Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo švédskej bránke panuje usmievavý Kráľ Henrik

Aj Švédi majú v bránke veľkú oporu. Henrik Lundvist je práve taký dobrý, ako je populárny. A primerane tomu je aj bohatý.

24.02.2010 16:01
Švédsko, hokej, Lundqvist Foto:
Švédsky brankár Henrik Lundqvist.
debata

Keď pred dvoma rokmi podpisoval s New Yorkom Rangers zmluvu na šesť rokov, priklepol mu klub 41,25 miliónov dolárov. V priemere 6,875 milióna za rok, najvyšší priemerný plat brankára v NHL. Pre porovnanie: Jaroslav Halák chytá v Montreale za 775 000 dolárov ročne, kanadská legenda Martin Brodeur v New Jersey za 5,2 milióna.

Výnimočný plat si Lundqvist vyslúžil vďaka pozícii jednoznačnej jednotky bohatého klubu a vizitke olympijského víťaza z Turína. Najlepším brankárom na svete podľa štatistík asi nie je, preplatenou hviezdou však takisto určite nie. Slabý New York Rangers drží už roky nad vodou, spolu s Mariánom Gáboríkom je najdôležitejším hráčom klubu. „Pod tlakom chytá vynikajúco, zázračné zákroky predvádza ako rutinér. V každej lige, či na každom turnaji, kde kedy hral, chytal vždy na vysokej úrovni,“ hodnotí ho časopis Hockey News.

Prezývka Kráľ Henrik hovorí za všetko. Najtypickejšou Lundqvistovou črtou však nie sú rýchle reflexy, či skvelá pozičná hra. Očaruje úsmevom ako z magazínu, vždy dobrým oblečením a uhladenými spôsobmi. Je víťazom ceny pre najlepšie oblečeného športovca Švédska, časopis People ho zaradil do rebríčka sto najkrajších ľudí sveta. Ponuku pózovať sporo odetý slušne odmietol so slovami, že si to kvôli priateľke nemôže dovoliť. Nezabudol však s úsmevom dodať, že ak by mu ponúkli päť milónov dolárov, ešte by si to možno rozmyslel.

Charitu majú hviezdy NHL v pracovnej náplni, Lundqvist však robí viac než štandard. Je tvárou a hovorcom nadácie Garden of Dreams. „Skoro každý deň usporiadame nejakú akciu, na ktorú naše deti nikdy nezabudnú,“ vraví v reklamnom klipe, sediac v šatni, oblečený v drese Rangers. „Sme hrdí na to, čo sme zatiaľ stihli,“ zdôrazní – a dievčatko vedľa neho sa hneď pridá: „A my sme hrdí na Teba, Henrik.“

Životopis hokejového metrosexuála dokresľuje údaj, že kým bol ešte mladou nádejou vo švédskej lige, hrával s kamarátmi v rockovej skupine Box Play na gitaru. „Vôbec sme neboli dobrí,“ poznamenal hanblivo pre New York Press.

Vo Vancouvri však dobrý zatiaľ určite je. Jediné dva góly, ktoré Švédi dostali, pustil náhradník Gustavsson. Kráľ Henrik vychytal v dvoch zápasoch dve nuly, jednu proti priemerným Nemcom, druhú v derby s Fínskom.

Úspešnosť zákrokov sto percent.

debata chyba