Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci proti nám nevedia zahrať, prevláda názor vo Švédsku

Hokejistom Švédska dobre padli dva dni voľna pred dôležitým štvrťfinálovým zápasom.

24.02.2010 13:32
Švédsko, hokej, fanúšik Foto:
Švédska radosť v zápase proti Fínsku, ktorý obhajcovia olympijského zlata vyhrali 3:0.
debata

„Proti Fínsku nehral zo zdravotných dôvodov Pahlsson, ani skúsený center Peter Forsberg nebol úplne fit. Ale z Vancouvru prišla správa, že sú všetci v poriadku. Každý verí, že koleno najlepšieho obrancu Kronwalla vydrží turnajovú záťaž,“ hovorí Tibor Gregor, zamestnanec švédskeho hokejového zväzu.

Švédi podľa neho netaja spokojnosť so svojim štvrťfinálovým súperom. „Prevláda názor, že Filcovi zverenci sú prijateľný súper. Prísne organizovaná a takticky vyspelá hra Tre Kronor im vyhovuje menej ako ruská škola, na ktorú vedia zahrať. Vyradenie vo štvrťfinále by brali Švédi ako veľké sklamanie – podobne ako asi každý, kto v súboji o postup do semifinále prehrá,“ hovorí Slovák vo švédskej hokejovej centrále.

Má tréner Bengt-Ake Gustafsson silnejšie mužstvo ako pred štyrmi rokmi v Turíne?

„Áno, o niečo silnejšie, je v ňom viac hráčov z NHL. Vtedy hokejisti Lundqvist, bratia Sedinovci i niektorí ďalší v reprezentácii začínali. Mladíci výkonnostne vyrástli, stali sa oporami. A veteránov Lidströma, Forsberga i Alfredssona ženie túžba rozlúčiť sa s poslednou účasťou na zimných hrách čo najkrajšie.“

Švédski hokejisti. Foto: SITA
Bielorusko - Švédsko, hokej Švédski hokejisti.

Švédi majú v 23-člennom kádri z najvyššej domácej súťaže troch hráčov. Popri Forsbergovi aj obrancu Magnusa Johanssona a tretieho brankára Liva. Bola okolo niektorých mien diskusia?

„Médiám chýbal v zostave najviac útočník Mikael Samuelsson z Vancouvru. Hral by vlastne doma, no tréner uprednostnil Weinhandla z KHL. Zraneného Holmströma nahradil Franzén. Aj on bol predtým zranený, takže sa uvažovalo o tom, či sa stihne dostať do formy. Zatiaľ hrá vo štvrtej formácii. Švédi majú vyrovnaný tím, tradične silný v obrane, nebezpečný vpredu,“ konštatuje Gregor.

Pred pár dňami vyšlo najavo, že úspešný tréner Gustafsson po tohtoročných majstrovstvách sveta končí. „Dosiahol všetko, v poslednom čase sa objavili výhrady voči jeho práci. Zväz sa rozhodol nepredĺžiť zmluvu, hoci mal záujem pokračovať. Nahradí ho doterajší tréner reprezentácie do 20 rokov Pär Marts,“ uzavrel Gregor.

Švédski hokejisti.
debata chyba