Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chmelár: Projekt Soči bol veľkorysý

Predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár bol v stredu v Guatemala City očitým svedkom voľby dejiska zimných olympijských hier v roku 2014. Sám bol sprvu naklonený myšlienke víťazstva juhokórejského kandidáta Pjongčangu.

06.07.2007 11:29
debata

Napokon sa však pod dojmom výbornej ruskej prezentácie v záverečnom súboji priklonil na stranu neskoršieho víťaza Soči. „Tipoval som za víťaza Pjongčang, ale nakoniec som fandil Rusom, pretože ich prezentácia bola veľmi dobrá. Projekt Soči bol veľkorysý, je to veľmi zaujímavé miesto pre olympijské hry. Kórejčania však mali tiež veľmi dobrú prezentáciu, precízne pripravenú. Salzburg, ktorý vypadol už v 1. kole, bol akoby dopredu vyčlenený z boja o víťazstvo. Ich prezentácia bola až príliš realistická. Rakúšania sa dosť spoliehali na svoje skúsenosti a podmienky pre zimné športy a celkovo to nevyznelo veľmi dobre,“ komentoval F. Chmelár.

Všetky tri mestá spĺňali všetky klasické podmienky, ktoré im vyplývajú z kandidatúry na tak veľké svetové športové podujatie. Vybrali ich príslušné komisie MOV spomedzi pôvodne siedmich kandidátov a museli sa už predtým presadiť v konkurenčnom boji. V Guatemale išlo podľa Chmelára o to, aby ich záverečná prezentácia dostala aj nejakú konkrétnu myšlienku, niečo navyše, čím by upútali svet.

A čo napokon rozhodlo v 2. kole voľby medzi ruským a juhokórejským kandidátom? „Osobne si myslím, že možno to, že Rusi ešte nikdy predtým nemali možnosť hostiť zimnú olympiádu. Nakoniec ani letné hry z roku 1980 nepovažujú za plnohodnotné, keďže boli ovplyvnené bojkotom. Čo sa týka prejavu ruského prezidenta Putina, bol dobrý. Hovoril po anglicky aj francúzsky a oslovil prítomných. Rozhodne by som však nepovedal, že on bol najdôležitejším faktorom víťazstva Soči. Skôr skutočnosť, že Rusi sú velikánsky športový národ a najmä v zimných športoch hrajú vo svete prím,“ dodal Chmelár.

debata chyba