč Niklas Kronwall.

Hoci Švédi prišli do Vancouvru aj s legendárnym Petrom Forsbergom snívajúcim o treťom olympijskom zlate, lídrom tímu je už jeho nástupca. Aspoň tak označujú 22-ročného Nicklasa Bäckströma, ktorý vo Washingtone vyrába góly pre Ovečkina. Na olympiáde je s piatimi bodmi najproduktívnejším hráčom tímu.

Slováci naposledy pod piatimi kruhmi narazili na Švédsko v Turíne, v základnej skupine v čudnom zápase vyhrali 3:0. Tréner Bengt-Ake Gustafsson sa však predtým preriekol, že prehra so Slovenskom by sa jeho tímu hodila, lebo vo štvrťfinále by narazil na prijateľné Švačiarsko. Pre Švédov to bol začiatok cesty k zlatu, Slováci ako víťaz základnej skupiny vypadli hneď vo štvrťfinále.

„Naši hráči sú prekvapení hlavne z vašej obrany, ktorá vygumovala Rusov. A tiež nie sú zvyknutí na to, že máte takého dobrého brankára,“ sprostredkoval reportér švédskeho denníka Expressen Mattias Ek. „Ale či si vedia predstaviť, že so Slovenskom prehrajú? To asi nie,“ zavrtel hlavou.

debata chyba